Επέλεξε μάλιστα να τα ανακοινώσει ο ίδιος -αν και δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός- με μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα καθιστούν αναγκαία «για να προλάβουμε τον κίνδυνο», όπως είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως, αν και η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που αντιστέκονται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα, «γνωρίζουμε ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς».
Το ενδεχόμενο ενός πιο σκληρού lοckdown στην Αττική βρισκόταν εδώ και αρκετές ημέρες στο «τραπέζι» ως ενδεχόμενο επόμενο βήμα στο πλαίσιο της τακτικής της προληπτικής δράσης με βάση την οποία είχε αποφασιστεί και προ δεκαημέρου να μπει η Αττική στην «κόκκινη» ζώνη. Η ανησυχία ήταν σαφής τις τελευταίες ημέρες και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εξέπεμπε ουσιαστικά μήνυμα ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή για αναπροσαρμογές εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Από την ανάλυση των δεδομένων δεν προέκυπτε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου ιδιαίτερα στην Αττική, όπου η κατάσταση είχε χαρακτηριστεί προχθές «ανησυχητική» και από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη. Ο συναγερμός σήμανε από την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και την πίεση που άρχισε να δέχεται εκ νέου το σύστημα Υγείας, καθώς και από τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού.
Ολα αυτά έκαναν τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει χθες το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος και Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σε αυτήν παρατέθηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων να συνεδριάσει εκτάκτως για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να κάνει εντός της ημέρας τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα στην Αττική. Η αυστηροποίηση είχε διαφανεί και από τη δήλωση, χθες το πρωί, του κ. Κικίλια πως εάν τα στοιχεία παρέμεναν ως είχαν, ο ίδιος θα εισηγούνταν ένα πιο σκληρό lockdown. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξήγησε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι «θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές».
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, έθεσε παράλληλα ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το προσεχές δίμηνο, στη διάρκεια του οποίου μπορεί να ανοιγοκλείνει η βεντάλια των μέτρων, έστειλε όμως και μήνυμα αισιοδοξίας ότι από τον Απρίλιο «θα είμαστε πολύ καλύτερα», καθώς θα αυξηθούν οι παραδόσεις εμβολίων και θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.
Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αννα Στρατινάκη (που θα αναφερθούν σε μέτρα αύξησης της τηλεργασίας), καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr