Ο ίδιος, μάλιστα, δίνοντας απαντήσεις για τη μετα-κορονοϊό εποχή, υποστηρίζει πως τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, «θα μας συνοδεύουν, σίγουρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρεται στη σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.
Μεταξύ άλλων, εκτιμάει πως η κίνηση στα καταστήματα εστίασης θα αρχίσει να «χτίζεται», όπως συνέβη στην περίπτωση του λιανεμπορίου, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η ακριβής ημερομηνία για την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ως «δύσκολη» περίπτωση χαρακτηρίζει τα γυμναστήρια, υπογραμμίζοντας πως η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων μελετάει, διαρκώς, αυτό το ζήτημα για να αποφασιστεί πότε και υπό ποιους κανόνες θα ανοίξουν.
Ακόμη, κοινοποιεί πως στο ΥΠΑΝ εξετάζουν την περαιτέρω αύξηση του «πλαφόν» στα τεμάχια των μέσων προστασίας (π.χ. αντισηπτικά) που μπορεί να προμηθεύεται ο καταναλωτής. Αυτό που προέχει, βέβαια, κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαθανάση, είναι να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας για να διαπιστωθεί σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί η ζήτηση.
Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που βγάζετε από την επανεκκίνηση (στις 25/5) του κλάδου της εστίασης;
Η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας που είχε κλείσει λόγω του Covid-19, καθώς επανήλθε στην εργασία του το 45% του συνόλου των εργαζομένων, δηλαδή 320.000, που τέθηκαν σε αναστολή με κρατική εντολή.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία της εστίασης είναι θετικά. Τα καταστήματα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και υπάρχει ομαλή ροή στην επαναλειτουργία, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμη. Χρειάζονται τουλάχιστον 14 μέρες για να φανούν οι επιδημιολογικές επιπτώσεις και αυτού του βήματος. Περιμένουμε τις εκτιμήσεις της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, όπως έγινε και στα προηγούμενα βήματα. Και για να βαίνουν όλα με ασφάλεια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με στελέχη της δημοτικής Αστυνομίας και μέλη του ΕΦΕΤ, πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα καταστήματα. Δίνονται διευκρινίσεις όπου χρειαστεί και όπου απαιτηθεί επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν επιθυμούμε την τιμωρία, αλλά τη συμμόρφωση εκεί όπου εντοπίζονται παραβάσεις.
Οσον αφορά στην κίνηση, είναι λογικό να ήταν πεσμένη τις πρώτες μέρες, γιατί ήταν εργάσιμες, άρα ο κόσμος ήταν στη δουλειά του και, επίσης, ο καιρός με τις βροχοπτώσεις δεν βοήθησε. Οι καφετέριες σίγουρα κινήθηκαν καλύτερα από τα εστιατόρια. Η εστίαση θα κινηθεί καλύτερα τα Σαββατοκύριακα και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα αυξάνεται η κινητικότητα και τις καθημερινές.
Σιγά σιγά θα αρχίσει να «χτίζεται» η κίνηση, όπως και στο λιανεμπόριο. Τις πρώτες μέρες υπήρχε διστακτικότητα, αλλά στη συνέχεια κινήθηκε με καλύτερους ρυθμούς από τους αντίστοιχους περσινούς ρυθμούς.
Στόχος μας είναι όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους και οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες.
Πότε θα επιτραπεί το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστίασης και θα εξειδικευτούν οι κανόνες λειτουργίας τους, ώστε να προετοιμαστούν, καταλλήλως, και αυτές οι επιχειρήσεις;
Το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εξετάζεται από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και σίγουρα όταν επιτραπεί θα βοηθήσει την εστίαση. Πάντα, όμως, με ασφάλεια για τη δημόσια Υγεία και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει με νέους κανόνες.
Σίγουρα πρέπει να δώσουμε τον χρόνο για να καταγραφεί το αποτύπωμα των πρώτων ημερών λειτουργίας που έχουμε από το άνοιγμα των εξωτερικών και ημιυπαίθριων χώρων των καταστημάτων. Δύο εβδομάδες είναι ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος για να εξετάσουν οι ειδικοί τα επιδημιολογικά δεδομένα και στη συνέχεια θα πρέπει οι ίδιοι να εγκρίνουν το επόμενο βήμα. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης εισηγούμαστε, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το «πράσινο φως», όπως σε όλα μέχρι τώρα και ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση.
Το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων θα κριθεί από τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν μπορούμε να ορίσουμε ακόμη ακριβή ημερομηνία.
Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και, φυσικά, με τους επιδημιολόγους. Στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσουν όλοι οι χώροι εστίασης, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν καθόλου εξωτερικό χώρο. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί ο τρόπος ασφαλούς λειτουργίας ως προς τη δημόσια Υγεία και αυτών των καταστημάτων.
Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένο, ο Covid-19 δεν έχει εξαφανιστεί, γι’ αυτό τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά, ώστε να πηγαίνουμε μπροστά και όπου δούμε ότι μπορούμε να τρέξουμε θα το κάνουμε, αλλά πάντα με ασφάλεια.
Πόσο απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή να αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας ως μέσου προστασίας, καθώς και οι άλλοι περιορισμοί, να μειωθούν οι αποστάσεις κ.λπ.;
Οι κανόνες θα μας συνοδεύουν σίγουρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και, ανάλογα με τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κάνουμε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Εχει μεγάλη σημασία να μη χρειαστεί να πατήσουμε φρένο και να συνεχίσουμε, ώστε σταδιακά να επιταχύνουμε. Για τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η μάσκα, υπάρχει ισχυρή σύσταση από τους ειδικούς να τη φοράμε όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, είναι όμως υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Τι σας προβληματίζει περισσότερο στη μετα-κορονοϊό εποχή; Ο χρόνος ανάκαμψης της οικονομίας; Ενα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα απανωτά «χτυπήματα»;
Οπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Κανένας ελληνικός ή διεθνής οργανισμός δεν είναι σε θέση να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις για την έκτασή της ούτε για τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Επίσης, να επισημάνουμε, για να μην το ξεχνάμε, ότι ο κορονοϊός δεν έφυγε, είναι ακόμη εδώ. Θεραπεία και εμβόλιο ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, μεριμνά να κρατήσει τις διαθέσιμες δυνάμεις, έτσι ώστε, όποια εξέλιξη και αν έχει η κρίση του κορονοϊού, να παραμείνουμε σε θέση ισχυρή και να στηρίξουμε το σύνολο της οικονομίας για να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση.
Καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες για να περιοριστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να επιστρέψουμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατόν. Κινούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη συναίσθηση ευθύνης, έχοντας πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Σε ποιο ύψος ανέρχονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το ΥΠΑΝ, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, για την πάταξη της αισχροκέρδειας; Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό αποπληρωμής τους από τους παραβάτες;
Από 13/3/2020 έως και 26/5/2020 διενεργήθηκαν άνω των 10.000 ελέγχων, βεβαιώθηκαν 201 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των προστίμων βεβαιώνεται στην αρμόδια εφορία, οπότε δεν έχουμε εμείς εικόνα για την αποπληρωμή. H Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αυτό που κάνει για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, και το κάνει καλά, είναι να επιχειρεί σε εβδομαδιαία βάση, διενεργεί ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα για συμμόρφωση, όπου εντοπιστούν παραβάσεις.
Να σας πω ακόμη ότι από τους ελέγχους που έγιναν, κατασχέθηκαν μη δηλωμένες μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών και μασκών που δόθηκαν για χρήση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επίσης, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή του καταναλωτή, το 1520, για καταγγελίες, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας έως τώρα τηλεφώνησαν και στη συνέχεια εμείς ελέγξαμε με επιτυχία πολλές παραβάσεις παρεμπορίου, αισχροκέρδειας και εναρμονισμένης πρακτικής.
Σκέφτεστε, προσεχώς, να αυξήσετε, περαιτέρω, το «πλαφόν» στα τεμάχια των μέσων προστασίας που μπορεί να προμηθεύεται ο καταναλωτής (π.χ. αντισηπτικά); Σε ποιο ύψος ανέρχεται, πλέον, η ημερήσια παραγωγή αντισηπτικών;
Ηδη αυξήσαμε το επιτρεπόμενο όριο των τεμαχίων των αντισηπτικών από δύο σε τρία και εξετάζουμε το γεγονός να αυξήσουμε το συγκεκριμένο «πλαφόν». Θα περιμένουμε για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, για να δούμε τι ζήτηση θα υπάρχει. Σήμερα, έχουμε επάρκεια σε όλα τα είδη και οι τιμές είναι πτωτικές, καθώς έχει αυξηθεί η παραγωγή αντισηπτικών στην Ελλάδα κατά 400%. Παράγουμε άνω των 1.200.000 τεμαχίων σε αντισηπτικά την ημέρα. Επίσης, υπάρχει πλέον παραγωγή μασκών μίας χρήσης, κάτι που δεν υπήρχε κατά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Εχετε δηλώσει πως εν μέσω υγειονομικής κρίσης δεν διεκόπη καμία στιγμή η ροή της τροφοδοσίας της αγοράς, η μεταποίηση, η βιομηχανία και τα logistics. Αυτούς τους κλάδους, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, πώς θα τους «ανταμείψετε»;
Ενα σημαντικό κεφάλαιο που αναδείχθηκε διά μέσου της κρίσης κορονοϊού είναι ακριβώς αυτό που αναφέρετε. Η ελληνική βιομηχανία έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα, καμία μονάδα δεν σταμάτησε να λειτουργεί και, επίσης, καινούργιες μονάδες παραγωγής δημιουργήθηκαν με προϊόντα πρώτης ανάγκης, κάτι το οποίο ομαλοποίησε την αγορά. Η κυβέρνηση στήριξε την προσπάθειά τους αίροντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπου χρειαστεί. Επίσης, είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε με δέσμες μέτρων και χρηματοδοτικά εργαλεία το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, τη βιομηχανία και το εμπόριο.
Από την πιο πρόσφατη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων εκτιμάτε πως τα γυμναστήρια θα καταφέρουν να ανοίξουν νωρίτερα από τις 29 Ιουνίου, που προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης;
Τα γυμναστήρια είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Κατανοούμε, πλήρως, τις ανάγκες των επαγγελματιών του χώρου από το πλήγμα που έχουν δεχθεί αλλά και τις ανάγκες του κόσμου για άθληση. Πάνω από όλα, όμως, προέχει η δημόσια Υγεία και αυτή είναι που καθορίζει και την κίνηση στην οικονομία. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι τα γυμναστήρια, επειδή έχουν ιδιαιτερότητες, θα είναι στις τελευταίες φάσεις της επανεκκίνησης. Ωστόσο, η ειδική επιτροπή μελετά, συνεχώς, αυτό το θέμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής