H αίσθηση ότι, με όχημα τη Δικαιοσύνη, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επιχειρούσε να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις γίνεται όλο και πιο ισχυρή στην ελληνική κοινή γνώμη, και όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της αμηχανίας, αντιλήφθηκαν έντονη την προσπάθεια να σωθεί ο κ. Τσίπρας, όσες «Ιφιγένειες» και αν χρειαστούν.
Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση αντεπίθεσης δεν πείθει ούτε τα ίδια τα στελέχη του κόμματος. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ηρωοποιηθεί και να θυματοποιηθεί, να ταυτίσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας «νέο ’89» για να ξυπνήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά στο εκλογικό του ακροατήριο και ζητώντας να συμπεριληφθεί στην Προανακριτική και να σταλεί στο ειδικό δικαστήριο, μόνο ως πολιτική φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μαζί με τη Ν.Δ. έστειλαν στο ειδικό δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του (Δραγασάκης, Κουβέλης κ.λπ.), και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην κάνει συγκρίσεις με το ’89, υποστηρίζοντας πως ο Συνασπισμός -δηλαδή ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ το 1989- «ήταν δύναμη κάθαρσης και όχι συνενοχής».
Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγορούμενος στην Προανακριτική Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανταλλάσει κατηγορίες με τον Πάνο Καμμένο, ενώ ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έβγαζε αμέτρητες, χαμογελαστές σέλφι στην Κεντρική Επιτροπή, επικαλείται συνεχώς τις «αξίες της Αριστεράς», αν και δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει, καθώς η απομάκρυνσή του παραμένει ανοικτό ζήτημα, αναλόγως των εξελίξεων.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε την ύπαρξη του διαλόγου με τον Πάνο Καμμένο που ζητούσε να μπουν φυλακή δημοσιογράφοι για να του αποδείξει ότι δεν τους καλύπτει. Και, κυρίως, δεν διέψευσε ότι σε αυτό το διάλογο ήταν μπροστά ο πρωθυπουργός.
Τα αλληλοκαρφώματα Παπαγγελόπουλου – Καμμένου είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για τον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον διάλογο που είχε ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης με τον διευθυντή των «Παραπολιτικών» Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Καμμένος, όντας συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα και υπουργός Αμυνας, ζητούσε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει στη Δικαιοσύνη -και συγκεκριμένα στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο- για να «εξοντώσει» δύο δημοσιογράφους.
Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τα όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και απείλησε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του αν δεν διαψεύσει τα όσα έγραψαν τα «Παραπολιτικά». Η αναφορά του μάλιστα στην εμπιστοσύνη του στην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» εκλήφθηκε ως «καρφί» εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ:«Και σκάνδαλο και σκευωρία»
Στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε - Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
«Το ιστορικό αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν το σφράγιζαν οι καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά, όπως τώρα αποδεικνύεται, οι αυταπάτες αλλά και οι απάτες», έγραψε σε άρθρο της στα «Νέα» η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη της παρακρατικής δράσης υπό την εποπτεία του συγκυβερνήτη τους και την ομολογία πανίσχυρου, εξ απορρήτων τότε υπουργού ότι η κυβέρνησή τους λειτουργούσε ως “μαγαζί” με παράλληλα “παραμάγαζα” του σκοτεινού και βαθέος κράτους της Δεξιάς. Για να πλουτίζουν, να πιέζουν και να εκβιάζουν».
«Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας τα ήξερε όλα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.
Απομόνωση
Κατώτερη των περιστάσεων είναι και η προσπάθεια ολόκληρου του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι το κείμενο συμβιβασμού των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ με τη Novartis δικαιώνει τα περί πολιτικού σκανδάλου, όταν είναι σαφές αφενός πως με τον όρο «αξιωματούχοι» δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά κυρίως ότι στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ένα πολιτικό σκάνδαλο για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε αδιερεύνητο και, τελικά, ατιμώρητο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis.
«Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. Το σκάνδαλο Novartis έχει όντως πληρωθεί πολύ ακριβά από τους Ελληνες. Πρέπει να ερευνηθεί λοιπόν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη, στις πραγματικές του διαστάσεις. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συγκεκριμένη ευθύνη της εταιρίας Novartis. Και να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρίας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημοσίου», ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, απομονώνοντας ακόμα περισσότερο τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ: Ηθικό και πολιτικό θέμα έθεσαν Φίλης, Σκουρλέτης, Ξανθός
Οσο και αν προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να πείσει ότι είναι «θύμα» και μπορεί να γίνει «ήρωας» και οι περισσότεροι από τους ομιλητές συνειδητά απέφυγαν ακόμα και να πουν το όνομα «Νίκος Παππάς», το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν εξαιρετικά βαρύ.
Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Ανδρέας Ξανθός έθεσαν ανοικτά το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ωστόσο, το νέο όνομα του κόμματος «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ήταν κάτι που τελικά πέρασε χωρίς θόρυβο, όσες αντιδράσεις και αν είχε συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα, ενώ η πρόταση του Πάνου Λάμπρου -ο οποίος ανήκει στους «53»- η προσθήκη στο όνομα να τεθεί ως πρόταση στο επερχόμενο συνέδριο δεν πέρασε.
«Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλώς θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται, είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρόμικου ’89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν», είπε ο κ. Τσίπρας για την «υπόθεση Παππά», μίλησε για ατομική αλλά και για συλλογική κριτική «ακόμα και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα». Οι ιαχές και τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου στην αρχή, κατά τη διάρκεια και στο κλείσιμο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, αποτελούν παρελθόν.
Αντ’ αυτού, και παρά την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μπιζάρει» το ακροατήριο, με φράσεις όπως «δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες και δεν συμβαίνει τίποτα», το χλιαρό χειροκρότημα αλλά και οι τρανταχτές απουσίες από την Κεντρική Επιτροπή, όπως για παράδειγμα αυτή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ήταν αυτά που τελικά έμειναν.
Και μάλλον αυτό είχε στο νου του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όταν προσπάθησε για άλλη μία φορά να εμφανίσει τα ΜΜΕ ως υπεύθυνα για τα προβλήματα του κόμματός του. «Κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη, με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του “μαρινακιστάν” και του “κουρτακιστάν”. Καταπίνουμε τα σκάνδαλα της Ν.Δ. και αυτομαστιγωνόμαστε για τους Μαρινάκηδες και τους Κουρτάκηδες», είπε, έκανε λόγο για «πλήρη δικαίωση» του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis και κατέληξε: «Δεν γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος».
Κάποιοι σημείωσαν ότι, ενώ ο Νίκος Παππάς κάθισε στην πρώτη σειρά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να καθίσει πολλές θέσεις μακριά του, μάλλον για να μην υπάρξει το photo opportunity, που θα έδινε τροφή για νέα σχόλια περί στήριξης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παππά. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο κ. Παππάς μπαίνει σε «καραντίνα» από τον κ. Τσίπρα, ενώ η απομάκρυνσή του, υπό μορφή παραίτησης, παραμένει υπαρκτό ενδεχόμενο αν οι αποκαλύψεις των επόμενων ημερών αναγκάσουν τον κ. Τσίπρα σε αυτή την απόφαση, προκειμένου να εκτονώσει το κλίμα.
Στα… πηγαδάκια ήταν επικρατούσα η εκτίμηση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας, κι αυτό δημιούργησε ένα κλίμα συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, οι περισσότεροι συμφωνούσαν με αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας πως θα φανεί τον Αύγουστο. Κάποιοι έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «στήνει» προεκλογικό κλίμα επειδή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ άλλοι έλεγαν πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν πρόκειται να κάνει εκλογές ούτε το 2020 ούτε το 2021».
Στα «ψιλά», αν και εξαιρετικά σημαντική για όσους ήταν εκεί και τον άκουσαν, πέρασε η εκτίμηση του Νάσου Ηλιόπουλου, που είπε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος (σ.σ.: για τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι η γερμανική εκδοχή του ενάμισι κόμματος, μια συντηρητική παράταξη που είναι στο 40% και ένας αντίπαλος εγκλωβισμένος στο 25%».
Στα «ψιλά» επίσης και η χαμηλής έντασης τοποθέτηση του άτυπου επικεφαλής των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μετά την ένταση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου φέρεται να ζήτησε από τον Νίκο Παππά την παραίτησή του για να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, αλλά και να είπε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να μετάσχει σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους, έκανε θετικές αναφορές στο κείμενο των 8 στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά (Λιάκος, Μπίστης, Θεοχαρόπουλος κ.λπ.) και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης τα βήματα προς την ανασυγκρότηση, άρα και τη στροφή προς την Κεντροαριστερά, να γίνουν πιο γρήγορα κ.λπ.
Από την έντυπη έκδοση