Με αυτή την τοποθέτηση σε κομματική σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «άναψε» φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, έναν μήνα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου και λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό.
Μολονότι η δήλωση αυτή από την πρώτη στιγμή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εμμέσως η κ. Γεννηματά προτείνει στον κ. Μητσοτάκη τον Ευ. Βενιζέλο, το ρεπορτάζ δεν οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση, αν και λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις ο άγραφος κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είναι πως τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έλεγαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δεν «φωτογράφισε» με τη δήλωσή της κάποιον από τους Ευ. Βενιζέλο, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, αν και έχει μιλήσει πριν από λίγες ημέρες θετικά για ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους.
Ηθελε, εξηγούσαν, να δείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής δύσκολα θα στηρίξει υποψηφιότητες όπως της Μαρίας Δαμανάκη ή της Αννας Διαμαντοπούλου. Νεότερες διαρροές, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από τη Χαριλάου Τρικούπη, ανέφεραν ότι από το κάδρο των πιθανών υποψηφιοτήτων η κ. Γεννηματά ήθελε να βγάλει μόνο την κ. Δαμανάκη και όχι την κ. Διαμαντοπούλου, των οποίων τα ονόματα έχουν ακουστεί. Και διευκρίνιζαν ότι όπως έχει δηλώσει δημοσίως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η στάση του κόμματος θα είναι θετική.
Η Ν.Δ. δεν προέβη σε κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση σχετικά με τη νέα τοποθέτηση της κ. Γεννηματά. Από την Κουμουνδούρου ωστόσο υποστήριζαν -ανεπισήμως- ότι Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής συνεννοούνται παρασκηνιακά για το όνομα του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά τόσο η Πειραιώς όσο και η Χαριλάου Τρικούπη. Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής διαψεύδουν και τον έτερο ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία να μη συμφωνήσουν στον νέο εκλογικό νόμο, αλλά να συμφωνήσουν στο όνομα του Προέδρου Δημοκρατίας.
Η Πειραιώς μάλιστα επιμένει να διαψεύδει και τη φήμη που «έσπρωξε» στην πολιτική αγορά ο ΣΥΡΙΖΑ από την Παρασκευή, ότι Μητσοτάκης και Γεννηματά συζήτησαν μεταξύ τους και για το όνομα του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ δήθεν ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε συζήτηση για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δε συζήτησε με κανέναν πολιτικό αρχηγό στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου και την Πειραιώς λένε ότι ο κ. Τσίπρας έχει προαποφασίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει όποιον υποψήφιο και να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, πλην του νυν προέδρου κ. Παυλόπουλου, τον οποίο -κατά τη δική τους ανάγνωση- ο κ. Τσίπρας προτείνει με επιμονή για να τον «κάψει».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αποσυνδέσει πλήρως την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Σκοπός της πλειοψηφίας είναι να έχει ψηφίσει μόνη της ή με τη συμβολή του Κινήματος Αλλαγής τον νέο εκλογικό νόμο ως το τέλος Ιανουαρίου και να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το αργότερο ως τις 13 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (έναν μήνα πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας, που είναι στις 13 Μαρτίου).
Περιορίζεται η ονοματολογία
Η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά αλλά και οι πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα είναι πολιτικό πρόσωπο, έχουν κλείσει κατά πολύ το κάδρο των υποψηφίων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει το πρόσωπο που θα προτείνει και εκείνο έχει αποδεχθεί την τιμητική πρόταση, ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τον έχει ενημερώσει γι’ αυτήν του την πρόθεση.
Σημειώνουν επίσης ότι σκοπός του πρωθυπουργού είναι η υποψηφιότητα που θα προτείνει να μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και να συμβολίζει την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Η σημείωση αυτή, εφόσον ισχύει, βγάζει τον κ. Παυλόπουλο από το τραπέζι, βγάζει όμως και άλλα ονόματα που προέρχονται από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Σταύρος Δήμας ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επίσης, αν ισχύει η επισήμανση περί πολιτικού προσώπου, θα πρέπει να φύγουν από το τραπέζι υποψηφιότητες όπως της κ. Σακελλαροπούλου, του κ. Σκουρή ή του κ. Σισιλιάνου.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως η υποψηφιότητα που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Από την έντυπη έκδοση