Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζει σήμερα, εκτός απροόπτου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Αλέξη Χαρίτση, πρόγραμμα παρεμβάσεων στην οικονομία που θα ξεπερνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 30 δισ. ευρώ. Μαξιμαλιστικό, τύπου «προγράμματος Θεσσαλονίκης» και σε τόνους αντιπολίτευσης, αντίστοιχους της περιόδου πριν από το 2015.
«Μένουμε όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία», αναμένεται να είναι ο τίτλος του προγράμματος και κατά τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα θα είναι «ολιστικό και κοστολογημένο», αν και είναι γνωστό -για παράδειγμα- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο, αν και γνωρίζει ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τη συμφωνία που έκανε ως κυβέρνηση και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Οπως φαίνεται από τον τίτλο, υπάρχει πρόθεση να δοθεί απάντηση στην κριτική που δέχεται ο κ. Τσίπρας για το τι θα γινόταν στη χώρα αν σήμερα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ενώ φαίνεται επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται ήδη με την επόμενη ημέρα της οικονομίας, ίσως γιατί θεωρούν ότι η μάχη της Υγείας έχει ήδη κριθεί, κάτι που δεν ευσταθεί.
Οι πληροφορίες μιλούν για μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους και θα παρουσιαστούν ως μέτρα που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση, καλώντας την κυβέρνηση να τα υλοποιήσει «για να μη χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όπως έκανε το 2015».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση παίρνει αποσπασματικά μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και να τη χρεώσει ως ζημιά που θα είναι μη αναστρέψιμη. Και ότι ο ίδιος προτείνει δέσμη μέτρων ώστε η επόμενη μέρα να μην βρει επιχειρήσεις και εργαζομένους υπερχρεωμένους.
Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο επιχείρημα ότι τα μέτρα ύψους 5 δισ. (σ.σ.: είναι ήδη πάνω από 10 δισ. ευρώ και αναμένονται και άλλα) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με τα γιγαντιαία προγράμματα στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αναφέροντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε χώρα αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ στη Βρετανία, 20% του ΑΕΠ σε Ισπανία και Ιταλία, 15% στη Γερμανία, 12% στη Γαλλία, ενώ έχουν ανακοινωθεί προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.
Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξουν ακόμα ότι το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν και θα προτείνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να υλοποιήσει κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία), βασίζεται στα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στηρίζεται σε τρία σκέλη:
- Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
- Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
- Ενα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περίπου 20 δισ. αναμένεται να αφορούν συνδυασμό εγγυοδοτικών μηχανισμών -χρηματοδοτικών εργαλείων και το υπόλοιπο ποσό να δίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους ιδιαιτέρως αυξημένους δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:
- Την παρέκκλιση, που αποφασίσθηκε ήδη, από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.
- Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
- Την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση.
- Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου