Tόνισε πως οι αρμοδιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής υπάγονται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
«Δεν με επισκέφθηκε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μου έστειλε όμως μια επιστολή. Η κυρία Κούρτοβικ έχει το δικό της λόγο να ζητά ανάμιξη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως αν έβλεπε προσεκτικά την εξέλιξη της νομοθεσίας θα έβλεπε ότι η αντεγκληματική πολιτική έπαψε να υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019. Οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» σημείωσε ο υπουργός.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιάζονται. Δεν γίνεται ο κ. Κουφοντίνας το 2015 να απαιτεί να μην είναι στον Κορυδαλλό και να μεταφέρεται στις αγροτικές φυλακές Μαγνησίας και το 2021 να απαιτεί να βρεθεί στον Κορυδαλλό. Λυπάμαι που όλη αυτή η συζήτηση καταλαμβάνει τόσο μεγάλο χώρο στον δημόσιο λόγο.
Λυπάμαι πραγματικά διότι άνθρωποι οι οποίοι τουλάχιστον αποδεδειγμένα έχουν αφαιρέσει ζωές δεκάδων ανθρώπων δεν μπορεί ούτε να ηρωοποιούνται ούτε πολύ περισσότερο να ζητάμε μια τόσο διακριτική μεταχείριση. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κράτος δικαίου».
Η Κούρτοβικ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει διακοπή της ποινής του
Αίτηση διακοπής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα στο Πρωτοδικείο Λαμίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η αίτηση θα κατατεθεί λόγω του κινδύνου της ζωής του εκτελεστή της 17Ν. Η κα Κούρτοβικ κάλεσε ακόμα την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, να πάρει πίσω την απόφασή της κατηγορώντας την ότι παραβίασε το νόμο, και «να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει».
«Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν», ανέφερε, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».
Όταν ρωτήθηκε γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε τη νομική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, είπε πως όταν το Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. «Στις 7/1 η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό», είπε σχετικά ενώ ανέφερε πως κατά τη διαδικασία υπήρχε «από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα».
«Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων», ανέφερε σχετικά και εξηγώντας πως «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».
Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. για τις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα αναθεωρημένο εγχειρίδιο ενεργειών για την αντιμετώπιση «αυθόρμητων» συγκεντρώσεων, επεισοδίων, καταστροφών, επιθέσεων, όπως αυτές προέκυψαν μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που επικαιροποιούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας μετά το μπαράζ επιθέσεων στο όνομα του καταδικασμένου μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Πρόκειται για ένα έσχατο στάδιο αστυνομικής προετοιμασίας στην περίπτωση δυσάρεστων εξελίξεων με την κατάσταση της υγείας του «Λουκά» της 17Ν.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά πολλαπλά στάδια αντιμετώπισης εντονότερων πιέσεων, θερμών καταστάσεων και επιθέσεων, τα οποία περιλαμβάνουν σταδιακή κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών, σταδιακή ενεργοποίηση διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών και αύξηση των δυνάμεων σε στοχευμένα-χαρτογραφημένα σημεία.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ο υπουργός
Σε μία από αυτές τις καθημερινές πλέον συσκέψεις, χθες παρευρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η επίσκεψή του δεν αφορούσε μόνο τα αστυνομικά μέτρα λόγω της κλιμάκωσης ενεργειών στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς συνηθίζει να επισκέπτεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αλλά και μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού λόγω… Τσικνοπέμπτης και Αποκριάς.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προς το παρόν διαπιστώνουν αποκεντρωμένες επιθέσεις που έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, τις οποίες επιχειρούν να προλαμβάνουν και να αποτρέπουν. Η κλιμάκωση επικίνδυνων εμπρηστικών επιθέσεων στο Α.Τ. Καισαριανής και περιπολία του Α.Τ. Ζωγράφου στην Ούλωφ Πάλμε, δύο σε δώδεκα ώρες, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία για την πιθανότητα εκδήλωσης αιματηρών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν διαδικτυακές αναρτήσεις και απειλές, όπως για την επίθεση στο περιπολικό του Α.Τ. Ζωγράφου, όπου στην ανάληψη ευθύνης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δράσεις σαν αυτή μπορούν να γίνουν σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, αντιστρέφοντας το αίσθημα του φόβου που μας έχει επιβληθεί. Οι βάρδιες των … να γίνουν ο εφιάλτης τους».
Τα τηλεφωνήματα
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν με επιφυλακτικότητα τις κλήσεις που έλαβε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, το βράδυ της Δευτέρας και το μεσημέρι της Τρίτης, πως «100-150 αντιεξουσιαστές προβαίνουν σε ελέγχους των στοιχείων ταυτότητας οδηγών αυτοκινήτων στην οδό Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου, αναζητώντας αστυνομικούς με πολιτικά». Στην πρώτη περίπτωση αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΜΑΤ έφθασαν εκεί σε… τρία λεπτά, χωρίς να επιβεβαιώσουν τη σχετική καταγγελία, παρά μόνο την παραμονή περίπου 30 ατόμων εσωτερικά της Πολυτεχνειούπολης, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν επιβεβαιώθηκε ούτε την επόμενη ημέρα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν να πρόκειται για τηλεφωνήματα-παγίδες, από επίδοξους δράστες που εξετάζουν το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμενων και κυρίως τον αριθμό τους για την πιθανότητα εκδήλωσης επιθέσεων εναντίον τους.
Γι’ αυτό το λόγο επικεφαλής αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν δώσει εντολές ακόμη και για τη δημιουργία προπομπών αστυνομικών με πολιτικά και μοτοσικλέτες πριν από τις διελεύσεις ένστολων περιπολιών σε «επικίνδυνες» περιοχές, για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων ατόμων και οχημάτων, προκειμένου να προβαίνουν σε έγκαιρες προειδοποιήσεις εγρήγορσης.
Σε Χαλάνδρι, Παγκράτι
Παρά τον αυξημένο αριθμό περιπολιών από την Αστυνομία, οι αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» στον Δημήτρη Κουφοντίνα συνέχισαν ανενόχλητοι τις ενέργειές τους με την ίδια ένταση και την Τρίτη. Τα ξημερώματα «χτύπησαν» υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι, προκαλώντας φθορές στην πρόσοψη και σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης. Στο στόχαστρο μπήκε και το Μουσείο Γουλανδρή, στο Παγκράτι. Λίγο μετά τις 15:00 άγνωστοι πέταξαν κόκκινες μπογιές στην είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ερατοσθένους και στη συνέχεια διέφυγαν προς τα γύρω στενά.
Το απόγευμα της Τρίτης άτομα από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν για ακόμα μία ημέρα στην Πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει από νωρίς κλοιό στην πλατεία και επιχείρησαν να απομακρύνουν κόσμο, βεβαιώνοντας πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις. Ούτε τα πρόστιμα, όμως, ούτε η έντονη παρουσία των Αρχών αποθάρρυναν τους αλληλέγγυους, με περισσότερα από 1.500 άτομα να συγκεντρώνονται στις 6 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές άνοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα για το καταδικασμένο μέλος της 17Ν για περίπου 50 λεπτά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία που ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ομονοίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Επιστρέφει lockdown Μαρτίου, έρχονται νοσοκομεία-Covid και κόφτης στο SMS 6
Δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για αναδρομικά Δώρων σε όλες τις συντάξεις
Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr