«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως «έχουν πάρει ήδη άσυλο και είναι σε δομές με παροχές 11.200 άτομα. Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο».
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μικρές δομές, κλειστές και προστατευμένες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ξερονήσια λέγοντας ότι ακόμη και να επιλεγεί κάτι τέτοιο δεν είναι απλό να γίνει.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκκληση Ελλάδας για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στο Σουδάν
Επιβεβαίωσε την δημιουργία 2 κέντρων, το ένα στις Σέρρες και το άλλο στην Αττική σημειώνοντας ότι 2.000 θέσεις αρκούν για να αντιμετωπίσουν την προσωρινή κρίση.
Αναφορικά με την παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο με κίνδυνο ακόμη και σύγκρουσής τους, ο ίδιος επεσήμανε «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που δείχνει τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα αλλά δείχνει και την αντίδρασή μας η οποία είναι ισχυρή, είναι αποφασιστική και γίνεται με την ενότητα του ελληνικού λαού από πίσω».
«Η Ελλάδα για εμάς είναι πάνω από όλα»
Ο κ. Μηταρακης ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την παράνομη είσοδο μεταναστών. Πρόσθεσε ωστόσο οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι συγκινητικό πως οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τα σώματα ασφαλείας που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να σφραγίσουν τα σύνορα μας απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή που έρχεται από την απέναντι χώρα οργανωμένα».