Ευθύνεται η κυβέρνηση για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί;
Ο Ερντογάν υλοποιεί ένα σχέδιο που έχει προαναγγείλει. Ενα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεν εντάσσεται μεν στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι ζήτημα σεβασμού και προστασίας ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία που έχει η Αγία Σοφία στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού. Από αυτήν την άποψη, μπορούμε και οφείλουμε να απευθύνουμε ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις κινήσεις που έκανε για να αποτρέψει αυτήν την αρνητική εξέλιξη και γιατί, τελικά, απέτυχαν. Σας θυμίζω ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπήρχε αυτή η πρόθεση από την πλευρά του Ερντογάν, δεν είχε προχωρήσει. Μάλιστα, το θέμα αυτό το έθετε σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, μαζί με άλλα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η Τουρκία έχει μπει σε μία ρότα ακραίων ενεργειών. Τι περιμένετε από την Ε.Ε. και τους συμμάχους μας;
Να επιδείξουν συμπεριφορά συμμάχου. Εύλογα θα περίμενε κανείς από την Ε.Ε. και τους συμμάχους μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες με πνεύμα αλληλεγγύης. Ωστόσο, επειδή ζούμε στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του. Οχι χωρίς μελετημένες κινήσεις και διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να στηρίζεται σε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική που θα αυξάνει το κύρος της χώρας και το βάρος της στους διεθνείς συσχετισμούς. Θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε τέτοια πολιτική ήταν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλοι θυμόμαστε ποια ήταν η στάση της Ν.Δ. Αντ’ αυτού, η σημερινή κυβέρνηση αρκείται σε κάποια φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ως δήθεν «ασπίδα της Ευρώπης» και σε κάποιες χλιαρές δηλώσεις συμπαράστασης. Σήμερα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να συγκληθεί, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να καθορισθεί συγκεκριμένη τακτική. Οι μέρες είναι «πονηρές» και όσο η κυβέρνηση δεν έχει πυξίδα, η θέση της χώρας θα υποχωρεί.
Ευθύνεται η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία;
Φυσικά, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία ούτε την ύφεση που θα έφερνε. Στην Ελλάδα, όμως, η ύφεση είχε ξεκινήσει και ήταν παρούσα πριν από την πανδημία. Τώρα γιγαντώνεται. Εμείς παραδώσαμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα Μνημόνια, σε τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και αναβαθμισμένη διεθνή αξιοπιστία. Με 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, πρώτη φορά μια κυβέρνηση άφηνε ταμεία όχι άδεια, αλλά γεμάτα. Ομως, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του ’19 η ανάπτυξη ήταν στο 2,8%, στο τέταρτο τρίμηνο έπεσε στο 1% για να μπούμε στο 2020 με ύφεση 0,9%. Ολα αυτά πριν χτυπήσει η πανδημία.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Το μείζον αυτήν τη στιγμή είναι να δούμε τι πρέπει να γίνει για να μείνει όρθια η κοινωνία. Δηλαδή, να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των μικροεπιχειρηματιών και των αγροτών της βάσης της οικονομίας μας. Και να δυναμωθεί το κοινωνικό κράτος. Το «Μένουμε όρθιοι» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που σώζει ζωές, εισόδημα, επιχειρήσεις. Την κοινωνία και την οικονομία, ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουμε την ύφεση.
Τι έκανε η κυβέρνηση; Ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη πορεία, έκανε την κρίση ευκαιρία για να ξεχαρβαλώσει δημοκρατικούς θεσμούς, δικαιώματα και κεκτημένα του εργατικού κινήματος και να παραχωρήσει δημόσιο πλούτο και δημόσιες υπηρεσίες στην ιδιωτική κερδοσκοπία, βρήκε ευφάνταστους τρόπους να διοχετεύσει δημόσιο χρήμα όχι στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά στο πελατειακό της περιβάλλον και στο σύστημα προβολής της εικονικής πραγματικότητας, στο οποίο στηρίζει την πολιτική της επιβίωση. Αυτό θα έχει συνέπειες, ήδη έχει.
Μιλάτε για κυβερνητικό αντιπερισπασμό στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Παππά. Αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, δεν θα επενδύατε πολιτικά σε αντίστοιχα στοιχεία, αν βάραιναν τους πολιτικούς σας αντιπάλους;
Είναι φανερό πως οι δεξιές κυβερνήσεις δεν ξεχνούν το ιστορικό παρελθόν της παράταξης. Οποτε «στριμώχνονται» στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική, ανακατεύουν τον βούρκο τους… Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις κατηγορίες που εκτόξευσαν τα τελευταία 70 χρόνια προς την Αριστερά. «Κατάσκοποι», μιάσματα, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, εθνομηδενιστές. Βέβαια, εξελίχτηκαν κάπως. Τώρα, οι κατηγορίες είναι από μπαχαλάκηδες, τραμπούκοι, ως επικίνδυνοι για τους αρμούς του κράτους. Γιατί να τους ακολουθήσουμε; Για να κυλιστεί όλη η κοινωνία στον βούρκο τους; Οχι, εμείς θα επιμείνουμε στα προβλήματα και τις λύσεις. Συγχρόνως, όμως, θα σηκώνουμε και το γάντι ενάντια στη συκοφαντία, στη διαπλοκή, στη διαφθορά, που έχουν γίνει ένα με το σύστημα που έχτιζαν χρόνια.
Θα συνεχίσετε τις κινήσεις προσέγγισης προς το Κίνημα Αλλαγής για να φτιάξετε το μεγάλο κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως λέει ο κ. Τσίπρας;
Εμείς αυτό που οφείλουμε και πρόκειται να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε την κοινωνία και τη δημοκρατία και, συγχρόνως, να αναλάβουμε τον ρόλο του πολιτικού εκφραστή της πλειονότητας του δημοκρατικού λαού και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Και μέσα από αυτήν τη διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία, να αλλάξουμε κι εμείς, συνεχίζοντας την πορεία αναδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο. Να φτιάξουμε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, που θα στεγάζει πολιτικά τον μεγάλο χώρο μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και οικολογίας. Ο στόχος: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο, πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore, και να ξαναφέρουμε, με την εντολή του λαού, τη χώρα σε τροχιά δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και προόδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr