Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του στο ότι η Ελλάδα δεν προκλήθηκε στη διάσκεψη, αλλά και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής σχετικά με το βέτο το οποίο προτίθεται να ασκήσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο της ΕΕ, αν υπάρξει πολιτική λύση, η οποία δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του παράνομου τουρκικού και λιβυκού μνημονίου.
Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ΕΕ πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Κακώς δεν προσκληθήκαμε» στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και από το «2015 η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, είμαστε γείτονες και έπρεπε να είμαστε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Επικοινώνησα και γραπτώς και θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ γι αυτό το ζήτημα. Έχω στείλει επιστολές για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις. Στο ζήτημα της Ελλάδας, εκτός από τον τερματισμό του Εμφυλίου, εστιάζουμε στην απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά.
«Η απομόνωση, το να εκδηλώνεσαι με προκλητικότητα, δε σημαίνει πως είσαι απομονωμένος», είπε για τον Ερντογάν. «Παρά την ένταση τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα είναι ανοιχτά», επεσήμανε.
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
«Το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, γιατί να μην καταλήξουμε να βρεθεί λύση στη Χάγη;», είπε.
«Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνουμε σε θερμό επεισόδιο, το ζήτημα είναι να μην φτάσουμε. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες που αποδεικνύονται και έμπρακτα και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΗΠΑ. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν γιατί ήταν ο ποιο θερμός υποστηρικτής της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, βάζω το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε ένταση στο Αιγαίο. Αν φτάσουμε όμως ξέρουμε να τη διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ξέρουμε πολύ καλά πως να διαχειριστούμε την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε πως «η Λιβύη μας αφορά άμεσα. Έχουμε μια Τουρκία που στέλνει παράνομα στρατό και υπογράφει συμφωνία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είδα διαρροές από την Τουρκία για την επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν. Στη διπλωματία πολλά γίνονται, λίγα λέγονται», είπε.
Η Bild αναρωτιέται: Ο Ερντογάν πίεσε τη Μέρκελ για τους συμμετέχοντες στη σύνοδο για τη Λιβύη;
«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild σε άρθρο της, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου.
«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων;. Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα…», αναφέρει η εφημερίδα.
«Κακώς δεν προσκληθήκαμε» στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και από το «2015 η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, είμαστε γείτονες και έπρεπε να είμαστε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Επικοινώνησα και γραπτώς και θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ γι αυτό το ζήτημα. Έχω στείλει επιστολές για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις. Στο ζήτημα της Ελλάδας, εκτός από τον τερματισμό του Εμφυλίου, εστιάζουμε στην απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά.