Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στη μετάφραση για να κρύψει τη σκευωρία

Βρήκαν πεδίο… για σπέκουλα στις διαρροές – Παιχνίδι εντυπώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Καμπουράκης

Μπούμερανγκ και με τη βούλα της αμερικανικής Δικαιοσύνης γυρίζει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το σκάνδαλο Novartis, προκαλώντας νέους κραδασμούς στην Κουμουνδούρου.

Δωροδοκίες σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Ελληνες πολιτικούς αναφέρει η επίσημη μετάφραση του κειμένου του εξωδικαστικού συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis εκθέτοντας την προηγούμενη κυβέρνηση που άφησε αδιερεύνητο το ιατρικό σκάνδαλο και χωρίς αποζημίωση το Ελληνικό Δημόσιο, για να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, χωρίς αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, εμπλέκοντας ακόμα -μέσα στον πανικό αλλά και την άγνοια του πώς λειτουργεί το υπουργείο Εξωτερικών και η Μεταφραστική του Υπηρεσία- και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι ο ορισμός που δίνεται για τους «αλλοδαπούς αξιωματούχους», για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήταν κυβερνητικά στελέχη, τελικώς αφορά σε στελέχη νοσοκομείων.

Η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ΗΠΑ-Νovartis μεταβιβάστηκε ήδη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και από το περιεχόμενο της μετάφρασης προκύπτει ότι η έρευνα εντόπισε δωροδοκίες σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Ελληνες πολιτικούς.

«Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν “αλλοδαποί αξιωματούχοι” υπό την έννοια του νόμου», επισημαίνεται, επί λέξει.

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως σε μεγάλη πίεση και δεν αντέχει νέα ήττα, που θα έφερνε εκ των πραγμάτων η παραδοχή της επίσημης μετάφρασης της Mεταφραστικής Yπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Eτσι, λοιπόν, η Κουμουνδούρου επινόησε μία άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία «η επίσημη μετάφραση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Ν.Δ., αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015». Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της» και επισημαίνει: « Η επίσημη μετάφραση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas».

Το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι – αποκαλύπτοντας την άγνοια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και για το πώς λειτουργεί το Μεταφραστικό του υπουργείο Εξωτερικών- «ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε: «Το να εμπλέκεται ο υπουργός Εξωτερικών σε… μετάφραση εγγράφου από τη Μεταφραστική Υπηρεσία συνιστά απύθμενη φαιδρότητα».

«Απλά ελληνικά χρειάζεται να ξέρει κάποιος, για να καταλάβει ότι η μετάφραση της απόφασης του αμερικανικού Δημοσίου για τη Novartis είναι η ταφόπλακα της σκευωρίας του Ρασπούτιν και των συνεργών του που σπίλωσαν 10 πολιτικά πρόσωπα. Από την επίσημη μετάφραση που εστάλη σήμερα στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικού προσώπου και κανένα στοιχείο σε βάρος τους. Η απόφαση αναγνωρίζει μόνο αθέμιτες πρακτικές σε θέματα υπερ-συνταγογράφησης και κλινικών δοκιμών από ιατρούς τις οποίες περιγράφει λεπτομερώς χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα», σημείωσε, μεταξύ άλλων η Ν.Δ.., η οποία κατέληξε: «Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί είναι και ψεύτες».

Νέα επίθεση Τσίπρα

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην οικονομία με συνέντευξή του στο ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο, πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του Covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ασκώντας έντονη κριτική στις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για σχέσεις με συμφέροντα, λέγοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν η επόμενη κυβέρνηση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν, «αλλά όπως είχαμε προβλέψει, αυτό δεν συνέβη, είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Μιλώντας στους εκπροσώπους μίας χώρας που γνωρίζει μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα με βάση της στοιχεία της Eurostat και κυβερνάται από τους Σοσιαλιστές και τους Podemos, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορoνοϊού με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση», υποστηρίζοντας και πάλι ότι «στηρίζονται σθεναρά από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που επανειλημμένα αποκρύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

«Ο πανικός του κ. Τσίπρα από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις τον σέρνει σε νέες αθλιότητες. Την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μια χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας δυσφημεί την πατρίδα μας στο εξωτερικό», ανέφερε απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Οσο για την αναφορά του σε “διεφθαρμένο κόμμα”, ας κοιτάξει δίπλα του», κατέληξε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Επικίνδυνος ο «μεγάλος ύπνος» του Αλέξη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένοντας αμήχανα το φρούτο να… ωριμάσει

Μιχάλης Μάρδας

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Κι όμως, ο υποκριτής κ. Λιάκος έχει δίκιο!

Kon

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για μάσκες, ελληνοτουρκικά και οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon