Αφού έχει περάσει στο θέμα της οικονομίας και των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές, λέγοντας πως «είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ» καθώς «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό: «Μη διανοηθείτε να διαφύγετε, παίζοντας νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο». «Τα δοκιμάσατε αυτά τα κόλπα και αποτύχατε παταγωδώς. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο», του λέει.
Στο σημείο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει μια μικρή παύση. Το ύφος της φωνής του αλλάζει και, μιλώντας αργά, τονίζοντας τις λέξεις, γυρνά ξανά προς τα υπουργικά έδρανα και σημειώνει με έμφαση: «Θα μάθετε, κ. Τσίπρα, ότι μέσα στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Ευτυχώς η χώρα διαθέτει επαρκή θεσμικά αναχώματα για να την εξασφαλίσει…».
Ο σκηνοθέτης του Καναλιού της Βουλής γυρνά το πλάνο στον πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται ότι δεν το άκουσε καν, καθώς συνεχίζει να είναι απορροφημένος στις σημειώσεις του δίπλα στον Γιάννη Δραγασάκη που επίσης εκείνη τη στιγμή τακτοποιεί τα χαρτιά του. Τι εννοούσε ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, που κατά γενική ομολογία είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, με μια τέτοια αναφορά, η οποία μάλιστα πέρασε απαρατήρητη, όχι μόνο από τον κ. Τσίπρα, για «ομαλή μετάβαση της εξουσίας»;
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τυχόν «ανώμαλες» εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Και ποια είναι τα «επαρκή θεσμικά αναχώματα» που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Σύμφωνα με συνομιλητές του, η άποψη που έχει ο κ. Μητσοτάκης για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι πως δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό και πως πρόκειται για «ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να κρατηθεί στην εξουσία».
Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και το επιτελείο του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν θα κριθεί μόνο η μοίρα του τρίτου προγράμματος, αλλά και η πορεία της χώρας μετά το 2018. Οπως σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς, εδώ που έχει φτάσει τη χώρα ο κ. Τσίπρας δεν κινδυνεύει μόνο από τον εκτροχιασμό του προγράμματος. «Κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Στο Μαξίμου διαπραγματεύονται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες τους. Διαβάζουν λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Δεν ξέρουν τι θέλουν», σημείωνε ο ίδιος.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους πιστωτές, αν και εφόσον εκείνοι εξακολουθήσουν να επενδύουν σε ένα σενάριο ανάκαμψης της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Ομως, για τον πρόεδρο της Ν.Δ., ούτε αυτό είναι δεδομένο. Η αναμενόμενη εσωστρέφεια στις προτεραιότητες των εταίρων που θα υπάρξει λόγω της προεκλογικής περιόδου σε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λόγο στη διαπραγμάτευση, μαζί με μια κούραση για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, μπορούν, όπως πιστεύει, να αφαιρέσουν κάθε προοπτική περαιτέρω στήριξης μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα οδηγούσε νομοτελειακά στην αναβίωση των σεναρίων του Grexit.
Οι επιλογές της χώρας που βλέπει επομένως μπροστά του ο κ. Μητσοτάκης, αν ο κ. Τσίπρας δεν προσφύγει άμεσα σε κάλπες, είναι ή τέταρτο Μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά των σχεδίων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση (αν τελικά κινηθεί προς τα εκεί) το δεύτερο ενδεχόμενο, δηλαδή την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Γι’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τα «επαρκή θεσμικά αναχώματα» που διαθέτει η χώρα για να εξασφαλίσει την «ομαλή μετάβαση της εξουσίας».
Θα μπορούσε να εννοεί θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο ή τη Δικαιοσύνη. Ομως θεσμός (ο ανώτατος του πολιτεύματος) είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυκλοπουλος, με τον οποίο πρόσφατα διέρρευσε ότι δείπνησε μαζί του, μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, στην οικία του στην Κηφισιά. Στο τραπέζι όπου κάθισαν μετά συζύγων, είχαν παρευρεθεί επίσης και τα ζεύγη των κ. Γιάννη Στουρνάρα και Παναγιώτη Πικραμένου.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αν και όλες οι πλευρές απάντησαν ότι επρόκειτο για μια κοινωνική και ανθρώπινη συνάντηση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο θεσμικός ορίζοντας των κ. Παυλόπουλου και Στουρνάρα υπερβαίνει το συνταγματικό κύκλο της παρούσας Βουλής, όπως και το χρονοδιάγραμμα των όποιων σχεδιασμών μπορεί να έχει κάνει και πρόκειται να διαχειριστεί η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Εκτός από την αναφορά όμως στα «θεσμικά αναχώματα» στην ίδια ομιλία ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε μια δεύτερη κίνηση.
Εκανε ξεκάθαρο άνοιγμα και απεύθυνε στοχευμένη πρόσκληση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (προς «τα κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση», όπως είπε), να επιλέξει στρατόπεδο «σε αυτή την καθοριστική για το μέλλον του τόπου αντιπαράθεση». Μάλιστα από το βήμα της Βουλής έθεσε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών: «με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. της νέας διαπλοκής, της αποτυχίας και των ατέλειωτων διορισμών ή με την Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της προκοπής, της ελπίδας και της αλήθειας», είπε, απαντώντας και στο «με τους αγωνιστές των συμφερόντων του λαού ή με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και του Σόιμπλε» του Μεγάρου Μαξίμου.
Το προσκλητήριο «πατριωτικής ευθύνης» και η ανανέωση στα πρόσωπα
Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη σε πολίτες, κόμματα και φορείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Ν.Δ. για ανασυγκρότηση της χώρας θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με τον ίδιο να μιλά πλέον για «πατριωτική ευθύνη». Οπως σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του, το προσκλητήριο για διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης και η διαρκής ενίσχυση της κοινωνικής επιρροής της αποτελεί στρατηγική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήδη την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Δράσης, ανακοινώνοντας κοινή πορεία προς τις κάλπες.
Οι κομματικές μηχανές πάντως στην οδό Πειραιώς δουλεύουν σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο. Το βάρος της επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους έχουν αναλάβει ο Μακάριος Λαζαρίδης με την Κύρα Κάπη, που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ τη στρατηγική εισηγείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με το οργανωτικό κομμάτι να διαχειρίζονται οι Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Νέζης και Λευτέρης Αυγενάκης.
Η διεύρυνση της Ν.Δ. αφορά και στα πρόσωπα που στελεχώνουν τις κομματικές θέσεις, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Χρήστου Ταραντίλη, του νεότερου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου που διδάσκει Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων, στη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Το συνηθισμένο προφίλ των ανθρώπων που στελέχωναν μέχρι σήμερα τον κομματικό μηχανισμό σίγουρα δεν έχουν και οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές του κ. Ταραντίνη, Μαίη Ζαννή, Βασιλική Λοΐζου, Κώστας Μπακογιάννης, Νίκος Ρωμανός και Νίκος Σωτηρόπουλος, φρέσκα πρόσωπα με «δυνατές» σπουδές και επίσης πλούσιο επαγγελματικό βιογραφικό.
Οπως τόνιζε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε να στελεχώσει την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει μετά τις εκλογές, τους δημόσιους οργανισμούς αλλά και τις κομματικές θέσεις με στελέχη που προέρχονται από τον κόσμο της αγοράς, έχουν εμπειρία στον τομέα τους και είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά, ώστε να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthimiou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής