Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε την ισχυρή αντίδραση της χώρας μας στον Έβρο, τονίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει η Τουρκία σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση».
Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πριν από λίγα 24ωρα ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Θράκη.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι παρακολουθείται στενά κάθε ενέργεια στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Εχει καταρτιστεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.
Κατά τις ίδιες πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της ελληνικής διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Αγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον γ.γ. Ηνωμένων Εθνών από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020) όσο και τον νυν πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στον Real fm επισήμανε πως σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκολιβυκού συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Αγκυρας. «Εχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης είναι το αίτημα τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων για άδειες έρευνας. «Είναι άλλο πράγμα πώς θα απαντήσει το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο και συνολικά η τουρκική κυβέρνηση. Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα». Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, όπως έχει δείξει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη. Ολοι οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προκλήσεις.
Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας, γιατί δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή του όλο αυτό το διάστημα; Δεν προκάλεσε ούτε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ούτε έκανε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Ακόμη και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας αφορά τα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της στη χώρα μας. Είναι αυταπόδεικτο πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις να απαντάμε με ενότητα».
Το τερματίζει η Τουρκία
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Η Αγκυρα ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο και προβάλλει τις διεκδικήσεις της από την Κύπρο μέχρι και τη Λιβύη!
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Αγκυρα, όπου στο κείμενο των αποφάσεων η Τουρκία στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Λιβύη.
Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά πως «εξετάστηκαν όλες οι ενέργειες όλων αυτών που εργάζονται εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Οι εργασίες μας για την προάσπιση των συμφερόντων μας θα συνεχιστούν στους αιθέρες, στη θάλασσα και στην ξηρά, χωρίς καμία υποχώρηση».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από συνεδρίαση 3,5 ωρών, ανακοίνωσε επίσης πως «θα συνεχιστεί η στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και θα συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία. Θα σταθούμε απέναντι στις δυνάμεις που εναντιώνονται στην κυβέρνηση». Αμέσως μετά τη δημοσίευση αυτή ανακοινώθηκε πως ο εκλεκτός του Ερντογάν, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβυής, Σάρατζ, θα επισκεφθεί την Αγκυρα ώστε να έχει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος αεροναυτιλιακών θεμάτων Τσαγατάι Ερτζιγιές με μήνυμά του στο twitter δημοσίευσε δύο χάρτες, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το χθεσινό δημοσίευμα του «Ε.Τ.» για τα σημεία τα οποία η Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου κατέθεσε αίτηση για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Ο Ερτζιγιές στον ένα χάρτη αναφέρει πως «δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως κατατέθηκαν οι συντεταγμένες της στα Ηνωμένα Εθνη».
Στον δεύτερο χάρτη δείχνει όλες τις θεωρίες της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις νέες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Ουσιαστικά, η Αγκυρα κλείνει τη Μεσόγειο χωρίς να υπολογίζει οποιαδήποτε επήρεια νησιών όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη, αλλά διεκδικεί και πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας, καθώς ισχυρίζεται πως μέχρι εκεί εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Παράλληλα, διεκδικεί οικόπεδα και μέσω των Τουρκοκυπρίων ανατολικά της Μεγαλονήσου.
O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ακσόι αναφέρει: «Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή, την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένως.
Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».
«Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»
Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την Κύπρου ζήτησε χθες από την Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τις εξαγγελθείσες έρευνες της Αγκυρας στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της 15ης Μαΐου, με τα οποία οι «27» εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στην Ελλάδα και επαναλαμβάνουν τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου και παρακολουθεί την κατάσταση, προσθέτοντας: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητές της στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».
Σχετικά με αυτό το ζήτημα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία, κι αυτό είναι ύψιστης σημασίας, ανέφερε. Ορισμένα κράτη-μέλη, συνέχισε, θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε, ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται.
Σημειώνεται πως στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου, που υπενθύμισε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για διάλογο. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καλόπιστο διάλογο και διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Καλείται, επίσης, η Τουρκία να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλων των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον εναέριο χώρο τους.
Η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν ισχυρό συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω ενός διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, ενώ η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε., σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, επαναλαμβάνει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, καταλήγουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών.