Δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή «Silicon Valley» με έδρα την Ελλάδα για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που να μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα ενάντια στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, όπως είχε προαναγγείλει και στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, το υπουργείο «εγκαινίασε» χθες δύο νέες πλατφόρμες, την 3d-makers.gov.gr και την covidhackgr.gov.gr.
Η ιστοσελίδα 3d-makers.gov.gr, που δημιουργήθηκε μετά τη διάθεση προσφοράς για παραγωγή εξοπλισμού από κατόχους 3D εκτυπωτών, λειτουργεί ως «γέφυρα» που φέρνει σε επαφή, συνδέει και υποστηρίζει τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της υγείας με τη δημιουργία και προσφορά εξοπλισμού από όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες πολιτών, ομάδων και φορέων που συνδράμουν καθημερινά ως 3d-makers σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του ιστότοπου, «απευθύνεται πρόσκληση στην “κοινότητα των makers” για να συμμετάσχουν στην παραγωγή του αναγκαίου εξοπλισμού, κατασκευάζοντας ασπίδες προστασίας προσώπου και hands-free πόμολα. Στη σελίδα παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και προδιαγραφές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για την επαρκή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ετσι, όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα δηλώνουν τα είδη και την ποσότητα που μπορούν να παράγουν, καθώς και τον χρόνο παράδοσής τους».
Αναφορικά με τα hands-free… πόμολα, τύπου Materialise, προσφέρουν μια ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, δεδομένου ότι τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων. Τα συγκεκριμένα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπουν τη χρήση του καρπού/χεριού αντί για την παλάμη, και προσαρτώνται εύκολα χωρίς να προκαλούν οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στα υφιστάμενα πόμολα. Το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι πολύ σταθερό και ταιριάζει σε πόμολα τόσο ευθύγραμμα όσο και καμπυλόμορφα.
Αντίστοιχα, η ασπίδα προστασίας προσώπου, τύπου Prusa, αποτελεί έναν τύπο διευρυμένης μάσκας που καλύπτει όλο το πρόσωπο, έχει εργονομικό σχεδιασμό και είναι επαναχρησιμοποιούμενη μετά την κατάλληλη κάθε φορά απολύμανση. Συντίθεται από τρία στοιχεία: το βασικό τμήμα υποστήριξης που παράγεται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, μια ζελατίνα, η οποία μπορεί να κοπεί στο χέρι ή σε κοπτικό μηχάνημα και ένα συνδετικό στοιχείο, π.χ. λάστιχο. Μάλιστα, έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας για χρήση από το προσωπικό στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας της χώρας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στα… σκαριά βρίσκεται μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την παρακολούθηση των υπόπτων για COVID-19 περιστατικών. Ετσι, κάποιος που θεωρείται «ύποπτο κρούσμα» κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό του θα συμπληρώνει τα συμπτώματα που έχει (βήχας, πυρετός κ.λπ.) και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δίνει το app και αξιολογώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, θα αποστέλλεται «συναγερμός» σε γιατρούς που παρακολουθούν τους εν λόγω ασθενείς μέσω τηλεϊατρικής και θα αποφασίζουν εκείνοι αν κρίνεται αναγκαία η μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι τα κατ’ οίκον περιστατικά θα παρακολουθούνται με συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον θεράποντα γιατρό, ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις τα «σήματα συναγερμού» από την εφαρμογή θα προκαλούν την επέμβαση των υγειονομικών υπηρεσιών.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Δύο πρωτοβουλίες για το ΕΣΥ
Για την εξεύρεση κι άλλων τέτοιων ψηφιακών «εργαλείων» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε χθες δύο πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του ΕΣΥ.
Α. Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών – #COVIDhackGR: Ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει νέες ιδέες και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα αναδειχθούν όσες τεκμηριωμένα οδηγούν σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν επιχειρήσεις, νεοφυείς και υφιστάμενες, ερευνητικές ομάδες, ερευνητές της Υγείας και της Πληροφορικής, στελέχη του χώρου της τεχνολογίας, και όσοι θέλουν να συμβάλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε χθες, ενώ οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Κυριακή 26 Απριλίου στη σελίδα covidhackgr.gov.gr. Στην ίδια σελίδα μπορεί επίσης να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής από προγραμματιστές, μέντορες, έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες και άλλους υποστηρικτές οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από αυτούς τους υποστηρικτές επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και τη συμβουλευτική καθοδήγηση, για να ωριμάσει και να μεταμορφώσει την ιδέα της σε πρακτική και χρήσιμη λύση.
Β. Δράση Αμεσης Εφαρμογής Ωριμων Ψηφιακών Λύσεων: Η δράση έχει στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση ώριμων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε διαδικασία αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις τεχνολογικών εφαρμογών που είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από άλλες διαγωνιστικές δράσεις (π.χ. hackathons) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είτε αποτελούν ήδη ώριμες λύσεις με εξαιρετική τεκμηρίωση της δυνατότητας άμεσης ολοκλήρωσης, κλιμάκωσης και διάθεσης από ήδη υφιστάμενες παραγωγικές δομές. Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε χθες μέσω της σελίδας covidhackgr.gov.gr. και θα αξιολογηθούν από επιτροπή υψηλού κύρους και όσες προκριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με στόχο την άμεση εφαρμογή των επιλεγμένων λύσεων, αυτές θα ενισχυθούν με την παροχή πόρων, χρηματικών και τεχνογνωσιακών, καθώς και τεχνολογικής υποδομής που θα διατεθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους υποστηρικτές της δράσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου