Σαφώς, το ανοιχτό παράθυρο που άνοιξε για πρώτη φορά στις πρόωρες κάλπες, όταν, απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κουμουνδούρου, έθεσε επί τάπητος όλα τα δύσκολα μέτωπα που ανοίγονται στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου. Η πρωθυπουργική αναφορά ήταν μεν αμφίσημη, ωστόσο στο διά ταύτα δεν παύει να αποτελεί την πρώτη δημόσια παραδοχή του πως τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει στο τέμπο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους επικεφαλής των πιστωτών.
Παρά το γεγονός, άλλωστε, πως εβδομάδες τώρα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να παρουσιάσουν τις συζητήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα σαν κάτι που θα έμοιαζε περισσότερο με… βόλτα στο πάρκο, τα απανωτά αναχώματα θέτουν εμφατικά ερωτηματικά όχι τόσο για το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου όσο για την τύχη των αφηγημάτων του Μαξίμου περί του χρέους και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο διά ταύτα, λοιπόν, της αναφοράς του κ. Τσίπρα σε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, η στόχευση της συγκυβέρνησης είναι προφανής και εκτείνεται σε δύο κύρια πεδία. Ανασύροντας τη συγκεκριμένη σεναριολογία, η Ηρώδου Αττικού φαίνεται να απευθύνεται, αρχικά, προς το μέτωπο των εταίρων μας, «απειλώντας» πως σε περίπτωση που θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων… παράλογες για την Κουμουνδούρου απαιτήσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν τις τελευταίες κόκκινες γραμμές, τότε ο πρωθυπουργός θα αντιδράσει διά της προσφυγής στον ελληνικό λαό. Παράλληλα, η τοποθέτηση για τις κάλπες αποτελεί σαφέστατο… καμπανάκι στους κυβερνητικούς βουλευτές, προκειμένου να κοπεί από τη ρίζα του οποιοδήποτε φαινόμενο εσωστρέφειας, γκρίνιας ή ακόμα και «ανταρσίας» στην ψήφιση των μέτρων που έρχονται εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Οσο οι ψίθυροι για προσφυγή σε εκλογές εντείνονται, εάν τελικά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας καταρρεύσει, στην κυβέρνηση επιχειρούν, τις τελευταίες ώρες, να τραβήξουν φρένο στη φημολογία, επιστρατεύοντας τη γνωστή και πολλάκις αγαπημένη μέθοδο των πηγών, που έρχονται για να… μεταφράσουν τις έμμεσες παραδοχές του κ. Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εκλογές. Για εμάς ισχύει ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019. Το είπε ο κ. Τσίπρας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί, όταν λέει να φύγουν το συντομότερο δυνατό. Κάνουν κακό στη χώρα», έσπευσαν να υποστηρίξουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός του στρατοπέδου της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται πως έχουν αναπτυχθεί ήδη δύο στρατόπεδα:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προσωπικό στοίχημα και δέσμευση, η κοινωνία να μην ξαναπροδοθεί
● Το πρώτο στρατόπεδο είναι αυτό που εισηγείται στον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει κατά μέρος τη λογική του… τρεναρίσματος των πολιτικών εξελίξεων και να στήσει κάλπες το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το στρατόπεδο, κορυφαίοι εκπρόσωποι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η λογική όσων εισηγούνται πρόωρες εκλογές (σε αυτή τη διάσταση κινούνταν και οι αναλύσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στα τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από την εκπαραθύρωσή του από το κυβερνητικό σχήμα) εστιάζει στο επιχείρημα του να μπει φραγμός στην παρατεταμένη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε ολόκληρο το φάσμα των δημοσκοπήσεων. Εχοντας, δε, κατά τα φαινόμενα, ως δεδομένη την ήττα στις εκλογές, οι οπαδοί του «εδώ και τώρα κάλπες» ποντάρουν ανοιχτά σε μία… δεξιά κυβερνητική παρένθεση, η οποία θα αποτελέσει το όχημα για την επανάκαμψη της Κουμουνδούρου σε θέση πρωταγωνιστική.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έσπευσε να σχολιάσει, μέσω δημόσιας παρέμβασής του, πως αυτή τη στιγμή οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν, ανέφερε ωστόσο πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε κάλπες, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και να κλείσει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης. «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή. Προφανώς, πρώτα απ’ όλα δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρουν την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρουν ούτε την Ευρώπη. Εκείνος ο οποίος αναπαράγει κατά καιρούς το αίτημα των εκλογών είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κατά τη γνώμη μου είναι μια “καλή συνταγή” για να μπορεί να καλύπτει την ένδεια επιχειρημάτων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων απέναντι στα ζητήματα της αξιολόγησης… Δεν συμφέρει τη χώρα, αυτή τη στιγμή, να πάμε σε εκλογές και αυτή νομίζω ήταν και η λογική της τοποθέτησης του πρωθυπουργού», ήταν η τοποθέτηση Σκουρλέτη.
● Το δεύτερο στρατόπεδο είναι αυτό που έχει ήδη σπεύσει να εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο πίσω χρονικά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ολόκληρο το «σύστημα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου». Η λογική όσων υποστηρίζουν το σενάριο της αποφυγής των εκλογών βασίζεται στο γεγονός πως τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εμπροσθοβαρή και πως το κλείσιμο της αξιολόγησης -που μπορεί να συνοδευτεί από το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και την ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης- μπορεί να δώσει νέο αέρα στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής