Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, όπως αποτυπώθηκε στις προχθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ επικοινώνησε, προχθές βράδυ, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, και δεύτερη φορά με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σε αυτήν τη συνομιλία του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ θέλει αποκλιμάκωση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε, με αφορμή την παρέμβαση Τραμπ, για συνέπεια της αμερικανικής θέσης ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ, αλλά και των αμερικανικών συμφερόντων η ένταση στην περιοχή» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερότητα.
«Είναι σαφές ότι την ένταση στην περιοχή δεν τη δημιουργεί η Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι περιμένουμε από την Τουρκία «να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου αυτά που λέει δημόσια, ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι θέλει να λύσει με διάλογο τα προβλήματα -που είναι μόνο ένα, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών- να γίνονται πράξη».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Οι αμερικανικές πρωτοβουλίες, που καταδεικνύουν την ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται παράλληλα με τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον κ. Ερντογάν, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στο Βερολίνο, σηματοδοτεί την έναρξη στο πλαίσιο της Ε.Ε. της συζήτησης για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά, με ορίζοντα την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία συνεχίζει ωστόσο τις προκλήσεις παρατείνοντας ως την 1η Σεπτεμβρίου, με νέα παράνομη Navtex, την παρουσία του «Ορουτς Ρέις» στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το ζήτημα αξιοπιστίας που θέτει η ελληνική πλευρά.
«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», σχολίασαν διπλωματικές πηγές.
Οι ελληνικές πρωτοβουλίες έχουν φέρει πάντως το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συζήτησης και στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χθες συνάντηση με τον γ.γ. της Συμμαχίας, στον οποίο κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από πλευράς του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε προχθές και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ζήτημα ανησυχίας και για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα ανέμενε κανείς από μία συμμαχική χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ και όπως δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, θα το θέσει εκ νέου εντός της Συμμαχίας.
Στο μεταξύ, την ώρα που η συζήτηση για την Τουρκία θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥπΕξ της Ε.Ε. -καθώς χθες απασχόλησε το ζήτημα της Λευκορωσίας- , στην Αθήνα επικρατεί δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς Μπορέλ, η οποία εκδηλώθηκε με αφορμή την αναφορά του, σε συνομιλία με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας με ανοιχτά μικρόφωνα, σε «εκνευρισμό των Τούρκων για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου».
«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
«Οντως υπάρχει εκνευρισμός λόγω της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η δήλωσή του όμως ήταν ατυχής. Ο κ. Μπορέλ δυστυχώς έχει πέσει κάτω του πήχη των προσδοκιών καθώς δεν έχει φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα σε όλα τα μεγάλα θέματα», σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.
«O Ζ. Μπορέλ θα έπρεπε να είναι προσεκτικός. Να είναι εκφραστής της κοινής εξωτερικής πολιτικής του συνόλου της Ε.Ε. Αυτά τα οποία ειπώθηκαν ότι το “θύμα” αντιδρώντας ενοχλεί το “θύτη” είναι μη συμβατά με τη λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Από την έντυπη έκδοση