Συγκεκριμένα έγραψε στο fb:
Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα;
Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’.
Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα πολύ επικίνδυνη παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά.
Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας.
Ίσως να έχει τη δυνατότητα μεγάλης διασποράς στην Κίνα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί με Κινεζικά εμβόλια που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά αν υπάρχει διασπορά σε άλλες χώρες (που είναι σίγουρο), η νέα παραλλαγή θα προσκρούσει σε πληθυσμούς εμβολιασμένους με πολλαπλές δόσεις εμβολίων, αλλά και πληθυσμούς που έχουν ήδη εκτεθεί πολλάκις σε κοκτέιλ παραλλαγών του ιού.
Όμως, θα βρεθούν ορισμένοι που θα πουν ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει απρόσκοπτα σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων στην Κίνα και επομένως θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων. Σωστή είναι αυτή η σκέψη, αλλά ο ιός δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια κυκλοφορεί αρκετά, και εκτός Κίνας, και σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων.
Τι εννοώ; Ας δούμε τα νούμερα.
Κίλιαν Μέρφι: Μαζί με την σύζυγο του αγόρασαν το «Phoenix Cinema» στην Ιρλανδία
Την τελευταία εβδομάδα μόνο, είχαμε κατά μέσο όρο 564,000 κρούσματα ημερησίως εκτός Κίνας. Σε ένα μήνα δηλαδή είχαμε πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα.
Και έχουμε επίσης και το παράδειγμα μιας άλλης τεράστιας χώρας για να αντλήσουμε γνώσεις, της Ινδίας, όπου η πανδημία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως όλοι θυμόμαστε την άνοιξη του 2021, η πανδημία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις στην Ινδία, και το σύστημα υγείας, που είναι πολύ χειρότερο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας, σχεδόν κατέρρευσε πλήρως. Πάρα ταύτα, η Ινδία άντεξε, προώθησε ένα επαρκές εμβολιαστικό πρόγραμμα και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τώρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο πληθυσμός βέβαια της Ινδίας είναι νεότερος σε σύγκριση με αυτόν της Κίνας, αλλά και πάλι μιλάμε για τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στον πλανήτη.
Η Κίνα έκανε τεράστιο λάθος με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στη νόσο του Κόβιντ. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, στην αρχή μιας πανδημίας παίρνουμε δύσκολα περιοριστικά μέτρα μέχρι να εξοπλίσουμε το σύστημα υγείας και να αποκτήσουμε τα απαραίτητα φαρμακευτικά μέτρα (δηλαδή επάρκεια θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων). Κατόπιν, και εφόσον έχουν προστατευτεί οι ευάλωτοι, επικαιροποιούμε και σταδιακά μειώνουμε τα μέτρα, και αντίστοιχα, σταδιακά μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.
Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα συνεχίζει να αλλάζει και για αυτό χρειαζόμαστε νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια και καλύτερα φάρμακα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική και επενδυτική προσπάθεια για νέες θεραπείες γιατί αρκετές είτε δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές ή έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών.
Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.
Εν συμπεράσματι, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Κίνα. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Αλλά είναι μια χώρα οργανωμένη με σχετικά καλό σύστημα υγείας ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υποβαθμισμένη γιατί οι Κινέζοι εμπιστεύονται μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούν να κάνουν εισαγωγές αποτελεσματικών εμβολίων (ήδη οι πλούσιοι Κινέζοι πηγαίνουν στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια) και δυστυχώς θα έχουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.
Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη για την Κίνα – Έρχονται οδηγίες για τους ταξιδιώτες – Στις 4/1 συνεδριάζει ο μηχανισμός κρίσεων
Στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ σχετικά με την νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, που έχει θέσει την Ευρώπη εκ νέου σε «συναγερμό».
Επικεφαλής της συνεδρίασης θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.
Επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ από την Κομισιόν
Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των «27» έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.
Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.
ΠΟΥ για την νέα έξαρση Covid στην Κίνα: «Κατανοητά» τα μέτρα άλλων χωρών
«Κατανοητά» είναι τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα, εφόσον δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε την Πέμπτη (29/12) ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ελλείψει αναλυτικής πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θεωρούν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», έγραψε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.
As I said at our most recent press conference – in order to make a comprehensive risk assessment of the #COVID19 situation on the ground in #China, @WHO needs more detailed information.https://t.co/5s9LPbLiCj
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 29, 2022
Μέτρα που θυμίζουν…2020 σε Μαλαισία και Νότια Κορέα
Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων μέτρων για να αποτραπεί έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μετά τον τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στον οποίο προχώρησε ξαφνικά το Πεκίνο στις αρχές του μήνα.
Οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού.
Η υπουργός Υγείας Ζαλίχα Μουστάφα δεν διευκρίνισε από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.
Επίσης οι βίζες θα είναι βραχείας διάρκειας, ενώ τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.
Ήδη αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ιταλία, πήραν ανάλογα μέτρα.
Ειδήσεις σήμερα
Market Pass: Γιατί είναι ευνοϊκότερο από τη μείωση του ΦΠΑ
Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται»