Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.
«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε.
Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς λοκντάουν θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Την ίδια ώρα, επίκεινται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές
Απαγορευτικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα οι σκληροί δείκτες των νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Μετά από χθεσινή τους συζήτηση οι επιδημιολόγοι παρέδωσαν στην κυβέρνηση το χάρτη της χώρας, βάσει του οποίου είναι «κόκκινες» οι περισσότερες περιοχές και δεν «σηκώνουν» καθόλου κινητικότητα. Το ίδιο και οι «πορτοκαλί». Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέφερε την ανησυχία τη δική του και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για οκτώ περιοχές, καθώς και για τη Δυτική Αττική και συνέστησε στους πολίτες «υπομονή» και «κουράγιο» μέχρι «την ελπίδα που έρχεται».
Κομβική χρονική περίοδος
Τη δύσκολη εξίσωση του λιανεμπορίου καλείται να λύσει και να ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το κυβερνητικό επιτελείο, με τα στοιχεία όμως να κινούνται εναντίον της επιθυμίας για μερικό άνοιγμα της κοινωνίας. Η αργή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ιδιαίτερα του ΕΣΥ, κάνουν την αποκλιμάκωση ορισμένων μέτρων παράτολμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ομόφωνα θεωρούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να αποβεί καταστροφικό όσον αφορά στη διασπορά του ιού, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για μια κομβική χρονική περίοδο, την εορταστική, κατά την οποία παραδοσιακά καταγράφεται συνωστισμός στην αγορά.
Οπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται προς την κυβέρνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο για την οικονομία το άνοιγμα του λιανεμπορίου, να βρει τρόπους έτσι ώστε το όποιο άνοιγμα να γίνει με πλήρως περιορισμένη την κινητικότητα. Υπενθυμίζονται αναφορές κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η λύση του click away, αν και αυτή η επιλογή φαίνεται ότι προσκρούει σε τεχνικές δυσκολίες.
Οι ειδικοί είναι πιο… χαλαροί σε σχέση με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να ανοίξουν λίγες ημέρες πριν από τις εορτές. Ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας δεν συγκεντρώνει υψηλό κίνδυνο για μεγάλη διασπορά του ιού αφού δεν χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, όλα εξακολουθούν να είναι ρευστά, με το επιπλέον «τράβηγμα» προς τα πίσω της ισχύος των περιορισμών να είναι αρκετά πιθανό. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου η μεγάλη χαλάρωση έχει απαγορευτεί, καθώς εστίαση, ψυχαγωγία, σχολεία παραμένουν κλειστά. Επίσης, «απαγορευτικό» έχει μπει και στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Κίνδυνος ανατροπής
Το… μούδιασμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό και τα πλήρη στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κίνδυνο που ελλοχεύει η μικρή βελτίωση που έχει παρουσιαστεί τις πέντε εβδομάδες του lockdown να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό είναι στο 83% σε επίπεδο επικράτειας, στο 77% στην Αττική και στο 91% για τη Θεσσαλονίκη.
Ενα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο που επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κατόπιν προτροπής του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι η αύξηση κατά 5% σε διάστημα ενός μήνα στις νέες διαγνώσεις που αφορούν στους πολίτες 75 ετών και πλέον, όπως και την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών. Πρόκειται για ηλικίες που έχουν βαριά επίπτωση του κορονοϊού και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγή σε Εντατική σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκαλεί μια συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμη οκτώ περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας. Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι» και για τη Δυτική Αττική.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, στο σύνολο των 1.677 κρουσμάτων, η Αττική ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τη Θεσσαλονίκη, με 365 και 317 κρούσματα αντίστοιχα. Η Λάρισα επανήλθε στην… τρίτη θέση με 103 περιστατικά, στη Δράμα εντοπίζονται 35 κρούσματα, στην Πιερία 43, στο Κιλκίς 26, στην Πέλλα 55, στην Ημαθία 40 και στη Φλώρινα 25. Οι Σέρρες, επίσης, είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές με 52 νέες μολύνσεις χθες.
Προτεραιότητα
«Με αυτά τα νούμερα, το θέμα είναι εάν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα. Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης; Εχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα», πρόσθεσε, και απέστειλε ένα σαφές μήνυμα εν όψει των Χριστουγέννων.
«Aυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράστασή μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα». Mάλιστα, ο υπουργός Υγείας προέτρεψε ακόμη και η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων δώρων να αναβληθεί για λίγο καιρό, προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία.
Ο κ. Κικίλιας, πάντως, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι «υπάρχει φως στο τούνελ», και πρόκειται για τα εμβόλια που αναμένονται με την έλευση της νέας χρονιάς, ενώ κατέληξε ότι «υπάρχει μεν προβληματισμός για τα νούμερα που ακούσατε, αλλά χρειάζεται υπομονή και κουράγιο για την ελπίδα που έρχεται».
141 συνεδριάσεις της επιτροπής
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, περιέγραψε το σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19 όλους αυτούς τους μήνες. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις, με μέση διάρκεια τις 3,5 με 4 ώρες. «Πάντα καταλήγαμε κάπου. Είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά», είπε.
Πρόσθεσε, δε, ότι «σε διάστημα ελάχιστων μηνών διπλασιάσαμε την ικανότητα της χώρας σε διενέργεια ελέγχων», τονίζοντας ότι η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί έως και 27.500 ελέγχους σε μία ημέρα.
«Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από εδώ και πέρα. Και όπως θα έλεγε και ο κύριος Τσιόδρας, το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι, το θέμα είναι να αγκαλιάσει με ασφάλεια ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Πρεζεράκος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είναι στη φάση αναβάθμισης της στρατηγικής στο τέστινγκ, με περισσότερους ελέγχους. «Εχουν προστεθεί και οι ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου του ιού, τα γνωστά σε όλους μας rapid tests, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα πλέον να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στη λήψη των αποτελεσμάτων και είναι και γενικότερα μια πιο εύκολη διαδικασία, το ίδιο αποτελεσματική. Βέβαια, να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι υπήρξε μεγάλος προβληματισμός γύρω από τη χρήση των τεστ και είμαστε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σε σχέση με τα τεστ ταχείας δοκιμασίας, τα rapid tests», πρόσθεσε.
Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές
Μαφιόζικη επίθεση στα Βριλήσσια: Συμβόλαιο θανάτου με… υπογραφή Greek Μafia
«Ποιον κοροϊδεύει ο Τσίπρας για τη βίλα των 500 ευρώ στο Σούνιο;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr