Προσθέτει επίσης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «έχουν εγκλωβιστεί περίπου 70 χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας και δεν έχουμε καταφέρει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της απονομής ασύλου και δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των κέντρων φιλοξενίας και κράτησης».
«Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί τα κλειστά κέντρα κράτησης τα οποία είχαν συναποφασιστεί στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, εδώ και περίπου ένα χρόνο, και η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευσή της» σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Για το ζήτημα του χρέους εκτιμά ότι «δεν είμαστε κοντά σε μία ρύθμισή του έως το Δεκέμβριο», υποστηρίζει ότι το χρέος «δεν είναι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας», ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευση για τη ρύθμισή του δηλώνει ότι «είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο».
«Δεν βλέπω κοντά εκλογές παρά το ότι θα το ευχόμουν» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και προσθέτει «δεν βλέπω σήμερα το κυβερνητικό σχήμα ή την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα στη βουλή να κινδυνεύει».
Ερ. Κύριε Βαρβιτσιώτη, ποια είναι η αποτίμησή σας για την επίσκεψη Ομπάμα σε σχέση με το ζήτημα του χρέους;
Απ. Νομίζω ότι το βασικό στοιχείο της επίσκεψης Ομπάμα δεν ήταν το χρέος. Όσο και να ήταν θετικές οι δηλώσεις του στην Αθήνα δεν φάνηκε να γίνονται στον αντίστοιχο τόνο στο Βερολίνο. Η επίσκεψη Ομπάμα ήταν σαφέστατα σημαντική για τη χώρα, σημαντική για την τουριστική προβολή της χώρας στην Αμερική, και βέβαια ο ίδιος ήθελε να εκφράσει τις σκέψεις του για τη δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης από τη γενέτειρα της δημοκρατίας, την Αθήνα.
Ερ. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για ρύθμιση του χρέους γιατί αυτό αποθαρρύνει τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις»;
Απ. Ο κ. Σόιμπλε μας έχει συνηθίσει να κάνει δηλώσεις οι οποίες έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Δυστυχώς παρά τα έξι χρόνια ύφεσης, πίεσης και μνημονίων και εμείς δεν έχουμε κάνει όσα έπρεπε να έχουμε κάνει αλλά και ο κ. Σόιμπλε δεν έχει δείξει κανένα, μα κανένα, σημάδι κατανόησης και συμπόνιας προς τον ελληνικό λαό.
Ερ. Κύριε Βαρβιτσιώτη, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και συναίνεσης στα μεγάλα θέματα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του χρέους;
Απ. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την κυβέρνηση εφόσον όλα αυτά τα θέματα δεν αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης κάτι το οποίο συνέχεια γίνεται. Εμείς, σαφέστατα πιστεύουμε ότι πρέπει η αποπληρωμή του χρέους να γίνει με ευνοϊκότερους όρους άρα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας κομματικής αντιπαράθεσης, την οποία δυστυχώς καλλιεργεί σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ερ. Δηλαδή θα βλέπετε και μία ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης για το χρέος;
Απ. Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο.
Ερ. Εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά στη ρύθμιση του χρέους; Η κυβέρνηση έχει βάλει ορόσημο το Δεκέμβριο…
Απ. Πιστεύω ότι δεν είμαστε κοντά σε μία ρύθμιση του χρέους έως το Δεκέμβριο. Και να σας πω και την αλήθεια δεν πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το χρέος. Έχουμε το περιθώριο, έως το τέλος του 2018 που πληρώνουμε χαμηλό επιτόκιο και δεν έχουμε υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε. Έτσι και αλλιώς οποιαδήποτε ρύθμιση και να γίνει θα αφορά μετά την 1-1-2019. ‘Αρα δεν νομίζω ότι είναι κάτι το επείγον να λυθεί τώρα. Μόνο για πολιτικά οφέλη θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να το κάνει.
Ερ. Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Χίο τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος;
Απ. Διαφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί το προσφυγικό η κυβέρνηση έως σήμερα. Έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Και έχουν εγκλωβιστεί περίπου 70 χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας και δεν έχουμε καταφέρει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της απονομής ασύλου και δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των κέντρων φιλοξενίας και κράτησης. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν φτιαχτεί τα κλειστά κέντρα κράτησης τα οποία είχαν συναποφασιστεί στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών εδώ και περίπου ένα χρόνο και η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευσή της. Νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνο να εκτραχύνει η κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τη στάση που επιδεικνύει η Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Δεν μπορεί αν συνεχιστεί το κυβερνητικό αλαλούμ για το ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισής του, το οποίο συνεχίζεται παρά τη σύσταση του αυτόνομου υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και βέβαια η Ευρώπη οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε ημίμετρα σε αυτή την υπόθεση. Απλώς να παρακολουθεί με απάθεια την Ελλάδα να μετατρέπεται σιγά -σιγά μέρα με τη μέρα σε ένα ατελείωτο hot spot.
Ερ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και τι κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες επιζητεί και η ΝΔ;
Απ. Σε εκλογές θα μπορούσε να μας οδηγήσει η απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή απρόβλεπτα γεγονότα και εξελίξεις τις οποίες απεύχομαι. Δεν βλέπω σήμερα το κυβερνητικό σχήμα ή την κυβερνητική πλειοψηφία μέσα στη βουλή να κινδυνεύει. Αντιθέτως βλέπω ότι γίνεται μία διαρκής μετάλλαξη όλων των προσώπων που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της καρέκλας, Πολύ εύκολα εγκαταλείπουν τις πάγιες θέσεις τους, ψηφίζουν και λένε τα αντίθετα, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την καρέκλα. Δεν βλέπω κοντά εκλογές παρά το ότι θα το ευχόμουν.
Ερ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν έναν αέρα νίκης στη ΝΔ. Πιστεύετε ότι η συμφωνία αλήθειας φτάνει για να οδηγήσει τη ΝΔ σε αυτοδυναμία;
Απ. Αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος, γιατί είχα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα, για την ανταπόκριση που έχει η ΝΔ και η ηγεσία της, αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Η συμφωνία αλήθεια είναι μία βάση με την οποία όχι μόνο θα κερδίσουμε τις εκλογές αλλά ουσιαστικά θα καταφέρουμε να κάνουμε μία διακυβέρνηση που θα είναι συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όμως πιστεύω ότι για να κερδίσουμε το μεγαλύτερη δυνατό ποσοστό χρειάζεται να κάνουμε και άλλα βήματα στην ανάδειξη και άλλων θεμάτων πέραν των οικονομικών στην ατζέντα της πολιτικής μας, όπως της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της ασφάλειας του πολίτη.