Η είδηση για τη λειτουργία στην οδό Πειραιώς της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Ν.Δ. σχολιάστηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια.
Ηδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει την ίδρυσή της ως μία από τις προτεραιότητές του, αφού υπήρχε η ανάγκη για ποιοτική ενίσχυση του δημόσιου λόγου των στελεχών του κόμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, σκοπός του προγράμματος είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των στελεχών στις βασικές έννοιες της πολιτικής, της οικονομίας, της ηγεσίας και της επικοινωνίας, αλλά και να εμβαθύνει σε ζητήματα που σχετίζονται με το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Αυτές τις ημέρες προετοιμάζονται και οι επόμενοι κύκλοι της Πολιτικής Ακαδημίας σε Αθήνα και περιφέρεια, με άμεσους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. από κάθε μεριά της Ελλάδας.
Ποιοι συμμετείχαν
Υπό την εποπτεία και το συντονισμό του γραμματέα της Π.Ε., Λευτέρη Αυγενάκη, και τη βοήθεια του πολύπειρου διευθυντή του Διαγραμματειακού, Μενέλαου Δασκαλάκη, το project ανέλαβε να «τρέξει» ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Γιάννης Οικονόμου, μαζί με τις αναπληρώτριες Μαίη Ζάννη και Βίκυ Λοΐζου.
Στον πρώτο κύκλο πήραν μέρος 42 στελέχη. Επιλέχθηκαν έπειτα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από τα μέλη Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., τους γραμματείς του κόμματος, επίσης υπήρξαν και αιρετοί από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο, τα στελέχη που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεματικές ενότητες για την ιδεολογική φυσιογνωμία της Ν.Δ., για την οικονομία, την ανάπτυξη, αλλά και για θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα άνοιξε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με τη θεματική ενότητα «Η ιδεολογική φυσιογνωμία της Ν.Δ.», όπου ο εισηγητής Γιώργος Στείρης, επ. καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε βασικές έννοιες και την ιστορική διαδρομή του φιλελευθερισμού και μια συγκριτική παρουσίαση σε σχέση με τα άλλα ιδεολογικά ρεύματα.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επόμενη θεματική ενότητα «Οικονομία» και «Ανάπτυξη». Στο πρώτο μέρος, ο εισηγητής Π. Παντελίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανέπτυξε βασικές οικονομικές έννοιες και οικονομικές πολιτικές. Στο δεύτερο μέρος, ο αν. καθηγητής Οικονομικών του Cardiff University, Μιχάλης Αργυρού, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το πώς φτάσαμε στην ελληνική κρίση.
Στην τρίτη υποενότητα, για την Ανάπτυξη, ο καθηγητής Αγγελος Κότιος, επίσης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανέπτυξε «θεωρία και πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης – προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» μιλώντας για τα εμπόδια της οικονομικής ανάκαμψης και τα αναγκαία βασικά χαρακτηριστικά ενός νέου παραγωγικού προτύπου. Στην τελευταία ενότητα, ο καθηγητής Γιώργος Γαλανός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για την «Ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και για τη σημασία του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, δεύτερη μέρα του προγράμματος, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, παρουσίασε τη θεματική ενότητα της «Εξωτερικής Πολιτικής» με εισηγήσεις σχετικά με την εθνική στρατηγική και ασφάλεια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και τέλος το ζήτημα με τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές.
Το πρόγραμμα της πρώτης Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Ν.Δ. συνεχίστηκε το δεύτερο Σαββατοκύριακο 19 – 20 Νοεμβρίου. Η πρώτη θεματική ενότητα ξεκίνησε το Σάββατο και αφορούσε στην «Ηγεσία και Λήψη Αποφάσεων», με εισηγητή τον Χρήστο Ταραντίλη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα όπως είναι «Το μοντέλο των άριστων οργανισμών», οι «Ηγετικοί ρόλοι & η ηγετική συμπεριφορά» αλλά και η βασικότερη ηγετική λειτουργία: η λήψη αποφάσεων.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας ολοκληρώθηκε με την θεματική ενότητα «Πολιτική Στρατηγική και Πολιτική Επικοινωνία». Τη θεματική άνοιξε ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ., κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του ανέλυσε τον πολιτικό ανταγωνισμό, ενώ στο δεύτερο μέρος ανέπτυξε τα βασικά πολιτικά μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης και Ακης Γεωργακέλλος, μύησαν τους συμμετέχοντες στις Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Πολιτικής Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το νέο πεδίο πολιτικής μάχης, τα social media, καθώς και για τις Τεχνικές Πολιτικής Επικοινωνίας με πρακτικές συμβουλές για δημόσιες εμφανίσεις.
Κάρτα Μέλους του κόμματος
Με υψηλές προσδοκίες ξεκίνησαν στη Ν.Δ. και την καμπάνια για την Κάρτα Μέλους του κόμματος. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη διαδικασία αναδιοργάνωσης του κόμματος – με πρώτη προτεραιότητα να μπει τάξη στα οικονομικά της παράταξης και απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία και τα διοικητικά στελέχη της οδού Πειραιώς έχουν ποντάρει πολλά σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων της Ν.Δ., καθώς, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του κόμματος. Το θέμα σήκωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναφερθεί στο ζήτημα σε πολλές ομιλίες του, ενώ παρότρυνε όλους τους βουλευτές του να κάνουν το ίδιο.
Μάλιστα, προκλήθηκε και πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ειρωνεύτηκε τη Ν.Δ. για την πρωτοβουλία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ., στην ομιλία του στην Κ.Ο., σήκωσε το γάντι, μίλησε για «απρέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτή. Εμείς τα δικά μας λάθη τα αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικά του λάθη -που κοστίζουν και κάποια δισεκατομμύρια- τα φορτώνει στους πολίτες και μετά κλαίγεται πετώντας τις ευθύνες πάντα σε άλλους».
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής