Επίσης τόνισε ότι μείζον ζήτημα του Κυπριακού μπορεί να λυθεί μονομερώς, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου, ενώ έκανε λόγο για λύση στη βάση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο νησί.
«Στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση στην κατεύθυνση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και κατάργηση του αναχρονιστικού πολιτεύματος. Αποτελεί πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη. Όπως τόνισα και χθες, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, που ξεκίνησε από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Ενημερώθηκα από τον κ. Αναστασιάδη για τις εξελίξεις. Ειδικότερα για τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για το εδαφικό, καθώς και τα υπόλοιπα θέματα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία, όπου ο πρόεδρος και εμείς μαζί του, όπως ευελπιστούμε, θα επιδιώξουμε μία λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε στήριξη και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων, τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε μονομερές πλαίσιο, με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε με τη σειρά του:
«Μία βιώσιμη και λειτουργική λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είχαμε μία δημιουργική συζήτηση. Μας απασχόλησαν το εδαφικό και οι προοπτικές, με στόχο να ανοίξουν τα επόμενα θέματα και να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Δεν μπορεί σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Με τη στήριξη της Ελλάδας, θα προωθήσουμε τη λύση που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, με τη διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει κατανόηση και διάθεση, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ήταν μία δημόσια εκδήλωση πραγματικής συμπαράστασης από τις επαφές που είχατε με τον Μπαράκ Ομπάμα».