«Αδειάζοντας» με εντυπωσιακό τρόπο τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, όπως και τη Νεολαία του κόμματος, για την οποία μίλησε ως και ειρωνικά κάνοντας λόγο για όνειρα και …ουτοπία των νέων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα.
«Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν. Αλλά εμείς που διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις με βάση τις αξίες μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας σαφές πως βγήκε στην τηλεόραση με στόχο να τονώσει το ηγετικό του προφίλ, που τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει υποστεί καθίζηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ζητώντας να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ στο επίμαχο κομμάτι των δηλώσεών του είπε χαρακτηριστικά:
«Σωστά κλείσαμε τα σύνορα, αυτονόητο ήταν αυτό που έγινε. Αλλά δεν πρέπει να στήνεις επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους την ώρα που φταίνε. Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η τωρινή κυβέρνηση. Και εμείς κλείσαμε τα σύνορα. Το 2015 μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά ακριβώς γιατί είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορα στον Εβρο, χωρίς να δημιουργούμε μισαλλοδοξία. Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. Και όταν έχουμε μια τέτοια απειλή να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης». Παρέλειψε, ωστόσο, να εξηγήσει πως το 2015 έφταναν στον Εβρο ως επί το πλείστον πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, ενώ τώρα -τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά- οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι μειονότητα και πλειονότητα αποτελούν μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, παραβατικοί που βγαίνουν από φυλακές κ.ο.κ.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως αυτό που συμβαίνει στον Εβρο με τη μαζική απόπειρα να περάσουν μετανάστες από τα σύνορα δεν συνιστά εισβολή και επιχείρησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στο προσφυγικό, κάνοντας μία σύγκρουση του 2015 με το σήμερα, λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα έχουμε μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητά της συνολικά, όχι μόνο με τις ροές. Με την τουρκολιβυκή συμφωνία, με την παρουσία του ερευνητικού στα ελληνικά ύδατα. Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι τα χερσαία σύνορα. Και τον Μάιο του 2019, η κ. Γεροβασίλη είχε βρεθεί στον Εβρο και είχε ανακοινώσει τη δημιουργία πλωτού σώματος συνοροφυλακής στον Εβρο. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές πήρε 80 συνοροφύλακες από τον Εβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια. Το μεγάλο και το δύσκολο μέτωπο για τη χώρα είναι στα νησιά μας. Βεβαίως και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, οφείλεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου να τον διασώσεις».
Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη νέα κρίση, τονίζοντας πως «σφυρά κλέφτικα»: «Το 2015, 860.000 άνθρωποι καταγράφηκαν και πέρασαν από τα νησιά. Και από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη. Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο ήταν οι δύο γιαγιάδες στη Λέσβο. Ξαφνικά η Ε.Ε. κλείνει τα σύνορα και εμείς διεκδικήσαμε -με όποιες συμμαχίες είχαμε- να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και μέσω των μετεγκαταστάσεων. Η Μόρια ήταν μια εξέλιξη αρνητική – χτίστηκε για 2.500 ανθρώπους. Δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου, αλλά είχαμε βρει λύση. Σήμερα έχουμε μια μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την Τουρκία. Και τι κάνει η Ε.Ε.; Σφυρίζει κλέφτικα, έρχεται στον Εβρο και μας χτυπάει φιλικά στην πλάτη».
Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία του 2016, που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της σημερινής κρίσης λέγοντας «όσο ήμουν πρωθυπουργός η συμφωνία εφαρμοζόταν», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο σε όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά και να απειλήσει και την Τουρκία με κυρώσεις.
«Ταυτιστήκαμε και εμείς με τους σκληρούς της Ευρώπης. Αυτοί που έκλειναν σε εμάς τα σύνορα. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει “μαύρο κουτί”. Το πρόβλημά μας είναι ότι εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν γεωπολιτικό εκβιασμό, τον οποίο όφειλε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει και να αποτρέψει. Η κυβέρνηση αφήνει όλους τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν θέλουν οι τοπάρχες να πάρουν 100 – 200 πρόσφυγες στα χωριά τους. Χρειάζεται στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο και να διεκδικήσουμε από τους Ευρωπαίους συμμάχους».
«Αν δεν θέλει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ας με έπαιρνε τηλέφωνο να ρωτήσει πώς διαχειρίστηκα εγώ την κρίση», είπε κάποια στιγμή αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα σχόλια που αφορούσαν την απουσία του τις τελευταίες τρεις ημέρες: «Και από πάνω μας κάνουν πλακίτσα για το πού ήμουν την Καθαρά Δευτέρα; Είναι ανεύθυνα πράγματα αυτά. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική. Είναι αστείο η Ν.Δ. να ψάχνει να με βρει ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Θα ευχόμουν αυτές τις ώρες, το κυβερνών κόμμα να δείξει υπευθυνότητα. Το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη με τη συμμετοχή πρώην υπουργών της κυβέρνησής μου και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση. Εκανα δήλωση την προηγούμενη ημέρα. Ο λαός ψήφισε κάποιον να διαχειριστεί την κρίση. Οχι εμένα όμως. Εχω διαχειριστεί κρίσεις και ήμουν εκεί και τα διαχειρίστηκα με σχετική επιτυχία. Στους επτά μήνες μήνες το προσφυγικό χειροτέρεψε. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 και σήμερα έχει 25.000», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση