«Η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο. Μιλάμε για τον κλάδο όπου απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80.000 επαγγελματίες», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε αλαζονική τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης, που -όπως είπε- «είναι κλειστοί έξι μήνες».
Οπως ήταν αναμενόμενο, με την τροπή που έχουν πάρει οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στα ΜΜΕ αλλά και τα social media, o κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε αυτές, βάζοντας στο κάδρο της κριτικής και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: «Μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery», είπε επί λέξει.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά και τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Χωρίς καν να γνωρίζει τη χρονική έκταση της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας επανάφερε την πρόταση για εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση που -όπως είπε- «πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας».
«Με αυτή την πολιτική η κυβέρνηση και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για ανεπάρκεια επειδή σκέπτεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού.
Προέβλεψε δε ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή «δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τα τραπεζικά καταστήματα…».
«Είναι κρίσιμη η ανάγκη για γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι «το είχαμε καταφέρει εμείς με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε περιβάλλον επιτροπείας».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι επαγγελματίες από την πλευρά τους τόνισαν ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός.
Είπαν, ακόμα, ότι ο κλάδος, που απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζομένους, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, κάτι που ήδη έχει επίπτωση στο μεγάλο δίκτυο προμηθευτών της εστίασης και θα συμπαρασύρει επιχειρήσεις και εργαζομένους σε πλήθος συναφών κλάδων της οικονομίας. Και επισήμαναν πως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία συνιστά νέο δανεισμό, και η μετάθεση των υποχρεώσεων για λίγους μήνες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Στην Βουλή οι δικογραφίες για τηλεοπτικές άδειες του 2016 και Folli Follie
Συνάντηση Δένδια-Ράαμπ: Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Βρετανίας για Κυπριακό και Διεθνές Δίκαιο
Μπογδάνος για εμπρηστική επίθεση: Οι δράστες ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο
Γεννηματά: Ναι στη φύλαξη των Πανεπιστημίων, όχι στην αστυνομοκρατία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr