O ΣΥΡΙΖΑ έστω και στο παρά πέντε… κατάφερε και αφουγκράστηκε το εθνικό πρόσταγμα και με έναν αεροπορικό ελιγμό αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας ότι ψηφίζει, έστω και με επιφυλάξεις, αυτές τις τρεις συμβάσεις. Μοναδικές παραφωνίες οι καταψηφίσεις από το ΚΚΕ, για την οποία επιστρατεύτηκε να έρθει να την υποστηρίξει ο γενικός της γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, και του ΜέΡΑ 25, με ασθενή και διάτρητη όμως επιχειρηματολογία.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαιρέτισε την επαυξημένη πλειοψηφία της Βουλής που καταγράφηκε στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση, λέγοντας πως σύντομα «το πρώτο Rafale θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτές “οι ριπές ανέμου”, όπως αποκαλούνται, με τα ελληνικά διακριτικά στα φτερά τους, με τους Eλληνες πιλότους στο χειριστήριό τους, θα είναι στη χώρα μας και θα σκεπάσουν ακόμα πληρεστέρα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση και δείχνει πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πιο ισχυρές και αποτρεπτικές Eνοπλες Δυνάμεις». Χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» αυτό το εγχείρημα επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που όμοιό του είχε πολλά χρόνια να γίνει, προσθέτοντας ότι «η ισχύς μιας χώρας δεν είναι άλλη από την ισχύ των όπλων της και των στελεχών της». Η προσπάθειά μας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως είναι «διαρκής και εντατική», καθώς αυτή «καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της προκλητικότητας της γείτονας». Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος παρατήρησε πως η Τουρκία μπορεί να «δείχνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο, πλην όμως πριν από μερικούς μήνες με τη συμπεριφορά της προκάλεσε την καθολική και άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του συνόλου των Ε.Δ. της χώρας μας», γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καθησυχάζουμε. Εξήγησε πως τα Rafale αυξάνουν το ισχυρό αποτρεπτικό ισοζύγιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Διαβεβαίωσε ότι τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη είναι σαν καινούργια. Οι επί τριών μηνών διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους εξήγησε ότι ήταν εντατικές, περίπλοκες και δύσκολες, όμως ολοκληρώθηκαν με τη σκληρή δουλειά και την καλή διάθεση και των δύο πλευρών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης γιατί δεν επελέγησαν άλλες διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση της προμήθειας, ανέφερε πως αυτό ήταν αναγκαίο λόγω της κλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, όμως αυτές θα ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τονίζοντας πως «γνώμονάς μας αυτούς τους τρεις μήνες διαπραγμάτευσης ήταν το δημόσιο συμφέρον, να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά και χωρίς να υποχωρήσουμε από τις γραμμές που είχαμε θέσει». Επίσης, εξήγησε απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει άμεση και εξ αρχής εμπλοκή της ΕΑΒ λέγοντας ότι «σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν υπήρχε η δυνατότητα. Υπάρχει όμως πρόνοια που προκύπτει για το μέλλον. Εάν επιμέναμε στην άμεση εξ αρχής εμπλοκή της ΕΑΒ, δεν θα μπορούσε αυτή η συμφωνία να ευοδωθεί».
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα Mirage «είναι άχρηστα», λέγοντας πως χάρη στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιλύθηκαν τα προβλήματα με τα ανταλλακτικά που υπήρχαν. Για την ΕΛΒΟ τόνισε πως δεν πουλήθηκε, όπως αναφέρθηκε, με «προίκα», δηλαδή κάποια απόφαση για μελλοντική κατασκευή εκεί κάποιου οχήματος. «Το παιχνίδι είναι ακόμα ανοικτό» για τις φρεγάτες και αυτό που θα αποφασίσει ποιες θα ναυπηγηθούν θα είναι το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του και των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαντώντας και στις επικρίσεις του ΚΚΕ ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα επιλέγονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και είναι από μονομερείς αγορές, είπε ότι αυτό δεν ισχύει, αντιθέτως ο εξοπλισμός μας είναι πολυδιάστατος.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
H χθεσινή ευρεία χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 Rafale ήταν το ένα από τα δύο σχεδόν διακομματικά εθνικά βήματα. Καθώς το δεύτερο ακόμα πιο «ισχυρό» αναμένεται να εκπεμφθεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο έως το Ταίναρο. Από τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση (επί των άρθρων) που ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επιβεβαιώθηκε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που τάσσεται με το «παρών». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μάλιστα επεσήμανε στο ΚΚΕ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορεί με ειρηνικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές της, να επεκτείνει τα σύνορά της και, πάνω απ’ όλα, να προστατεύει τα συμφέροντά της» και πως «η Βουλή και ο ελληνικός λαός μπορούν να ομονοούν προς μία κατεύθυνση: την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας με ομοψυχία και ομοφωνία». Σχετικά με την πορεία των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «στο τραπέζι θα κάτσει η εθνική μας πολιτική».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Kορωνοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για το αν και με ποιο τρόπο θα ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 18/1
Φονικός σεισμός στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 7 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες