Η πρώτη αφορά στην υπόθεση του πολύπαθου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, έπειτα από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ενώ η δεύτερη αφορά στην υπόθεση της Folli Follie και περιέχει αναφορά στα πρόσωπα των πρώην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση.
Το χρονικό περιθώριο για τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών είναι ιδιαίτερα στενό με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει γρήγορα αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία τους. Τα καταγγελλόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση και υπάγονται στις ευμενέστερες ρυθμίσεις περί σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη δεύτερη σύνοδος είναι αυτή που διανύεται ήδη και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που μπορεί να μεταφερθεί και τον Ιούνιο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει θερινά τμήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. φέρεται να προβληματίστηκε αρκετά μέχρι να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα. Από τη μια πλευρά, ακούστηκε η άποψη να δοθεί εισήγηση πως δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να προχωρήσει περαιτέρω η υπόθεση, καθώς η σύσταση μιας προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αποσυσπείρωση. Από την άλλη πλευρά, ειδικά για τη μία δικογραφία, κρίθηκε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ανάμιξης υπουργού στην υπόθεση και μια εισήγηση που θα στέλνει την «μπάλα στην εξέδρα» θα εξαγρίωνε ίσως τον κόσμο του κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκφράστηκε και η ενδιάμεση άποψη της πρότασης για επιστροφή των δικογραφιών για περαιτέρω έρευνα στην τακτική δικαιοσύνη, με το επιχείρημα ότι τα περιγραφόμενα αδικήματα δεν φέρονται να τελέστηκαν στο πλαίσιο υπουργικών καθηκόντων.
Οι τηλεοπτικές άδειες
Το κουβάρι της υπόθεσης του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες άρχισε να ξετυλίγεται με τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αστικών διεκδικήσεων. Η πλευρά Καλογρίτσα φέρεται να υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον εργολάβο, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την «παρέμβαση» του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και μάλιστα εν γνώσει του αποκαλούμενου «White House», δηλαδή του τότε Μεγάρου Μαξίμου.
Μάλιστα, ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται στην κατάθεσή του στην πταισματοδίκη Αμαρουσίου τον Νοέμβριο του 2020 να υποστήριξε ότι «διεκπεραίωνε τις εντολές της κυβέρνησης», καθώς εκείνη την περίοδο είχε δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν είχε δυνατότητα για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Ο ίδιος φέρεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς την προσέγγισή του από τον Νίκο Παππά εν όψει του επίμαχου διαγωνισμού, με τον τελευταίο να τον διαβεβαιώνει ως προς τα απαιτούμενα χρήματα: «Δεν χρειάζονται χρήματα από σένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο».
Σύμφωνα δε, με όσα καταγγέλλει ο κ. Καλογρίτσας, το φθινόπωρο του 2015 «τα στελέχη, με υπεύθυνο τον Νίκο Παππά, τον ενημέρωσαν ότι η απόφασή τους ήταν να υλοποιήσουν το παραπάνω σχέδιο μόνοι τους, αλλά τον Αύγουστο του 2016 ο Νίκος Πάππας κάλεσε τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον ενημέρωσε ότι υπήρξε μία κατά δήλωσή τους ασήμαντη διαφοροποίηση, καθώς είχαν έρθει σε συμφωνία με την εταιρία CCC». Ο ίδιος υποστηρίζει πως όταν το σχέδιο δημιουργίας καναλιού «ναυάγησε», ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ του είπε να φτιάξουν εφημερίδα. Για να προχωρήσει η ιδέα, φέρεται να τον προέτρεψε να προωθήσει τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής για να ανοίξει την εφημερίδα «Documento».
«Ο τότε υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμιξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρω προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου), προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» φέρεται να αναφέρει ο επιχειρηματίας σε υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Στον αντίποδα, η πλευρά Χούρι φέρεται να διαψεύδει τις καταγγελίες του εργολάβου, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι η χρηματοδότηση αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου και επ’ ουδενί υπήρξε εικονική. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της CCC επικαλέστηκαν και την απόφαση από ελληνικό αστικό δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε αυτή του ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου πως τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε κατασκευαστικό έργο και πρέπει άμεσα ο Χ. Καλογρίτσας να τα επιστρέψει.
Το σκάνδαλο Folli Follie
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η αποκάλυψη για την ύπαρξη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του υπεύθυνου ασφαλείας της Folli Follie και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με αναφορές σε τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και οι πρώην υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Χαρίτσης.
Στην πολυσέλιδη έκθεση της PwC αναφέρεται ότι ο υπάλληλος της εταιρίας Ν.Σ. είχε διαρκή επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Κατά την επικοινωνία ο υπάλληλος εμφανίζεται να ενημερώνει στις 11 Μαΐου 2018 για τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».
Τόσο ο κ. Φλαμπουράρης όσο και ο κ. Χαρίτσης έχουν απαντήσει με μηνύσεις στην υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος υπάλληλος στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία, ενώ και στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC αναφέρεται σχετικά με το περιεχόμενο των email ότι «δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους». Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία έχει ζητήσει από τη Βουλή να αποφανθεί και για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται, όπως και των δύο πρώην υπουργών, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας και του προφυλακισμένου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
Στην τακτική δικαιοσύνη βρίσκεται το σκέλος που αφορά στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, ενώ από το αρχείο ανασύρθηκε και η δικογραφία που είχε μπει στο αρχείο τον Δεκέμβριο του 2020, σχετικά με τυχόν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά από καταγγελίες επενδυτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr