Ο κ. Κοντονής «έκλεισε» το θέμα με τη φράση «το Σύνταγμα είναι σαφές», ενώ για την νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε πως δεν του πέφτει λόγος.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, επισήμανε ότι η νέα δικαστική Ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα και ο η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, ενώ επιφυλάχθηκε για την άσκηση ενδίκων μέσων κατά της ιδρυτικής απόφασης της νέας Ένωσης.
Ειδικότερα, κ. Κοντονής σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Άλφα 989», και στο δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών τόνισε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές». Παράλληλα, επισήμανε ο κ. Κοντονής: «Οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Υπενθυμίζεται, ότι από ανώτερους και ανώτατους δικαστές έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, παρά τους σαφείς συνταγματικούς περιορισμούς, να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων κατά δύο χρόνια και να δοθεί ειδικό επίδομα των 300 ευρώ στους δικαστές των ανώτατων και ανώτερων βαθμίδων, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό δικαστές δύο ταχυτήτων.
Αναφορικά με τη νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: «Δε μας πέφτει λόγος» και προσέθεσε: «Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την Κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει Δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στα επεισόδια που δημιουργούνται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία που διεξάγονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών και ακινήτων, επισήμανε μεν ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία», αλλά στη συνέχεια αοριστολογώντας είπε: «Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία. Πετύχαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δε συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μεταξύ των άλλων, τέθηκε το ζήτημα της ίδρυσης της νέας δικαστικής Ένωσης, αυτής της Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου η πλειοψηφία του Δ.Σ. έκρινε ότι προφανώς η νέα δικαστική Ένωση έχει διασπαστικό χαρακτήρα και επιφυλάχθηκε να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες ώστε να αποφασίσει τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης.
Αρχικά κατά την έναρξη του Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη του Ι. Τζανερρίκος, Χ. Μαυρίδης, Χ. Παπαδήμας, Σταματία Γκαρά, κατέθεσαν έγγραφο, με το οποίο ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να προετοιμασθούν για να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ενώ προφορικά η κυρία Γκαρά δήλωσε ότι ενδέχεται η νέα Ένωση να είναι θετική κίνηση και να λειτουργήσει προς όφελος των λοιπών Ενώσεων, ενώ ο Χ. Παπαδήμας δήλωσε ότι η νέα Ένωση δεν πρέπει να θεωρηθεί διασπαστική.
Ακόμη, ο Κ. Βουλγαρίδης είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ως διασπαστική η νέα Ένωση, ενώ η Μαργαρίτα Στενιώτη (πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ) περιορίστηκε να δηλώσει ότι “ θα αγωνιστεί για την ενότητα και την ενδυνάμωση της ΕΔΕ που μόνο αγώνες έχει να επιδείξει ”.
Τέλος, σε ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρεται ότι το καταστατικό της νέας Ένωσης περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας και ότι στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.