ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Johnson & Johnson: Σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα, μεγάλη αγωνία για ενδεχόμενη καθυστέρηση των υπόλοιπων

ΗΠΑ: Στα σκουπίδια 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ-ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Πιθανή στάση αναμονής και στην επιχείρηση «Ελευθερία» όσον αφορά στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson φέρνουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ που ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση του σκευάσματος με περιστατικά θρομβώσεων.

Σήμερα, η Ελλάδα ανέμενε τις πρώτες 33.600 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο, οι οποίες και θα παραληφθούν κανονικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αγνωστο, όμως, είναι ακόμη τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις που αναμένονται (συνολικά περίπου 1,3 εκατομμύρια έως και τον Ιούνιο), μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρίας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη, και κυρίως σε σχέση με τους εμβολιασμούς που πρόκειται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα στην Ελλάδα.

Η πρώτη παρτίδα

Ειδικότερα, ο συντονιστής του ελληνικού εμβολιαστικού προγράμματος, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ότι σήμερα Τετάρτη η χώρα μας περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 19/4. Πρόκειται για 33.600 δόσεις από τις συνολικά περίπου 70.000 που είχαν προγραμματιστεί για τον μήνα Απρίλιο. Στην παράδοση των συγκεκριμένων δόσεων δεν αλλάζει κάτι και σήμερα θα είναι στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσον αφορά στη χορήγηση του τέταρτου στη σειρά εγκεκριμένου εμβολίου, τότε θα ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Τις επόμενες ώρες, όμως, δεν αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις και επί ευρωπαϊκού εδάφους για το εμβόλιο της J&J.

Επιβράδυνση

Στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι επόμενες δόσεις και μπει «φρένο» στους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο και στην Ευρώπη, η χώρα μας πιθανώς θα επιβραδύνει τα ραντεβού για εμβολιασμό των ομάδων που είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή θα καθυστερήσει το άνοιγμα των ραντεβού στις επόμενες ηλικιακές ομάδες. Πιο αναλυτικά, για τον μήνα Απρίλιο αναμένονται ακόμη περίπου 40.000 δόσεις του εμβολίου, που θα παραληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τη Μεγάλη Εβδομάδα, για τον μήνα Μάιο περίπου 300.000 και για τον Ιούνιο 960.000 δόσεις. Πιθανόν μεγάλο μέρος αυτών των δόσεων εάν πατηθεί το… pause στον εμβολιασμό με την J&J να καλυφθεί από άλλες εταιρίες – σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο έχει η συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, συνεπώς οι 1,3 εκατ. δόσεις αντιστοιχούν σε ισάριθμους πολίτες.

Εκτιμήσεις

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τυχόν αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό). Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν Ελληνες ειδικοί, και στις ΗΠΑ φαίνεται ότι η συχνότητα των παρενεργειών είναι μία στο εκατομμύριο, ενώ είναι πλέον γνωστό στην ιατρική κοινότητα πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παρόμοια και πολύ σπάνια περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εκείνο της AstraZeneca βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, με ανενεργό ιό, τον αδενοϊό, ο οποίος μεταφέρει το γονιδίωμά του στο σώμα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτάχυνση τη εμβολιαστικής κάλυψης. Ηδη μέσα στον Απρίλιο η δυνατότητα εμβολιασμού δίνεται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή και περίπου 800.000 άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα κ.ά. Την ερχόμενη Τετάρτη 21/4 θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες 55 έως 59 ετών και από το ερχόμενο Σάββατο 24/4 οι πολίτες από 50 έως 54 ετών.

Για 40άρηδες

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες άνω των 40 ετών προκειμένου να εμβολιάζονται τον Ιούνιο. Η συμμετοχή, πάντως, στον εμβολιασμό για τους πολίτες 60 έως 64 ετών εξακολουθεί να είναι… χλιαρή και φτάνει στο 50% σύμφωνα με όσα είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεμιστοκλέους. Η μεγαλύτερη συμμετοχή σημειώνεται στην ομάδα 75 έως 79 ετών, που ξεπερνά το 75%.

 Δόσεις και παραδόσεις

 
33.600 Σήμερα
Περισσότερες από 37.000

 

Εως τέλος Απριλίου
300.000

 

Τον Μάιο
960.000

 

Τον μήνα Ιούνιο

Johnson & Johnson: Καθυστέρηση παραδόσεων, ανατροπή προγραμμάτων

 Ανατροπή στον προγραμματισμό παραδόσεων των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη φέρνουν τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ έπειτα από χορήγηση του σκευάσματος. Πρόκειται για ένα ακόμη «πισωγύρισμα» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της οποίας κάνουν αγώνα για να δημιουργήσουν το «τείχος ανοσίας» το ταχύτερο δυνατό.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει προληπτικά τις παραδόσεις των δόσεων -που ξεκίνησαν χθες στην Ευρώπη- μετά τη σύσταση του Αμερικανού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) για αναστολή χορήγησης του εμβολίου που αναπτύχθηκε με την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca, λόγω των υπό εξέταση περιστατικών θρομβώσεων. Πρόκειται για έξι περιπτώσεις ασθενών -γυναίκες κάτω των 50 ετών- που εμφάνισαν επεισόδια θρομβοεμβολής, ενώ μία κατέληξε, σε συνολικά 6,8 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί από την FDA και τα CDC (Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) αναμένεται να εξετάσουν την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και της πρόκλησης θρόμβων, προκειμένου να αποφασιστεί αν η χρήση του θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ο συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος τις ΗΠΑ, Τζεφ Ζίεντς, σημείωσε πως η αναστολή χρήσης του δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα το σχεδιασμό της χώρας.

Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι είχε ήδη αρχίσει να επανεξετάζει το εμβόλιο Johnson & Johnson για να αξιολογήσει τις αναφορές, ενώ τις περαιτέρω έρευνες αναμένει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της εταιρίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ζητήσει διευκρινίσεις από την J&J για την απόφασή της να καθυστερήσει τις παραδόσεις. Σε ανάρτησή της χθες στο twitter, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε: «Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά από την ΕΜΑ και τα αρμόδια σώματα επιτήρησης, σε ανοιχτή γραμμή με τον αμερικανικό FDA και άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Οι παραδόσεις στην Ε.Ε. έχουν σταματήσει από την εταιρία».

Η Ενωση ανέμενε 55 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου, που θα έδιναν «ανάσα» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα κάλυπτε το κενό που δημιούργησε ο περιορισμός σκευασμάτων από την AstraZeneca και το «αλαλούμ» με τα ηλικιακά όρια χορήγησής του στις χώρες. Η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη- μέλη να στείλουν ως την Παρασκευή τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους για τη χορήγηση του εμβολίου της σουηδο-βρετανικής εταιρίας (ηλικιακή ομάδα, φύλο, ποσοστά νοσηρότητας, νοσηλείας και θνησιμότητας), ώστε η ΕΜΑ να προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των πιθανών παραγόντων κινδύνου. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία αξιολόγηση η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία εντόπισε πιθανή σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά θρόμβων αίματος, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι τα συνολικά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Αν και θεωρείται σύνηθες για τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη νέων εμβολίων και προϊόντων, οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αντικατοπτρίζουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη. 

Σε αναμονή

Κάποια μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη λάβει δόσεις της J&J, άλλες αναμένουν εντός της εβδομάδας -άγνωστο αν θα παραδοθούν- και πλέον τίθεται το ερώτημα αν θα προχωρήσουν στους εμβολιασμούς.

Στάση αναμονής διατηρούν τα μέλη της Ε.Ε. έως ότου εξετάσουν τα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και οι εκάστοτε εγχώριες υγειονομικές υπηρεσίες. Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη χρήση του εμβολίου, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο, ενώ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το ζήτημα, καθώς θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου «Πάουλ Ερλιχ» που είναι αρμόδιο. Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ολλανδίας (CBG) ανέφερε πως τα οφέλη από τα εμβόλιο της J&J υπερτερεί των πιθανών κινδύνων, κάτι που επανέλαβε και ο Ισπανός πρόεδρος, Πέδρο Σάντσεθ. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει η Σουηδία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης σε ΣΕΤΕ: Το καλύτερο όπλο για το καλοκαίρι ο εμβολιασμός

Απίστευτη απειλή του προέδρου Ντουτέρτε στους Φιλιππινέζους: «Εμβολιάζεστε αλλιώς φυλακή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέρκελ: Έκανε μείξη εμβολίων – Πρώτη δόση με AstraZeneca και δεύτερη με Moderna

Τι είπε ο Θεμιστοκλέους για το τείχος ανοσίας – Τι αλλάζει στα ραντεβού εμβολιασμού

Εμβολιασμός: Θα χρειαστεί και τρίτη δόση; Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Κυριακίδου: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι άρτιο και σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τον πολίτη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβόλιο – Θεμιστοκλέους: Μία επιπλοκή σε 200.000 εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Johnson & Johnson: Γιατί μπαίνει «φρένο» στη χρήση 17 εκατομμυρίων δόσεων

ΝΔ: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για την τοποθέτηση Πολάκη κατά του εμβολιασμού