Κατ’ αρχάς, εξηγούν από τη Ν.Δ., στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο είναι το πλεόνασμα, καθώς το λογιστικό έτος δεν έκλεισε ακόμη, κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, όλα όσα εμφανίζει ως «υπέρβαση στόχου» στο πλεόνασμα είναι μόνο «ταμειακά», καθώς δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Αλλά ακόμη και να ίσχυαν οι αριθμοί που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα, τονίζουν από τη Ν.Δ.: «Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν περιμένει έως τον Μάρτιο να μοιράσει το 40% των 6,6 δισ., δηλαδή πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια; Και γιατί, αντί για τα 2,5 δισ., που θα μπορούσε να μοιράσει σε τρεις μήνες από τώρα, μοιράζει σήμερα μόνο 617 εκατομμύρια; Μήπως γιατί δεν πρόκειται να φτάσει έως τον Μάρτιο;».
Υπό τα δεδομένα αυτά, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ετοιμάζονται, ώστε στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχει γίνει στα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και να βάλουν ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Το πρώτο που θα εφαρμόσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι ένα άλλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών θα γίνει άμεσα, με μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια: στο 24% κατά τον πρώτο χρόνο και στο 20% το δεύτερο. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5% σε συνδυασμό με μια μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέσα σε δύο χρόνια, κατά 30%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η πολιτική μείωσης συντελεστών θα συνδυαστεί με μια βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, ενώ θα εξισορροπηθούν δημοσιονομικά από ισόποσες μειώσεις κρατικών δαπανών, που θα φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Περικοπές οι οποίες, όπως ξεκαθαρίζουν από την οδό Πειραιώς, είναι απολύτως προσδιορισμένες και κοστολογημένες και δεν θα πλήξουν τη λειτουργικότητα του κράτους σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία ή η Υγεία.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής