Το γεγονός ότι την ερώτηση δεν υπέγραψαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προκάλεσε μέγα θέμα.
Το γεγονός όμως ότι όσοι δεν υπέγραψαν την ερώτηση βγήκαν «στα μανταλάκια» από το documentο.gr και την ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr ως υπονομευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμμέσως στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, έφερε ξανά τον εσωκομματικό εμφύλιο σε σημείο καμπής.
Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν αργεί, καθώς παίζονται πολλά. Από το με ποια ΜΜΕ θα «πορευτεί» και ποια θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι την πολιτική φυσιογνωμία, την πολιτική συνεργασιών, ακόμα και την ηγεσία του κόμματος.
Οσοι δεν υπέγραψαν φέρονται αρχικά να ζήτησαν τον λόγο γιατί κατατέθηκε εν κρυπτώ μία ερώτηση τόσο μεγάλης πολιτικής σημασίας χωρίς συζήτηση και συνεννόηση.
Και αφού δεν πήραν απάντηση, στη συνέχεια ρώτησαν γιατί σε μία ερώτηση όπου καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι κατευθύνει κονδύλια προς τον Τύπο, αναφέρεται μόνο μία εφημερίδα, το «Documento» και όχι και άλλα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, όπως η «Αυγή», η «Εφημερίδα των Συντακτών», άλλες ιστοσελίδες και ραδιόφωνα.
ΣΥΡΙΖΑ: 10 χρόνια από την αυτ-απάτη του Τσίπρα - Ο ΕΤ θυμάται τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά»
Οι «φρουροί του Τσίπρα» μετέφεραν προς τα έξω ότι ο κ. Σκουρλέτης και τα άλλα στελέχη που δεν υπέγραψαν την ερώτηση το έκαναν επειδή έχουν δεχθεί κριτική κατά το παρελθόν από την εφημερίδα «Documento» και τον εκδότη της Κώστα Βαξεβάνη. Και την άποψή τους την έγραψε πρώτα η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr του Γ. Λακόπουλου.
Τότε ο κ. Σκουρλέτης απάντησε γραπτώς ότι δεν υπέγραψε επειδή η ερώτηση δεν περιλάμβανε και άλλα ΜΜΕ, αλλά μόνο την εφημερίδα «Documento», αφήνοντας αιχμές κατά της ιστοσελίδας, για την οποία στο παρελθόν είχε ζητήσει να βγει κομματική ανακοίνωση εναντίον της.
Στην απάντησή του, όμως, ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε την ουσία. Η ουσία είναι ότι, σε αυτή τη φάση, είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος για τα ποια θα είναι τα ΜΜΕ με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «θα παίζει μπάλα» (σ.σ.: με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και ποιοι θα κατευθύνουν το κόμμα.
«Ο Βαξεβάνης δεν θέλει απλώς προνομιακή σχέση. Θέλει να υπαγορεύει στον ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πολιτεύεται. Δεν γίνεται αυτό» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ένας από τους βουλευτές που δεν υπέγραψαν. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που η ηγεσία του κόμματος έβαλε ή δέχθηκε να μπει μόνο το «Documento» στην ερώτηση που κατατέθηκε, σημαίνει ότι δείχνει να έχει κάνει τις επιλογές της. Η ίδια πηγή δεν θεωρεί «προσωπικές απόψεις των δημοσιογράφων» αυτά που γράφονται -κάθε τόσο, όπως λέει- στην εφημερίδα «Documento» και στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr, ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει ηγετικά στελέχη», ότι «είναι μόνος του», ότι «είναι το μοναδικό brand name που αναγνωρίζει η κοινή γνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ», ότι «με τα βαρίδια του παρελθόντος δεν μπορεί να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης» κ.λπ.
Από την πλευρά του, ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» δίνει συνέχεια. Σε ενυπόγραφο άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Documento» κατηγορεί όσους δεν υπέγραψαν τη σχετική ερώτηση ότι παίζουν το παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αλλά δεν μένει εκεί. Γράφει, μεταξύ άλλων, πως «όσοι τα προηγούμενα χρόνια από τον χώρο της Αριστεράς, προσπάθησαν χωρίς λόγο (για τον ίδιο, όπως διευκρινίζει) να ενοχοποιήσουν και να ευτελίσουν το “Documento”, πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και με το συγγενολόι στη Βουλή». Εμφανίζεται ως η συνέχεια των μεγάλων μορφών της ελληνικής δημοσιογραφίας, της διανόησης και της Αριστεράς, Κώστα Βιδάλη και Κωστή Καραγιώργη και σημειώνει απειλητικά πως όποιος στρέφεται κατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας, χαρακτηρίζοντάς την σκανδαλολογία, «φοβάται πως αν επικρατήσει η πραγματική δημοσιογραφία και φωτιστεί η δική του πλευρά, θα αποκαλυφθεί κάτι που δεν θέλει».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής