Οι πέντε και ένας Ευρωπαίοι ηγέτες που συνάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αισθάνονται και πολύ καλά τελευταία. Ούτε και ο ίδιος βέβαια, ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την εποχή αβεβαιότητας που ανατέλλει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το «ψυχολογικό μασάζ», που επιχειρήθηκε με το τελευταίο ταξίδι του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στη «γηραιά ήπειρο», φάνηκε ξεκάθαρα από τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, στη χώρα μας. Τι κόμισε, λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αθήνα, αλλά και τι αποκόμισε;
Επιχειρώντας μια ψύχραιμη αποτίμηση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να δεχθούμε πως το πρόσημο ήταν θετικό, παρότι δεν συνοδευόταν από «συμβόλαιο» ελάφρυνσης χρέους. Δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού το… κλειδί του χρέους βρίσκεται στο Βερολίνο. Ωστόσο, το διεθνές ακροατήριο είδε τον ένοικο του Λευκού Οίκου να υμνεί την Αθηναϊκή Δημοκρατία και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη σύγχρονη Ελλάδα. Παράλληλα, έθεσε από την Αθήνα τις βάσεις του δικού του ρόλου για την επόμενη μέρα, ως ένας ηγέτης με όραμα για την παγκόσμια ειρήνη, για τη χαλύβδωση της Δημοκρατίας και για έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο με ανθρώπινο πρόσωπο.
● Πολιτική παρακαταθήκη: O ίδιος αποτελεί την ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου», ωστόσο ένα από τα δικά του όνειρα ήταν να βρεθεί στην Ελλάδα και να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία μιλώντας μπροστά από την Ακρόπολη. Μπορεί να μην κατάφερε να μιλήσει στην Πνύκα του Περικλή, ωστόσο η επίσκεψή του στον Παρθενώνα και στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης έστειλε τη μαγική εικόνα που ήθελε στα πέρατα της οικουμένης. Μια εικόνα με τριπλή δύναμη: ουσιαστική, συμβολική και επικοινωνιακή, ήταν η πολιτική κόλλα που ένωσε για πάντα τον πρώτο Αφροαμερικανό ηγέτη των Δημοκρατικών με τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
● Μήνυμα Δημοκρατίας: Η ομιλία-ύμνος στη Δημοκρατία επιδοκιμάστηκε όχι μόνο από τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά κι από όλα τα διεθνή Μέσα. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και οι ακροδεξιές πολιτικές παίρνουν προβάδισμα ακόμα και σε ισχυρά δημοκρατικά κράτη, η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Πολλοί μίλησαν για την υποχρέωση που είχε να στείλει μήνυμα στον πλανήτη πως υπάρχει απάντηση στο αδιέξοδο και αυτή είναι η Δημοκρατία. Με τις ατέλειές της, όπως είπε, με τις δυσλειτουργίες της, αλλά πάντα παραμένει το δικαιότερο πολίτευμα. Ταυτόχρονα, με την ομιλία αυτή θέλησε να καθησυχάσει όλους εκείνους που βλέπουν στην παγκοσμιοποίηση το μεγάλο εχθρό. «Πιστεύω ότι το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί διορθώσεις και τα επόμενα χρόνια οι χώρες μας πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας θα φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους και ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορούν ολοένα και λιγότερους».
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής