Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίσκεψη επαναβεβαίωσε πως για τις ΗΠΑ «η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή», τόνισε ότι ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος και προς τον Ντόναλντ Τραμπ για τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας και κατέστησε σαφές ότι «η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος».
Απαντώντας εξάλλου στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, αντέτεινε ότι «η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας είναι να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης, να είσαι και προβλέψιμος».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ σχολίασε ότι «ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να είναι καλύτερο από αυτό που συνάντησα στη διάρκεια της επίσκεψής μου».
Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της επίσκεψης, αναφέρθηκε στα θετικά σχόλια τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και από άλλους αξιωματούχους για την ελληνική οικονομία και έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, αλλά και για κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να δουν με άλλο μάτι τις επενδυτικές ευκαιρίες στην πατρίδα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε γενικότερα αισιόδοξος ότι «το 2020 θα κάνουμε το μεγάλο επενδυτικό άλμα ως χώρα», αλλά και βέβαιος ότι θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και το 2020, ο οποίος θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει από τώρα και μέχρι τη λήξη της θητείας της κάθε μέρα προκειμένου να παράγει ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Μιλώντας για την ανάγκη ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το 2020 να κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας της εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης, τόνισε ότι πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση και στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα γιατί διαφορετικά θα υπονομεύουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Ενας λόγος για τον οποίο φεύγουν αρκετά νέα παιδιά στο εξωτερικό, τα οποία έχουν υψηλούς μισθούς στην Ελλάδα, είναι επειδή η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας σε αυτά τα εισοδήματα, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι απλά εξοντωτικοί. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο, γι’ αυτό θέτουμε τη μείωση της φορολογίας στη μισθωτή εργασία ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τις συμπληρωματικές μειώσεις φόρων που θα κάνουμε εντός του 2020», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τη μεσαία τάξη, αναγνώρισε ότι «στην αλληλουχία της μείωσης των φόρων, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν έχει δει ακόμα τα οφέλη στα οποία ενδεχομένως προσέβλεπε» και επανέλαβε ότι οι επόμενες μειώσεις φόρων θα αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης και μειώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επικαλέστηκε για τη χώρα το ολυμπιακό τρίπτυχο «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά».
Μιλώντας, τέλος, για την ασφάλεια, επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει «καμία υποχώρηση και καμία έκπτωση» και τόνισε ότι «ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους».
Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ μιλώντας για το νομικό πλαίσιο για πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ξεκαθάρισε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αδιαμφισβήτητο και θα προστατευθεί από την κυβέρνηση το δικαίωμα στη διαδήλωση. Διευκρίνισε ότι το ζήτημα είναι η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη της ζωής της πόλης σε σχέση με το μέγεθος της πορείας και πρόσθεσε: «Μακάρι να μπορούσαμε να φθάσουμε σε σημείο όπου σε λογική συνεννόησης θα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι μικρές πορείες θα πρέπει να γίνονται στο πεζοδρόμιο ή σε μία λωρίδα. Κατάκτηση θα είναι αυτό αν μπορούσαμε να το πετύχουμε και να μην χρειαζόμαστε νόμους για να επιβάλουμε μία τέτοια πολιτική».
«Το λέω αυτό γιατί βλέπω πολλά δείγματα ωριμότητας στην ελληνική κοινωνία που με κάνουν να πιστεύω ότι βγαίνουμε από την κρίση πιο ισχυροί, πιο ευαισθητοποιημένοι, πιο ώριμοι, με μεγαλύτερο βαθμό αυτογνωσίας απ’ ό,τι κάποιοι περίμεναν και αυτό είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση