Χθες αργά το βράδυ το σκάφος βρισκόταν περίπου 200 χλμ. νοτίως του Καστελλόριζου, ενώ συνοδεύεται από δύο εμπορικά πλοία. Στην περιοχή επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η μετακίνησή του δυτικότερα να έγινε για να αποφευχθούν οι συνθήκες αυτές.
Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το Oruc Reis είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση των Τούρκων ήταν απροειδοποίητη, αλλά έως χθες το βράδυ δεν είχε καταγραφεί κάποια παράνομη κίνηση, ενώ η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ δεν το ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του προς τα δυτικά.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθεί στενά η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο. Το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του.
Όπως ανέφεραν αρχικά αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά, «γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος “ORUC REIS” τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.».
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis κινείται πλέον ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Η κινητικότητα προέκυψε καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του πριν από δέκα ημέρες είχε αναγγείλει πως η Αγκυρα εντός του 2020 θα στείλει το συγκεκριμένο σκάφος στην περιοχή που έχει οριστεί από το μνημόνιο Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης. Μια περιοχή που ξεκινάει από το Καστελλόριζο και καταλήγει μέχρι τη Λιβύη.
Πάντως μέχρι και σήμερα η Αγκυρα δεν έχει εκδώσει καμία NAVTEX για τη συγκεκριμένη ζώνη ενώ έχει εκδώσει πολλές φορές NAVTEX για περιοχές εντός κυπριακής ΑΟΖ.
Mια τέτοια κίνηση είναι η παρουσία του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο κατευθύνθηκε στο οικόπεδο 8 και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχει κάνει έρευνες η ιταλική ΕΝΙ! Και το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έχει ανακοινώσει πως θα κάνει έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν και τα οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει και τρίτο γεωτρύπανο για τις ανάγκες γεωτρήσεων της Τουρκίας χωρίς να διευκρινίζει πού θα κάνουν έρευνες.
Από την έντυπη έκδοση