«Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε, ούτε όμως και να εφησυχάσουμε. Το ελληνικό σύστημα υγείας πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένο σε περίπτωση πανδημίας. Θα βγει εμβόλιο που θα λύσει το πρόβλημα; Ναι, αλλά μάλλον όχι τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Η χρήση όμως συνδυασμού υπαρχόντων αντιικών φαρμάκων ίσως είναι αποτελεσματική. Θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες» τόνιζε, μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.
Ποιος είναι όμως ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας, στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος που ανέλαβε τον Μάρτιο, μεταξύ άλλων και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορωνοϊού μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος, είναι κορυφαίος καθηγητής σε έδρες υψηλού κύρους στη Μ. Βρετανία, με πλούσιο επιστημονικό έργο και διεθνή αναγνώριση ως συνεργάτης δεκάδων οργανισμών και φορέων υγείας πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο, καθώς και σύμβουλος κυβερνήσεων πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 στη Δράμα. Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Το 2011, στην κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, είχε αναλάβει υπουργός Επικράτειας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.
Το βιογραφικό του Ηλία Μόσιαλου είναι ένα μεγάλο. Είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.
Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές πάνω σε Πολιτικές Υγείας στο LSE. Από το 1995 εργάζεται στο LSE, όπου έχει αναγορευτεί καθηγητής της πολιτικής της υγείας. Ταυτόχρονα είναι διευθυντής και ιδρυτής του LSE Health στο Λονδίνο, ενώ ως ακαδημαϊκός έχει σημαντικό ερευνητικό έργο.
Κατά το παρελθόν έχει επιμεληθεί των εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας, και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics. Υπήρξε σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Έχει 197 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 3.000 αναφορές στο έργο του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Το 2002 και 2007 βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση στον τομέα της διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
Το 2009 η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ τίμησε το ερευνητικό του κέντρο με το ανώτατο βραβείο εξαιρετικών επιδόσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.
Το 2010 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Stampar από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Δημόσιας Υγείας.
Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Σλοβενίας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων σε Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα.
Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011.
Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας μέχρι τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Είναι επίτιμο ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. της «Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».
Πολιτική καριέρα
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν και ανέλαβε, όσο ήταν φοιτητής στη σχολή της ιατρικής, το πόστο του επικεφαλής της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Με την οργάνωση δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Με το τέλος των σπουδών του αποχώρησε από την Ελλάδα. Αργότερα, από το πόστο του καθηγητή πολιτικής της υγείας στο LSE, αποδέχθηκε τη πρόταση του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής.[9]
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 αποδέχθηκε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τοποθέτηση στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής. Αρνήθηκε όλα τα βουλευτικά του προνόμια, καθώς και το βουλευτικό του αυτοκίνητο με σκοπό την ελάφρυνση της οικονομίας στη περίοδο λιτότητας.
Το 2010 υπερψήφισε τον μηχανισμό στήριξης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Κυβέρνηση Παπανδρέου, ύστερα από τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Από τη θέση αυτή υποστήριξε την αναδιάρθωση του δημοσίου τομέα με ριζικές αλλαγές στη διαχείριση πόρων και το σύστημα υγείας με ταυτόχρονη καταπολέμηση πελατειακών σχέσεων. Παρέμεινε μέλος της κυβέρνησης μέχρι και τη παραίτηση της τον Νοέμβριο του 2011, όταν και ανακοινώθηκε η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Τον Μάρτιο του 2020 αποδέχθηκε τη πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαστεί ως εκπρόσωπος και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορωνοϊού 2019–20, θέση που κατείχε αμισθί.
Η οικογένεια
Ζει στην Αγγλία με τη σύζυγο του Λίλυ Χουλιαράκη τακτική καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο London School of Economics, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ο ειρωνικός θεατής – Η αλληλεγγύη χτες και σήμερα», στο οποίο ανατέμνει αιχμηρά το πώς η συμπόνια για την ανθρώπινη οδύνη μετατράπηκε από πράξη οίκτου σε ναρκισσιστικό θέαμα.
Μαζί έχουν και μια κόρη που όπως ο ίδιος ο καθηγητής αποκάλυψε έπεσε «θύμα» του κορωνοϊού.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, δημοσίευσε μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να μιλά μέσω skype με την κόρη του.
“Συνομιλία με την κόρη μου που είναι σε απομόνωση γιατί πάσχει (ευτυχώς με ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής) από Covid-19. #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ” έγραψε ο κ. Μόσιαλος.
Ο Ηλίας Μόσιαλος το τελευταίο διάστημα είναι μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα ένα από τα πρόσωπα των ήμερων. Με καθημερινές αναρτήσεις και ενημερώσεις, αναλύει τα δεδομένα μαζί με την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό.
Χαρακτηριστική είναι η επιστημονική κουβέντα που έχει γίνει σχετικά με την ανοσία στον κορωνοϊό με τον Ηλία Μόσιαλο, τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς για το θέμα της πανδημίας να καταθέτει τις δικές του απόψεις. Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτηση του Facebook είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στοχευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα και να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα κράτη.
Την ίδια ώρα ο κορυφαίος καθηγητής μιλάει για την Ελλάδα και τα μέτρα που πήρε άμεσα για τον κορωνοϊό και τον διεθνή αντίτυπο που είχε.
Χαρακτηριστική είναι και η συνέντευξη που έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις αρχές του μήνα, με τον ίδιο να αναφέρει πως « και τους επόμενους μήνες ορισμένα από τα μέτρα θα διατηρηθούν, με την αποκλιμάκωση να είναι μερική και όχι ολική»
Διαβάστε την συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στον «Ε.Τ.»
«Ολοι μιλάνε για την Ελλάδα και το τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς για τον κορονοϊό και καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, συνοψίζει, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, τη θετική πορεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα.
«Κανένα μέτρο, όμως, δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο», κατά την άποψή του, ενώ εκτιμά ότι και τους επόμενους μήνες ορισμένα από τα μέτρα θα διατηρηθούν, με την αποκλιμάκωση να είναι μερική και όχι ολική.
«Οσο εύκολο είναι να λάβεις μέτρα τόσο δύσκολο είναι να τα πάρεις πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.
Ερωτηθείς για τη σειρά που θα ακολουθηθεί στην άρση των μέτρων και εάν θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής σειράς που επιβλήθηκαν, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «οι προτεραιότητες θα τεθούν ανάλογα με το τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών». Εκτιμά, πάντως, ότι η αποκλιμάκωση δεν θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων. «Τα σχολεία τα κλείσαμε πολύ γρήγορα, καθώς οι μαθητές μπορεί να γίνουν super spreaders του ιού και να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα και γρήγορα στην κοινότητα».
Τέσσερις παραμέτρους θα λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει να παίρνει πίσω περιοριστικά μέτρα, κατά τον καθηγητή του LSE. Αυτά είναι: Η έκταση που θα έχει λάβει η επιδημία, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ασφάλεια των πολιτών.
Μάλιστα, κατά την άποψή του, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται σε σύμπλευση με την Ευρώπη, η Ελλάδα να συντονιστεί με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες και στις ελληνικές αποφάσεις να ληφθεί υπόψη η πορεία που θα έχει τη στιγμή εκείνη η πανδημία στις άλλες χώρες. «Γιατί με τη διακίνηση αγαθών και προσώπων μπορεί, ενώ έχουμε πάει καλά, να έχουμε αύξηση κρουσμάτων», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Προσθέτει, δε, ότι στη Δανία οι συζητήσεις για έναρξη της αποκλιμάκωσης θα ξεκινήσουν τα τέλη Απριλίου, με κάτι τέτοιο να είναι πιθανό και στη χώρα μας.
Το ΕΣΥ έχει βελτιωθεί
«Η Ελλάδα πάει καλύτερα συγκριτικά με χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και σε σχέση με την Πορτογαλία, καθώς και την Κύπρο. Δεν συγκρίνω με χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν πολύ καλύτερα συστήματα Υγείας. Καλό σύστημα Υγείας έχει και η Ιταλία και συγκεκριμένα η περιοχή της Λομβαρδίας που επλήγη. Τα συστήματα Υγείας αυτά έχουν μια σχετική αντοχή. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Επρεπε να πάρουμε νωρίτερα και πιο γρήγορα μέτρα και τα εφαρμόσαμε εγκαίρως», επισημαίνει, τονίζοντας όμως, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ότι η θετική αυτή πορεία της Ελλάδας μπορεί να ανατραπεί, εάν δεν συνεχιστούν η συμμόρφωση και ο αυτοπεριορισμός.
Σε σχέση με την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Οι άλλες χώρες έχουν περισσότερους αναπνευστήρες ανά 1.000 άτομα. Εμείς είμαστε μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών αυτοί με τα λιγότερα κρεβάτια Εντατικής», αναφέρει παραθέτοντας αξιόπιστα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Γερμανία έχει 29,2 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Αυστρία έχει 21,8 κρεβάτια, η Ιταλία 12,5, η Ισπανία 9,7 κρεβάτια, ενώ η Ελλάδα μόλις 6 κρεβάτια για το ίδιο ποσοστό πληθυσμού.
Ο καθηγητής του LSE ισχυρίζεται όμως ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει αυξηθεί η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα χρειαστούμε όλα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει.
Προκλήσεις
Η καραντίνα οδηγεί σε μια σειρά προκλήσεων για την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή. Πρόκειται για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αύξησης των περιπτώσεων αλκοολισμού που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται οξυνθούν. Ο κ. Μόσιαλος κάνει ιδιαίτερη μνεία για τους υγειονομικούς και τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην προστασία τους, καθώς πρόκειται για τους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» που πρέπει να παραμείνουν υγιείς.
Τις επόμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η Δανία για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα».