Αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή πραγματοποίησε τις διαδοχικές συναντήσεις αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική και τις επαφές που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με κορυφαίους αξιωματούχους.
Είναι η δεύτερη φορά -μέσα σε δύο μήνες- που συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε κάνει την παραμικρή ενημέρωση για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών.
Πρώτος πέρασε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κι αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά. Το απόγευμα, οι συναντήσεις συνεχίστηκαν με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη και ολοκληρώνονται σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης. Αντικείμενο των επαφών ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.
Προσήλωση σε ενιαίο μέτωπο
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζονται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.
Ωστόσο η κάθετα αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις του προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών.
«Βόμβες» Σαμαρά: Αποκαλεί μειοδότη τον Γεραπετρίτη - Προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσαν το γάντι σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως «κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. «Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.
Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια.
Για την αμυντική συνεργασία το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, των Mirage και των υποβρυχίων τοποθετείται μέχρι το 2024 και πως από το 2024 και μετά θα είναι δυνατή η προμήθεια των F-35. «Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε μια μοίρα αεροσκαφών, η οποία είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουν όλοι οι Ελληνες», αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.
Κυβερνησιμότητα
Στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου με στόχο την ανάγκη της κυβερνησιμότητας.
«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός αρκετές φορές στο παρελθόν θα είναι ένα σύστημα που, αν κάποιο κόμμα παίρνει το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, θα μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί έχει σημασία να υπάρχει αναλογικότητα, αλλά να υπάρχει και η κυβερνησιμότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (Open): «Θέλουμε ένα σύστημα που να έχει αυτή την ισορροπία, ώστε ένα κόμμα με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να σχηματίζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όλοι οι Ελληνες έχουν δει ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα από το να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.
Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του στον εκλογικό νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και προανήγγειλε ένα σύστημα που δίνει κυβερνησιμότητα στη χώρα, για να αντιμετωπίζει γρήγορα μια κυβέρνηση τις προκλήσεις. Αυτή ήταν η πρόθεσή του. Αυτό κάνει.
Η ψήφιση του νόμου δεν σχετίζεται με πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Δεν θα δίνεται το μπόνους αδιακρίτως. Το μπόνους θα ξεκινά από ένα επίπεδο και πάνω, ώστε να εξασφαλίζεται μια αναλογικότητα και δικαιοσύνη και θα κλιμακώνεται. Δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή».Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία νύξη για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η συνταγματική προθεσμία είναι πολύ κοντά πλέον. Περιμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουμε μπει στην ονοματολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει κατ’ επανάληψη, και μάλιστα σε ένα τέτοιο βαθμό που λέει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν θέλει τον κ. Παυλόπουλο», δήλωσε ο κ. Πέτσας: «Είναι διαφορετική η εικόνα τώρα, με την αλλαγή του Συντάγματος, που δεν έχουμε ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, δεν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, καθώς κάθε κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει ένα πρόσωπο και να μην τη ρίξει από την εξουσία η μειοψηφία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Σαμαρά».