Την Πρόεδρο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος την ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψή της και είχε την ευκαιρία να την ξεναγήσει στους χώρους της υπερσύγχρονης δομής, που αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο και στεγάζει ήδη 200 συνανθρώπους μας οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ζούσαν στο δρόμο.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να υπογραμμίσω με την παρουσία μου πόσο σημαντική είναι για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σπίτι να μείνουν η δημιουργία αυτού του Πολυδύναμου Κέντρου από τον Δήμο της Αθήνας. Η κρίση της πανδημίας κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη της μέριμνας για τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας. Είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολλοί έχουν προβλήματα υγείας, αρκετοί είναι ηλικιωμένοι. Οφείλουμε να τους θωρακίσουμε ενάντια στην ασθένεια, να τους περιβάλλουμε με τη φροντίδα μας, με δυο λόγια, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του δήμου, με την ευχή να πολλαπλασιαστούν τέτοιες δομές», δήλωσε μετά την επίσκεψή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τριών επταώροφων πολυκατοικιών που περιλαμβάνει 55 πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα, με κουζίνα και μπάνιο και απαρτίζεται από τρεις επιμέρους δομές: Το Υπνωτήριο, όπου κάθε άστεγος μπορεί χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, τον Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας, όπου οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν στέγη, σίτιση αλλά και όλη την ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη που χρειάζονται για να επανενταχθούν στην κοινωνία και το Κέντρο Ημέρας, όπου οι άστεγοι συμπολίτες μας μπορούν να καλύψουν βασικές, καθημερινές τους ανάγκες (ατομικό λουτρό, πλύσιμο ρούχων, σίτιση). Ολα λειτουργούν υπό το συντονισμό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ο πρόεδρος του οποίου, Γρηγόρης Λέων, ήταν παρών στην επίσκεψη και την ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συνολικά 300 συνάνθρωποί μας φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου Αθηναίων. Εκτός από τους 200 στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, άλλοι 70 στον Ξενώνα Τοξικοεξαρτημένων και 30 στην Εστία των Αθηνών ενώ διαρκώς προστίθενται και άλλοι μετά από συστηματική δουλειά πρωί και βράδυ στους δρόμους από το ΚΥΑΔΑ.
Σε καραντίνα οι Βρετανοί τουρίστες
Το χαμόγελο πάγωσε στα χείλη πολλών Βρετανών που άρχισαν να κάνουν όνειρα για διακοπές στην Ελλάδα. Οπως έγραψε η εφημερίδα «Daily Mail», κυβερνητικοί παράγοντες προσπάθησαν να «γειώσουν» (προς το παρόν τουλάχιστον) την ιδέα των διακοπών σε ελληνικά νησιά χωρίς την ταλαιπωρία της καραντίνας. Τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει προχθές το υπό συζήτηση σχέδιο για τη δημιουργία «αερογέφυρας» με χώρες που έχουν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του πανδημίας. Μία από τις χώρες θα ήταν φυσικά η Ελλάδα, που έχει λάβει τα εύσημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα διαχείριση της κρίσης. Ομως, κυβερνητική πηγή συμβούλευσε χθες τους Βρετανούς πολίτες να μην βιάζονται και σπεύσουν να κλείσουν από τώρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές με την ελπίδα ότι θα ανοίξει έγκαιρα μια αερογέφυρα.
Τηλεδιάσκεψη για την πανδημία
Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Απειλεί ο κορονοϊός τις ηθικές μας αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;» πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργου Στεργίου. Το λόγο έλαβαν και συνομίλησαν με τα μέλη της Π.Ε. δύο σημαντικοί Ελληνες επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, η Εφη Βαγενά (καθηγήτρια Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και ο Μανώλης Δερμιτζάκης (καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας). Το συντονισμό της τηλεδιάσκεψης είχε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Τάσος Γαϊτάνης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου