Λίγη ώρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας -χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να μην «ξυπνήσουν μνήμες» όπως έλεγαν μεταξύ αστείου και σοβαρού στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – προσπαθήσει να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη ανακοινώνοντας την πρότασή του για την οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ότι από εδώ και στο εξής θα απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής. Και επειδή η δικαιολογία είναι αστεία, ότι δηλαδή τις ημέρες της πανδημίας στις ονομαστικές ψηφοφορίες επιτρέπονται οι επιστολικές ψήφοι, όλοι κατάλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτήν την απόφαση επειδή φοβάται ότι θα εκτεθεί το επόμενο διάστημα εντός Βουλής.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες ότι είχε αφήσει εκτός από την περίφημη πρόταση περί «σεισάχθειας» -πριν δηλαδή γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ- που ποτέ δεν εφάρμοσε στην πράξη.
Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, προτάσεις για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας σε 120 δόσεις μαζί με «κούρεμα» έως 60%, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και νέο πτωχευτικό νόμο με πρόβλεψη για προστασία της α’ κατοικίας (σ.σ.: την οποία ο ίδιος ακύρωσε, ανοίγοντας το δρόμο στους πλειστηριασμούς με το νόμο του 2017).
«Το σύνολο των προτάσεών μας για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. (2,1 δισ. οι επιδοτήσεις – 3,6 δισ. οι απώλειες εσόδων από φόρους)», είπε ο κ. Τσίπρας αναδεικνύοντας τη μεσαία τάξη ως παραλήπτη, για την οποία είπε ότι «σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αόρατη τάξη».
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.
Για τα χρέη προς τις τράπεζες, προτείνει -για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες- αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου), διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες.
Για τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας πρότεινε κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η οποία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) με διάρκεια 6 μηνών, ενώ παράλληλα ο εργοδότης θα οφείλει να διατηρήσει το σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων. Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, ειδικό ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες, ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις, διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση.
Για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ο κ. Τσίπρας πρότεινε την κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου της Ν.Δ., αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά.
Για την προστασία της α΄ κατοικίας, «άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Ανω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων
Νέο βέρτιγκο προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση με την ψήφο των αποδήμων, που ανακίνησε με τη συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η Θεοδώρα Τζάκρη.
Χθες βγήκαν στο προσκήνιο νέες πληροφορίες, ενώ η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «μαζέψει» το ζήτημα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου σε ένα ακόμα ζήτημα αποκαλύφθηκαν η πολιτική της γύμνια και το οργανωτικό της μπάχαλο.
Η κ. Τζάκρη δεν έδωσε τη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ως μία απλή βουλευτής, αλλά ως αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών με αρμοδιότητα στον Απόδημο Ελληνισμό. Η συνέντευξή της δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά kαι του δεύτερου τη τάξει στον τομέα Εξωτερικών, Γιάννη Μπουρνούς. Οι οποίοι αρχικά διαμαρτυρήθηκαν στην ίδια την κ. Τζάκρη και στη συνέχεια στον τομέα Επικοινωνίας και τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο.
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική. Βλέποντας ότι η διακομματική συμφωνία -πλην ΜέΡΑ25- επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου στο Εσωτερικών και η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με τους περιορισμούς που συμφώνησαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση έφερνε πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη κυρίως σε Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής, που εξαρχής είχαν ταχθεί θετικά στο θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που… σύρθηκε τότε στην υπερψήφιση, έψαχνε να βρει τρόπους να κερδίσει πόντους ανάμεσα στην ομογένεια για την υποχώρησή του.
Η συνέντευξη της κ. Τζάκρη φάνηκε στους εγκεφάλους της επικοινωνιακής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευση καλή ευκαιρία όχι μόνο να τονιστεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ψήφου των αποδήμων, αλλά να καταγγελθούν οι περιορισμοί -για τους οποίους ένα χρόνο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε μάχη να μπουν για να υπερψηφίσει- ως «υποτιμητικοί» και «προσβλητικοί» και η κ. Τζάκρη να δεσμευθεί πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα τους καταργήσει!
Αυτή, ειδικά, η «δέσμευση» έγινε μεγάλο ζήτημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα από πού κι ως πού η Τζάκρη χαράσσει νέα στρατηγική στο ζήτημα έφτασε μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στελέχη που έψαξαν το ζήτημα είναι πεπεισμένα πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ήταν απολύτως ενήμερος για το περιεχόμενο της συνέντευξης της κ. Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» πριν αυτή δημοσιευθεί και με τα αντανακλαστικά του κ. Βορίδη πάρει διαστάσεις.
Ο θόρυβος ανάγκασε την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει νέα «κωλοτούμπα» και να καταθέσει τροπολογία που βρίσκεται πίσω ακόμα και από τα όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2019!
Κατά τα λοιπά, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου «άδειαζε» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο την κ. Τζάκρη, εκείνη υπερασπιζόταν τα όσα είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν διάβασε τη συνέντευξή της (Kontra Channel), ενώ η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία εκλήθη να βγάλει τα κάστανα από τη… φωτιά, μίλησε για «κουτοπονηριά» του υπουργού Εσωτερικών, θύμισε ότι δήθεν την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού την είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ.: δεν εξήγησε όμως γιατί σύρθηκε να ψηφίσει τελικά την πρόταση της κυβέρνησης) και είπε ακόμα ότι δεν άνοιξε η κ. Τζάκρη το ζήτημα αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 21 Μαρτίου, σε συνάντησή του με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.
Το ζήτημα είναι ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους Ελληνες του εξωτερικού, την ίδια ώρα τα στελέχη του -διαψεύδοντας στην πράξη την κ. Τζάκρη αλλά και ό,τι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019- επιμένουν να λένε, προσβάλλοντας τους Ελληνες του εξωτερικού και τις οικογένειές τους, ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή του Ελληνα πολίτη ένας Ελληνας που δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα (Ολγα Γεροβασίλη, Thema Radio 104,6).
Και την ίδια ώρα που η Θεοδώρα Τζάκρη έχει προαναγγείλει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει κυβέρνηση θα καταργήσει τους περιορισμούς, η κυβέρνηση παίρνει την πάσα και κατεβάζει τώρα τη διάταξη για την κατάργηση των περιορισμών και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «κωλοτούμπα» και «αδειάζει» την κ. Τζάκρη, η Κουμουνδούρου βάζει τα trolls του Διαδικτύου να γράψουν ότι και να ισχύσει η νέα διάταξη από τις επόμενες εκλογές -δηλαδή και να συγκεντρώσει 200 και πάνω ψήφους-δεν πρόκειται να ψηφίσουν περισσότεροι από 50.000-60.000 Ελληνες του εξωτερικού…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πάσχα στο χωριό: Τι θα το κρίνει και τι περιμένει το Μαξίμου
- Johnson & Johnson: Σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα, μεγάλη αγωνία για ενδεχόμενη καθυστέρηση των υπόλοιπων
- Κορωνοϊός: Ψηλά οι σκληροί δείκτες, χαμηλότερα η θετικότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr