«Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» τόνισε.
Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Τουρκία επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για σύρους πρόσφυγες δε θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως τον Λίβανο και την Ιορδανία» σημείωσε.
«Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι» είπε, συμπληρώνοντας πως η συζήτηση για την Τουρκία δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν «σε καλό κλίμα».
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.
«Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο» επισήμανε.
Όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
«Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει» είπε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως «πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα» ξεκαθάρισε.
Τέλος, σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως «η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού».
Αύριο συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, παρουσία και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στην ατζέντα του ΕΣΕΠ βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- «Χαστούκι» Ε.Ε. στην Τουρκία: Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα
- Ελληνοτουρκικά-Αποκάλυψη: Ποιοι έβαλαν το χέρι τους για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές
- Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Τουρκία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr