Η… βόμβα μεγατόνων «έσκασε» διά χειρός… του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που χθες κοινοποίησε με μια πολυσέλιδη επιστολή τα δήθεν «άκρως απόρρητα» έγγραφα και εκθέσεις του FBI που η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τα κρατούσε στο συρτάρι της και αρνιόταν να τα διαβιβάσει στη Βουλή για να μην αποκαλυφθεί ο τρόπος που «στήθηκε» η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Το επιχείρημα ότι ήταν άκρως διαβαθμισμένο αποδεικτικό υλικό των αμερικανικών αρχών, που για να δοθεί στην Επιτροπή θα έπρεπε να το επιτρέψει το FBI, αποδείχθηκε «φούσκα» καθώς αυτό ήταν ένα απλό πληροφοριακό υλικό των αμερικανικών αρχών που έπρεπε να αποδειχθεί και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε μέρος της αμερικανικής έρευνας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν!
Προστατευόμενοι μάρτυρες
Το πληροφοριακό αυτό υλικό στηρίζεται σε δύο προστατευόμενους μάρτυρες στελέχη της Novartis και μάλιστα από την περιγραφή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ένας τουλάχιστον είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα. Αυτός ο κοινός μάρτυρας, που μέλη της Επιτροπής περιέγραφαν ότι πρέπει να είναι ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», φαίνεται ότι έχει καταθέσει διαφορετικά στοιχεία στις ΗΠΑ από όσα κατέθεσε στην κυρία Τουλουπάκη. Στις καταθέσεις του στο FBI δεν εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα, ενώ στις καταθέσεις του στις ελληνικές αρχές τα εμπλέκει.
Θέμα αξιοπιστίας
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Αυτό το γεγονός, σχολίαζαν γαλάζιοι βουλευτές, γεννάει προβληματισμούς αναφορικά με την αξιοπιστία του μάρτυρα καθώς, όπως έλεγαν, δεν μπορεί να θυμάται μόνο στις καταθέσεις του στην Ελλάδα το χρηματισμό πολιτικών και όχι στις καταθέσεις του στις αμερικανικές αρχές.
Μάλιστα παρατηρούσαν με νόημα πως τα δέκα πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται, όλως τυχαίως, για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές. Με απλά λόγια, οι ίδιοι βουλευτές τόνιζαν πως από την περιβόητη έρευνα του FBI, που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ουδέν στοιχείο υπάρχει σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως, η εδώ έρευνα ενέπλεξε τα 10 πολιτικά πρόσωπα για προφανείς λόγους.
Εκτεθειμένη
Βουλευτές της Ν.Δ. που διάβασαν όλα τα έγγραφα που κοινοποίησε στην Επιτροπή ο κ. Ιωάννης Αγγελής, έλεγαν πως από τη στιγμή που τα έγγραφα του FBI δεν ήταν προϊόν δικαστικής συνδρομής, αλλά ούτε ήταν και διαβαθμισμένα, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όφειλε να τα είχε διαβιβάσει όλα στην Προανακριτική, η οποία επίμονα της τα είχε ζητήσει εγγράφως και επειδή «κωλυσιεργούσε» η Επιτροπή είχε ενημερώσει σχετικά και τον νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και όπως σχολίαζαν οι βουλευτές, αυτά τα έγγραφα η κυρία Τουλουπάκη θα έπρεπε να τα είχε αποστείλει στη Βουλή ενιαία…
Επιλεκτική χρήση εγγράφων
Από το πολυσέλιδο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, οι βουλευτές της Ν.Δ. παράλληλα εστίαζαν σε μια παρατήρησή του πως εισαγγελικές αρχές φέρεται να έχουν κάνει επιλεκτική χρήση εγγράφων, κάτι που γεννά, όπως έλεγαν, νέους σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το χειρισμό της υπόθεσης από εισαγγελικούς λειτουργούς.
Κύκλοι της Ν.Δ. υπογράμμιζαν πως εάν αυτά τα μέχρι χθες «κρυφά» έγγραφα είχαν αποσταλεί, όπως έπρεπε, έγκαιρα στην Προανακριτική, θα είχε αποδειχθεί ότι η υπόθεση Νovartis σε ό,τι αφορά τους «11» πολιτικούς ήταν ένα κατασκεύασμα, μια παραδικαστική μηχανή, χωρίς κανένα απολύτως αξιόπιστο στοιχείο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου