Η πράξη αυτή του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «προεδρικών», με πιο σκληρή την επίθεση του «τσιπροφύλακα» Πολάκη, και τις ημέρες που ακολούθησαν, ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει εκείνη την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα κομμένο στα δύο που αδυνατεί να εκφέρει ενιαία θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει. Από την πανδημική κρίση και την οικονομία, ως τη φονική καταιγίδα στην Εύβοια και την κρίση στα ελληνοτουρκικά.
Εν όψει συνεδρίου -για το οποίο οι «προεδρικοί» όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν, αλλά προωθούν την πρόταση για διεξαγωγή του εξ αποστάσεως και ψηφιακά μέσα στον Οκτώβριο παρά τις αντιδράσεις- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53+» παρουσίασαν διαφορετικές θέσεις από τον κ. Τσίπρα στα θέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με σκοπό και την αναζωπύρωση του εσωκομματικού διαλόγου για το κόμμα, τα χαρακτηριστικά του, τη φυσιογνωμία και τους στόχους του.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται από τούδε και στο εξής με δύο βασικές προτάσεις που όχι μόνο δεν ταυτίζονται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βασικές διαφορές ανάμεσά τους: μία του Αλέξη Τσίπρα και μία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Εποχή» θεωρήθηκε από την ηγετική ομάδα του κόμματος ως μανιφέστο με σαφείς αιχμές στις βασικές επιλογές του κ. Τσίπρα, με καταγεγραμμένες θέσεις για όλα τα θέματα (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Υπερταμείο, αποκαλύψεις και ηθικό πλεονέκτημα, ηγεσία, κόμμα, πολιτική συνεργασιών και διεύρυνση, ελληνοτουρκικά, τρόπος και ύφος αντιπολίτευσης κ.ά.). Θεωρήθηκε μια πολιτική κίνηση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Προθέσεις
Οι πληροφορίες από την πλευρά των «53+» λένε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει το κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό. Εχει όμως σκοπό να διεκδικήσει χώρο και φωνή την επομένη του συνεδρίου στα κομματικά όργανα και στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στο κόμμα, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μετατραπεί σε αρχηγικό, συστημικό κόμμα.
Οι πληροφορίες από την πλευρά των «προεδρικών», ωστόσο, επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει τη στάση του, θα σηκώσει το γάντι και θα προκαλέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «ή όποιον άλλον» να αναμετρηθεί μαζί του στο συνέδριο, βάζοντας σε ψηφοφορία όλα τα θέματα. Από τις ιδεολογικές αρχές και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και την πολιτική συνεργασιών, ως τις αρχές για την οικονομία, τα εθνικά θέματα ή τον τρόπο εκλογής αρχηγού.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Και, εφόσον επικρατήσει -εύκολα ή δύσκολα- σε αυτές τις ψηφοφορίες, όπως εκτιμούν οι «προεδρικοί», τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και οι «πασοκογενείς», τότε ο κ. Τσίπρας θα καλέσει τους «53+» και όσους βρίσκονται στην ίδια πλευρά ή συνομιλούν μαζί τους είτε να πειθαρχήσουν στο αποτέλεσμα των ψηφοφοριών του συνεδρίου είτε να αποχωρήσουν από το κόμμα!
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος αντιμετωπίζεται από τους «προεδρικούς», αλλά ακόμα περισσότερο από τους «πασοκογενείς», ως επικεφαλής του «αντι-τσιπρικού» κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ -όχι μόνο επειδή είναι ο επικεφαλής των «53+», αλλά επειδή έχει ρόλο συνδετικού κρίκου με τους «παλιούς» Ν. Βούτση, Νίκο Φίλη, Π. Σκουρλέτη κ.ά., καθώς και με κινήσεις και κινήματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία ο κ. Τσίπρας και οι υποστηρικτές του έχουν κόψει δεσμούς μετά την απόφαση για στροφή προς το Κέντρο-, θα δεχθεί από τώρα μέχρι και το συνέδριο πολλαπλές και έντονες επιθέσεις με στόχο την απαξίωση και την εξουδετέρωσή του.
Κατηγορείται, ήδη, σε διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, με υπογραφή ή μη, ως «επικεφαλής μηχανισμού παραγωγής εσωστρέφειας», ως «θεωρητικός του αντικαπιταλισμού, αλλά με εντυπωσιακά επιτυχή εφαρμογή ενός μνημονίου εξυγίανσης του ελληνικού καπιταλισμού» και ως «υπερασπιστής της ηθικής της Αριστεράς που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του χαρτοφυλακίου του στο χρηματιστήριο».
Εμφανίζεται ως αυτός που δήθεν προσπαθεί να εμποδίσει τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, καθώς -όπως λένε, γράφουν ή δίνουν για να γραφτεί- δεν ενδιαφέρεται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει ή όχι στη διακυβέρνηση του τόπου.
Εμφανίζεται, ακόμα, ως εκείνος που ηγείται όλων αυτών που δεν έχουν αντιληφθεί την εντολή του 32% στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, και γι’ αυτό αντιτίθεται στην ιδεολογική και προγραμματική μετατόπιση προς την Κεντροαριστερά. Και ως εκείνος που δεν μπορεί να δει ότι τον Ιούλιο του 2019 τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφτασαν στο 32% οι κεντροαριστεροί και όχι οι αριστεροί, «ψηφίζοντας Τσίπρα και όχι ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλαγές στην ηγετική ομάδα
Μέσα στο φθινόπωρο -το πιθανότερο πριν από το συνέδριο- τόσο στην ηγετική ομάδα όσο και στο Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού θα υπάρξουν αλλαγές. Με βασικά κριτήρια, όπως μεταφέρεται, την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη γραμμή που απαιτεί ο κ. Τσίπρας χωρίς διαφοροποιήσεις και την ικανότητα των στελεχών που θα επιλεγούν να απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια, έξω από το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εκτιμάται ότι, ακόμα κι αν έχει παράπονα ή κάπου διαφωνεί, «πάλι με τον Τσίπρα θα είναι στο τέλος».
Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να υπάρξει «συμμάζεμα» στον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πληγεί η πανσπερμία των απόψεων στο εσωτερικό του, λένε οι συνομιλητές του. Και έφερναν ένα παράδειγμα.
Οτι για το μεγάλο θέμα των ημερών, την κρίση στα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλα άκουγαν οι πολίτες από την Κουμουνδούρου και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, άλλα από τους «53+» (και άλλα από τον υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Σωτήρη Βαλντέν, που έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» -ανάμεσα σε άλλα- ότι «άσχετα από τον νόμιμο ή όχι χαρακτήρα της, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αποτελεί προκλητική ενέργεια κατά της Τουρκίας»).
Ακόμη «χτίζεται» η επιτροπή Κατσέλη
Την προηγούμενη Κυριακή γράφαμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει με την «πολιτική Τσακαλώτου» στην οικονομία, κι αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί προς τους πολίτες και με τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα πρόσωπα που θα οριστούν να αντικαταστήσουν το νυν οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η «επιτροπή Κατσέλη», που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί αλλά «ψήνεται», είναι εκείνη που έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο της «αντι-επιτροπής Πισσαρίδη», δηλαδή να επεξεργαστεί και να προτείνει όχι μόνο τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και γενικότερα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οικονομία.
Οι πληροφορίες λένε, επίσης, πως όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τα μέλη της «Επιτροπής Κατσέλη» πριν ανακοινωθούν επισήμως, μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις του νέου βιβλίου της κ. Κατσέλη, με τίτλο «Δίνες και ευθύνες» στην Κεφαλλονιά, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Κατσέλη επιτίθεται σε πρόσωπα όπως ο Γ. Παπακωσταντίνου αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος για την περίοδο των διαπραγματεύσεων πριν και μετά την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr