Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», είπε: «Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία. Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις».
Η λογική θα συνέστηνε, όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό, να επιδιώξει μείωση της έντασης, αλλά από την άλλη, αν κάποιος θέλει να εμφανιστεί αρεστός στους εθνικιστές, μπορεί να επιλέξει μία ακραία στάση, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μπορέσει η Τουρκία να σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διχασμένη χώρα, με ένα ανοιχτό πολιτικό μέτωπο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και την τάση για στροφή σε μία χώρα με αμιγώς ισλαμική ταυτότητα, ενώ έχει ανοιχτό και το κουρδικό και τις ευρύτερες προκλήσεις στο συριακό.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι μία υπόθεση σχεδόν μισού αιώνα και είναι κρίσιμο να μην αποκλειστεί η πιθανότητα, καθώς όσο είναι «ζωντανή» ευνοεί τις δυνάμεις εκείνες στην γειτονική χώρα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Για τις συνθήκες γειτονίας είπε ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει μία πορεία σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτε», υπογράμμισε.