Σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει, ότι δεν συμμερίζεται τις αναφορές περί αρνητικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, που επηρέασαν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε συνεννόηση για «πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία», την οποία όμως απέφυγε να αναφέρει, για την σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, αν στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία τηρούνταν τα όσα είχαν συμφωνηθεί.
Πριν τη μετάβαση για την πρώτη φάση στο Μον Πελερέν, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, κατάληξη επί αυτών και αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένους χάρτες και την ίδια στιγμή να δοθεί μια ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
«Δεν υπήρξε ακραία θέση» από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η θέση της Αθήνας, την οποία η Λευκωσία θεωρεί σημαντική, είναι πως πριν από μια πολυμερή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας για να μην υπάρξει αποτυχία». Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι «απολύτως ορθή» η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση, αν έχει νόημα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μια συνάντηση μεταξύ των Τσίπρα και Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα έχει», παρόλο που επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης είναι αρνητικές και δεν διευκολύνουν την συζήτηση. Η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε σχέση με την λύση του Κυπριακού «πρέπει να αρχίσει, διότι θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστογκ (2004 για σχέδιο Ανάν), ως «μέση» λύση ανάμεσα στην πενταμερή και πολυμερή διάσκεψη, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συναντίληψη» μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Είπε όμως, ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, γιατί δεν επήλθε συμφωνία στην Ελβετία. «Αν φθάσουμε σε συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και στον χάρτη, θα δούμε και το θέμα της συμμετοχής στην διάσκεψη», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το εδαφικό και το κριτήριο του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Μόρφου είναι ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του εδαφικού» και σε καμία περίπτωση το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε μία διεθνή διάσκεψη. Πριν από την μετάβαση στο Moν Πελερέν είχε ξεκαθαρίσει, επεσήμανε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση του κεφαλαίου της ασφάλειας-εγγυήσεων με το εδαφικό.