Όπως σημείωσε, είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ενώ «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Παράλληλα, επιστρέφει και το 70% των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων.
Σε αυτό το δεύτερο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, όπως είπε, «πιστεύουμε πως θα πρυτανεύσει ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, αυτά μας έφεραν ως εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα».
Όσοι αγνοούν τις οδηγίες και συμμετέχουν ή ακόμα χειρότερα καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλουν βάναυσα όσους τηρούν τα μέτρα και ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορωνοϊός.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για τις σημερινές ατελείωτες ουρές στα κεντρικά της ΔΕΗ στην πλατεία Κλαυθμώνος, και σημείωσε πως το κατάστημα θα μείνει ανοιχτό όσο χρειαστεί για να εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος πελάτης. Σημείωσε πάντως πως σε άλλα υποκαταστήματα η εικόνα ήταν ομαλή.
Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απόφαση του πρωθυπουργού να χτιστεί ένα ΕΣΥ που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης. Πλέον, από 565 ΜΕΘ διατίθενται πάνω από χίλιες και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις σημαντικές δωρεές που έχουν δοθεί η έχει εκφραστεί η πρόταση να δοθούν, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αφεθεί κανένας μόνος του.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Όπως είπε, από σήμερα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση των 800 ευρώ από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές και νοσοκόμοι. Παράλληλα οι εργοδότες επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές τον Μάιο μπορούν να κάνουν από τις 18 έως τις 31 Μαΐου τη δήλωση για να λάβουν οι εργαζόμενοί τους τα 534 ευρώ, η πληρωμή των οποίων θα γίνει 5-10 Ιουνίου χωρίς οι εργαζόμενοι να χρειάζεται να κάνουν καμία αίτηση.
Η αναλογική ειδική αποζημίωση και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν θα καταβληθεί 10-12 Ιουνίου.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση 600 ευρώ στους επιστήμονες.
Για τον τουρισμό, η κυβέρνηση εργάζεται για τη σταδιακή επανεκκίνηση του κλάδου και εξετάζονται μέτρα και για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε δύσκολες συνθήκες και με αλλαγές.
Τέλος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινά νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία για να αντιμετωπιστεί η πολυνομία και η κακονομία στη ώρα και στις 16:00 σήμερα προγραμματίζεται η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή προς την κατεύθυνση του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας, ένα ενδεκαμελές διεπιστημονικό όργανο σταθερής σύνθεσης υπό την προεδρία του καθηγητή Σπυρίδωνος Βλαχόπουλου, θα διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης σε σχέδια νόμων, υπουργικών τροπολογιών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κανονιστικών διαταγμάτων και κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων, ώστε να υπάρχει ενιαία και υψηλού επιπέδου νομοθετική και κανονιστική λειτουργία τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και Κυβέρνησης. Επιπλέον θα μεριμνά για την επεξεργασία των συνεπειών κάθε ρύθμισης για την κοινωνία και την αγορά.
Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης αποτελείται από 13 μέλη υπό την προεδρία του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ Γεωργίου Σταυρόπουλου και θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας αποκάθαρσης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας με αναδιάρθρωση διατάξεων, με απαλοιφή των διατάξεων που έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων που δεν έχουν πεδίο εφαρμογής πλέον, με αναδιατύπωση των κειμένων σε εύληπτη γλώσσα και με προσαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν αρμοδιότητες διοικητικών και άλλων οργάνων. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί απαρχαιωμένη και αλληλοσυγκρουόμενη νομοθεσία, διευκολύνοντας την ερμηνεία των κανόνων και περιορίζοντας εστίες δυνητικής διαφθοράς και επιταχύνοντας τη διοικητική και τη δικαστική λειτουργία.
Οι δύο Επιτροπές υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, μια νέα οργανική μονάδα, η θεμελιώδης αποστολή της οποίας έγκειται στην αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών και εργαλείων της καλής νομοθέτησης. Στις επιτροπές συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διακεκριμένοι νομικοί και οικονομολόγοι.
Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αναρτηθεί δύο Εγχειρίδια που εκπονήθηκαν στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών και διασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα νομοθεσίας: το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας και το Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης.
Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση για λογαριασμό του Πρωθυπουργού θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.