Οσο η Ηρώδου Αττικού δείχνει διατεθειμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάθεση βελτιωμένης πρότασης, στην οποία θα… θυσιαστούν η επέκταση του κόφτη, το αφορολόγητο και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, η ευρωπαϊκή συγκυρία δεν λειτουργεί ενισχυτικά για τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Η συγκυβέρνηση χάνει τον έναν μετά τον άλλον συνομιλητές θετικούς προς το ελληνικό ζήτημα, ενώ σε έσχατο ορόσημο και πριν τα ταμειακά διαθέσιμα πιάσουν πάτο μετατρέπεται ο Ιούνιος, προκειμένου να παραμείνει… εν ζωή το αφήγημα Τσίπρα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που συνδέεται άμεσα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Εάν το κυβερνητικό οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου… φανεί ασυνεπές και σε αυτό το ραντεβού, τότε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαντάζει όλο και πιο πιθανό στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας.
Προς… άρση των όποιων φρούδων ελπίδων του Μεγάρου Μαξίμου, τα χθεσινά μηνύματα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσγείωσαν την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στην ωμή και συνάμα εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, όσον αφορά στο μέτωπο με την κωδική ονομασία «παραμονή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ… Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος», ανέφερε (Wall Street Journal) ο κ. Σόιμπλε.
Μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου κυριαρχεί η έλλειψη πολιτικού και επικοινωνιακού οξυγόνου, η συγκυβέρνηση δείχνει να ποντάρει στην πόλωση, μέσα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα δάνεια σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που… η μπάλα φαίνεται να οδηγείται στην εξέδρα, μέσα από την ανακίνηση του ζητήματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Εκφραστής του… ξαναζεσταμένου κυβερνητικού αφηγήματος ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την κυβέρνηση να «κλείνει» το μάτι προς την αντιπολίτευση, καθώς πληροφορίες τη φέρνουν να θέτει στο προσκήνιο σαν… τυράκι τα ζητήματα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών της χώρας (όπως η Β’ Αθήνας) ή τη μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
«Εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική) έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε, δεν έχω όμως ακούσει κάτι δημόσια», υποστήριξε (real fm) ο κ. Σκουρλέτης, σπεύδοντας για ακόμα ένα εικοσιτετράωρο να βάλει… χαλινάρι στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών. «Δεν εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης. Μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι και καταστροφική, στη δεδομένη συγκυρία, η θέση της Νέας Δημοκρατίας που ζητάει εκλογές, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό και χωρίς, κατ’ ουσίαν, να το θέλει και η ίδια της η καρδούλα, να το πούμε έτσι», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου