Ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την απαίτηση αυτή των, είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».
Χωρίς να κλείσει η η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει συζήτηση για χρέος, ούτε θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο, ήταν η δραματική προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών.
Πρότεινε μάλιστα, για πρώτη φορά και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν απάντησε αν αυτή την πρόταση την έχει θέσει ήδη στους δανειστές και τι απάντηση πιθανώς έλαβε.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.
https://www.youtube.com/watch?v=OUu2hn9m_M0
Αιχμές Τσακαλώτου για Σόιμπλε και αιτιάσεις για το «αφιλότιμο ΔΝΤ»
Όπως τόνισε «αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο συμβιβασμός θα κλείσει πάνω στην πλάτη μας και να έρθει μετά το Eurogroup και να πει πάρτε πιο πολλά μέτρα»!
«Δεν φαίνεται ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, όλα τα συμφωνημένα, και πράγματα που θεωρούσαμε παράλογα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να λάβουμε και άλλα μέτρα επειδή υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και κάποιων κρατών της ΕΕ» ανέφερε.
Επίσης , ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε:
– σε όσους επιμένουν ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας πως «μόνο χώρες όπως η Νορβηγία που έχουν πετρέλαιο τα κατάφεραν».
– στο ΔΝΤ που «λέει μεν πως θα ήταν κακό να διατηρηθούν ψηλά τα πλεονάσματα γιατί φέρνουν ύφεση και λιτότητα» αλλά συζητά συμβιβασμό με όσους διαφωνούν. «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα το έλεγε αυτό «φιλότιμο», γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς» είπε ο κ.Τσακαλώτος.
– στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι «παρότι κάνανε πολλά για να βοηθήσουν τις ελληνικές θέσεις, στα εργασιακά φαίνεται να κάνουν συμβιβασμούς με το ΔΝΤ στα Εργασιακά». Και τόνισε πως «δεν μπορούν, επειδή μια χώρα έχει μπει σε Μνημόνιο, να την αφήνουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στα Εργασιακά, με μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζομένους»
– σε όσους λένε πως στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι «γενναιόδωρες» (σσ: στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά) λέγοντας πως οι κοινωνικές παροχές για ηλικιωμένους άνω των 65 στη χώρα μας, είναι στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 55% της Γερμανίας
– στην Ευρωζώνη που «δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά κλωτσάει τιο τενεκεδάκι πιο πέρα».