Σε μια προσπάθεια υποκριτικής απενοχοποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες προκάλεσε για μια ακόμα φορά την ελληνική κοινωνία όταν ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση στον εκλογικό νόμο ώστε άμεσα και πριν από μια αμετάκλητη απόφαση να υπάρξει αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγετικού πυρήνα της Χ.Α.
Ενα νομικό γονατογράφημα που προκάλεσε στην Ολομέλεια θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στην ίδια υποκριτική γραμμή λέγοντας: «Αν δεν το κάνετε, θα φέρουμε εμείς τροπολογία. Το ερώτημα για την κυβέρνηση παραμένει. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα φέρνοντας ρύθμιση για την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή θέλει να το αρνηθεί;».
Το γάντι σήκωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε υψηλούς τόνους: «Ηταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μετέτρεψε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψηφίζοντας τις τελευταίες μέρες προτού φύγετε από την εξουσία τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ηταν από 10 έως 20 χρόνια, και τις κάνατε 5 έως 15 χρόνια και βγάζοντας στην μπάντα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνολικά από τον Ποινικό Κώδικα. Είναι έργο δικό σας και εσείς το δημιουργήσατε ως κυβέρνηση με τον Ποινικό Κώδικα. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε σήμερα και ζητάτε τα ρέστα». Υπενθύμισε, δε, πως η κυβέρνηση από την οποία δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να έχουμε τη χθεσινή απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ήταν αυτή με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Νίκο Δένδια.
Επί της ουσίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, εξήγησε ότι το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι εκλογικός νόμος «δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα, παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα», εξηγώντας ότι αυτό το «αμετάκλητο» του Συντάγματος δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια τέτοια τροπολογία που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΣΥ: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές - Τι αποκάλυψε ο Θεμιστοκλέους
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, εξήγησε, με τη σειρά του, τις αρχές του δικαίου «περί της ισχύος της ευνοϊκότερης προβλεπόμενης ποινής» και καταλόγισε τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις του Π.Κ., λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχετε το θάρρος να ζητήσετε έστω και τώρα μια συγγνώμη».
Ο Γ. Ραγκούσης επέμενε στις θέσεις του, με τον υπουργό Εσωτερικών να επανέρχεται λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι γεννήθηκε στις ρίζες ενός τεχνητού διχασμού, εξακολουθεί να θέλει να διχάσει: «Δεν αντέχει ούτε για ένα λεπτό ότι η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός μπορούν να ενώσουν τους Ελληνες. Δεν σας ξεφύγει ότι πήγατε στα νησιά του Αιγαίου με φασίστες, κάνατε παρέα στην πάνω και κάτω πλατεία. Συνεχίστε έτσι για να υπηρετείτε τα συμφέροντα της αντιπολίτευσης, δεν ξέρω αν θα είναι και της αξιωματικής».
Oσον αφορά στην τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προβλέπεται αναδρομικά η δυνατότητα αφαίρεσης πολιτικών δικαιωμάτων, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις αντισυνταγματικές τόσο περισσότερο επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία του. Οπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «η επόμενη μέρα απαιτεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και μια οργανωμένη αντιπολίτευση, η οποία, με αξιόπιστο τρόπο, θα επιλέγει να συμμετέχει κι αυτή με τον δικό της αξιόπιστο τρόπο στην υλοποίηση αυτής της πορείας».
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποτίμηση του Σώματος και υποκρισία».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σκιαγράφησε τη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα, με τις αλλαγές αυτές, βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας: «H νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα, αυτό που θα δούμε είναι, όταν θα έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr