Παράλληλα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που, όπως απεδείχθη και από το χθεσινό βήμα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, θα κλιμακώνονται όσο δεν επιδεικνύεται ατομική ευθύνη από όλους τους πολίτες και καθολική συμμόρφωση στα μέτρα που λαμβάνονται και στις οδηγίες των ειδικών, η κυβέρνηση προχωράει άμεσα και στην υλοποίηση δραστικών μέτρων -όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– για τη στήριξη της οικονομίας και των θέσεων εργασίας.
Το δεύτερο και σημαντικότερο πλέγμα οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε χθες και το οποίο καλύπτει ολόκληρο το φάσμα επιχειρήσεων και εργαζομένων που ήδη πλήττονται από τα πρωτοφανή μέτρα που επιβάλλουν οι έκτακτες καταστάσεις, εντάσσεται κι αυτό στην απαρχή μιας δυναμικής διαδικασίας στήριξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα υφίστανται τις -απροσδιόριστου μεγέθους- οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Στήριξη που θα συνεχιστεί οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος για την οικονομία, καθώς σε αυτή τη συγκυρία, όπου απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των ανθρώπων, περνά σε δεύτερο πλάνο η πορεία των αριθμητικών δεικτών. Αυτό, άλλωστε, κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης και κατά την προχθεσινή δημόσια παρέμβασή του, απορρίπτοντας την αντίληψη κάποιων χωρών που βλέπουν την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας.
Νέος πρόεδρος στη ΕΝ.ΠΕ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος
Με τη λογική αυτή, το εύρος των χθεσινών ανακοινώσεων υπερέβη και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, καταδεικνύοντας του λόγου το αληθές σε σχέση με τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διευρύνει τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης, αξιοποιώντας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας κάθε περιθώριο ευελιξίας που δημιουργείται από τη δημοσιονομική χαλάρωση που επήλθε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί όπου δεν υφίσταται πλέον ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, ενώ τόσο οι δαπάνες για την υγειονομική κρίση όσο και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020.
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει ξεκάθαρο μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις: Θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων ώστε να βγούμε νικητές από τη μάχη με τις λιγότερο δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες, όπως είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύει ακόμη πιο εμφατικά το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, έχει και το γεγονός ότι η δραστική στήριξη που σπεύδει να παράσχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους σε αυτές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για αξιοποίηση όλων των μέτρων και των «εργαλείων» που προσφέρονται είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Στην ουσία, η «συμφωνία αλήθειας» με την επιχειρηματική κοινότητα που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα προκύψει από την ανάπτυξη βρίσκει εφαρμογή και για την περίοδο της κρίσης που προκαλεί και στην οικονομία. Οπως τονίστηκε, άλλωστε, «η αλληλέγγυα συν-ευθύνη, απέναντι στην υγειονομική κρίση, είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος για την κοινωνική συνοχή, που θα πρέπει να υπάρχει και να ενισχυθεί αυτές τις δύσκολες ώρες».
Το μήνυμα που θα συνεχίσει να εκπέμπει ο πρωθυπουργός μέσα και από τις τακτικές προσωπικές παρεμβάσεις για να επικοινωνεί με τους πολίτες είναι πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί ανεξαρτήτως κόστους και για τα τρία επίπεδα στα οποία εστιάζεται η κυβερνητική στρατηγική σε αυτόν τον «πόλεμο» με τον αόρατο εχθρό: περιορισμός της διάδοσης του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.