Η ατζέντα των εκκρεμοτήτων διαρκώς διευρύνεται, τώρα δίνεται έμφαση στα ενεργειακά αντί των εργασιακών, ενώ όλοι οι θεσμοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αποδέχονται έμμεσα τις απαιτήσεις του για μέτρα-σοκ που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018 αλλά θα νομοθετηθούν τώρα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρατάει την μπαγκέτα, έστειλε ένα νέο τελεσίγραφο: «ΔΝΤ ή νέο Μνημόνιο», που σημαίνει ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα θα έφερνε ένα νέο πακέτο οδυνηρών δεσμεύσεων για τη χώρα μας (4ο Μνημόνιο, δηλαδή) προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων. Η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί με το γνωστό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο Βερολίνο που θα μας πάει είτε προς τον γκρεμό είτε προς το ρέμα.
Αισιοδοξία
Παρά τον κλοιό που σφίγγει, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν χάνουν την ελπίδα τους.
Πολιτικός αρχηγός, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη Δευτέρα, ενημέρωσε βουλευτές του κόμματός του ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε πως «οι εκλογές θα μπουν στην ατζέντα του μετά τις γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο». Τους ενημέρωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και έτσι θα είναι εφικτή η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (με τις αποφάσεις Ντράγκι να αναμένονται στις 9 Μαρτίου).
Το συμπέρασμα που έβγαλε από τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές και ότι έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάποια μηνύματα από τις Βρυξέλλες που τους επιτρέπουν να ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί ένα ελληνικό ατύχημα.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Πέρα, όμως, από την αυτοπεποίθηση που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει η πραγματικότητα που δείχνει μεγάλο άγχος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Είναι πολύ ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε στο Euroworkinggroup την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ ο κανόνας είναι πως τη χώρα μας εκπροσωπεί εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ομως, αυτή τη φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν στις Βρυξέλλες, έχοντας μεταβεί από το Παρίσι, έμεινε εκεί για να υπογραμμιστεί το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού η αρχική πρόθεση του EWG ήταν να υποβαθμιστεί το ελληνικό ζήτημα και να μην αποτελέσει προτεραιότητα.
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αγωνία του οικονομικού επιτελείου: Οτι οι συνεχείς καθυστερήσεις από την πλευρά των πιστωτών και η επίδειξη αδιαφορίας θα διαμορφώσουν τετελεσμένα αφού ο χρόνος πιέζει τη χώρα μας δεδομένου ότι αν χαθεί το τρένο της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν θα υπάρξει επόμενη ευκαιρία στο ορατό μέλλον για ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, αν συρθούμε για μήνες χωρίς εκταμίευση δόσεων, θα επαναληφθεί το σκηνικό ασφυξίας του 2015 με σάρωμα των αποθεματικών της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των οργανισμών του Δημοσίου, με περαιτέρω πάγωμα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, με καθυστερήσεις στην έναρξη καταβολής συντάξεων και με όλα όσα σηματοδοτούν στραγγαλισμό της οικονομίας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής