Θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του το αμαρτωλό παρελθόν της διακυβέρνησης 2015-2019, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έταξε «λαγούς με πετραχήλια» παρουσιάζοντας ένα εξωπραγματικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, βασισμένο σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Ωστόσο, απέφυγε να ζητήσει εκλογές επικαλούμενος την πανδημία. Πάντως, η συνολική παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν γενικότερα υποτονική και μάλλον περισσότερο διεκπεραιωτική.
Προχθές το απόγευμα και ενώπιον μόλις 50 προσκεκλημένων, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης υπό τον γενικότερο τίτλο «Κοινωνική Συμφωνία», ο οποίος παραπέμπει στο ομώνυμο κόμμα της… Λούκας Κατσέλη. Ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να ξεδιπλώνει το σχέδιο, μοιράζοντας επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και λεφτά με το τσουβάλι. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως στην ομιλία του, η οποία αναπτυσσόταν σε 5.493 λέξεις, δεν υπήρχε καμία αναφορά στην «Αριστερά! Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει στο στόχαστρό του το ΚΙΝ.ΑΛ.
Αρχικά, παραποιώντας και μερικές φορές αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για έξι παράλληλες -όπως τις αποκάλεσε- κρίσεις. Συγκεκριμένα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να υμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ξεχνώντας βέβαια ότι ο αριθμός των ΜΕΘ έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά και την απεγνωσμένη απόπειρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να χρίσει -κάτω από αδιευκρίνιστες τακτικές- καναλάρχη τον Καλογρίτσα προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις γίνονται στην… Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι διώκονται δικαστές «επειδή εξέτασαν σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος», ότι υπουργοί «απολογούνται δημόσια σε εκδότες», μίλησε για «απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων σε ημετέρους», σβήνοντας από τη μνήμη του τον Μανώλη Πετσίτη και τις «βόλτες» που έκανε στο Μαξίμου την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε ότι η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην Τουρκία «χωρίς ξεκάθαρη πυξίδα για το διάλογο και τη Χάγη», παραβλέποντας τη δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στον Εβρο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου μήνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εξαπάτηση» αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ. τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις προεκλογικές εξαγγελίες της για την οικονομία.
Πριν προχωρήσει στην ανάπτυξη του σχεδίου ανασυγκρότησης «Κοινωνική Συμφωνία», ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να καλλιεργεί το… έδαφος για να αρχίσει να τάζει χρήμα. Είπε ότι τέλειωσε «η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας» και ότι «η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία». Και ενθυμούμενος ότι το 2015 η απατηλή υπόσχεση διαγραφής του δημόσιου χρέους τον οδήγησε στο Μαξίμου, αποφάσισε τώρα να τάξει τη διαγραφή του ιδιωτικού! Χαρακτήρισε «ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τη διαγραφή μέρους των χρεών τους. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων χρεών δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις την τετραετία 2015-2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 104 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες!
Το σχέδιο ανασυγκρότησης «Κοινωνική Συμφωνία» έχει κοστολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τουλάχιστον έντεκα δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δισ. ευρώ αφορούν μόνιμα μέτρα και τα υπόλοιπα οκτώ δισ. ευρώ έκτατα μέτρα λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδίου, πρότεινε να γίνει από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.
Ατονη και άνευρη ήταν και η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του πολιτικού-οικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ. «Το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη, να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».
Κατηγόρησε και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική απάτη» και ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης».
ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Παιχνίδια εντυπώσεων και επικίνδυνα πυροτεχνήματα με τα εθνικά θέματα
Ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω. Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: «Πείτε την αλήθεια στο λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική», σημείωσε. Σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. «Ετσι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για “διαφορές”, ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για “μείζονα διαφορά”. Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες “διαφορές, οι ελάσσονες”», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε ένα διάλογο ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε. Εκτίμησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την Ε.Ε. να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και χαρακτήρισε θετική την προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη», εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές. Σε σχέση με το νόμο Μανιάτη, θύμισε ότι ήταν «σημαία» της Ν.Δ. και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτόν το νόμο υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει, οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».
ΓΙΑ ΠΡΕΣΠΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ
Λαϊκισμός και υποκριτική αυτοκριτική
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή από την πλευρά του και ισχυρίστηκε ότι υπήρξε συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος –σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα- αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία. Είπε ότι για τις συμφωνίες με τα… Σκόπια (σ.σ. όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία) που θα έλθουν στη Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. «Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά», ενώ για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μόρια, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποποιείται τις ευθύνες του. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του άφησε τη Μόρια με 5.680 άτομα που θα γίνονταν 4.000. «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε: “Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά», ισχυρίστηκε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που υλοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν θα εξαντληθούν στο ρεκτιφιέ του σήματος. «Είναι σαφές ότι οι αλλαγές αφορούν και πρόσωπα. Η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε την προσπάθεια διεύρυνσης, αλλά να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια και κοινωνικά χαρακτηριστικά», είπε και επeσήμανε ότι στόχος είναι η διεύρυνση να έχει βάθος και στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη, να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, «να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική κοινωνία και να αποκτήσουμε και στελέχη από αυτήν».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr