Στην πρώτη είδηση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγγυηθεί να δοθεί στην Ελλάδα συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στη δεύτερη, το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του στα ΕΛΠΕ που χορηγούσαν δωρεάν 140.000 λίτρα πετρέλαιο προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν 6.000 πρόσφυγες σε 13 δομές φιλοξενίας της Β. Ελλάδας.
Από τη δική τους πλευρά, τα Ελληνικά Πετρέλαια καλά και άγια έπραξαν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η απορία όμως παραμένει: Είναι δυνατόν από ένα ταμείο που διαθέτει 1 δισ. να έλειπαν τα περίπου 140 χιλιάρικα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι δυστυχώς, απλή: Στο ταμείο «λεφτά υπάρχουν» αλλά το κλειδί του είναι σπασμένο σε πολλά κομμάτια! Η ελληνική κυβέρνηση, αν και δημιούργησε εδώ και δύο χρόνια ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, δεν έχει καταφέρει να συντονίσει οργανωμένα τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Το αποτέλεσμα είναι τα χρήματα να σκορπίζονται αριστερά και δεξιά σε όποιον φορέα εμφανίζει μια πρόταση ή κάποιο πρόγραμμα. Οι εκταμιεύσεις έως σήμερα μόλις που ξεπερνούν το 50% (538 εκατομμύρια ευρώ) και το μεγαλύτερο μέρος τους, πάνω από 350 εκατομμύρια, διατέθηκαν μέσω διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει λόγο για τη διάθεσή τους.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που κατάφερε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, πέρασε μέσω του υπουργείου Αμυνας, το οποίο εκλήθη μέσα σε κατάσταση πανικού, να δώσει λύσεις εκεί όπου όλοι οι υπόλοιποι φορείς είχαν μηδενικό αποτέλεσμα. Η κατάσταση αυτή δεν έχει διορθωθεί αν και η κυβέρνηση Τσίπρα συμπληρώνει οσονούπω δύο χρόνια διακυβέρνησης. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, το υπουργείο Αμυνας ανέλαβε να δώσει λύσεις σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, χτίζοντας σε ρυθμό πολυβόλου και συντηρώντας με ειδική νομοθετική ρύθμιση χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες δεκάδες δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Αμυνας ανέλαβε και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στη Λέσβο, στέλνοντας αρματαγωγό για να φιλοξενηθούν σε στεγασμένο χώρο 500 πρόσφυγες που είχαν μείνει επί μία εβδομάδα σε αντίσκηνα θαμμένα στο χιόνι. Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα όμως, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει ως τώρα διαχειριστεί μόλις τα μισά από εκείνα που διαχειρίστηκε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Με βάση την τελευταία αναλυτική καταγραφή που έκανε η Κομισιόν τον Δεκέμβριο προκύπτει ότι:
● Η Υπατη Αρμοστεία έχει λάβει ως τώρα 179,13 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «υπεργολάβο» που κάνει ουσιαστικώς τα πάντα. Φτιάχνει καταυλισμούς, αγοράζει οικίσκους, μισθώνει διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακριβώς όπως κάνει σε κάθε χώρα του Τρίτου Κόσμου όπου καλείται να δώσει βοήθεια επειδή δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος.
● Το υπουργείο Αμυνας έρχεται δεύτερο στην κατάταξη έχοντας διαχειριστεί 88,88 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ακόμη και σήμερα είναι στρατιωτικοί εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι να διαχειρίζονται ακόμη και τα απλούστερα στους περισσότερους καταυλισμούς καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει ακόμη καταφέρει να τοποθετήσει πολιτικούς διοικητές. Αυτή η καθυστέρηση ήταν μια από τις βασικές καταγγελίες του τέως γενικού γραμματέα Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη (παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016) εις βάρος του προϊσταμένου του Γιάννη Μουζάλα.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής