Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι».
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονιά και ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του.
Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, o πρωθυπουτργός προειδοποίησε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.
«Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες», είπε ο Μητσοτάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα αναγκαία καύσιμα για να δουλέψουν με τη μέγιστη ισχύ οι μηχανές της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα:
- Διαχειρίζεται με προνοητικότητα και σύνεση τους πόρους του προϋπολογισμού.
- Αξιοποιεί τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας που πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ.
- Είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
- Διεκδικεί περαιτέρω δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο ΕΕ.
- Δανείζεται επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
- Υλοποιεί διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την επιδότηση των αποδοχών των εργαζομένων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας – όπου αυτό απαιτείται – έως το τέλος του έτους. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κοστίζει 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,5 δισ. προέρχονται από ίδιους πόρους και τα υπόλοιπα από κοινοτικούς.