Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο «τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» και όπως υπογράμμισε ο ίδιος την Κυριακή από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, θα επαναλάβει πως «δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 21.00 ώρα Ελλάδος και μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Τραμπ θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και θα αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
«Αυτοί είναι καιροί με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν μεταβεί από τη Φλόριντα στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η ελληνική πλευρά αναζητά μέσα από αυτή την επίσκεψη την επιβεβαίωση της στήριξης Ελλάδας και Κύπρου σε όλο το επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χαρακτηρίσει «προκλητικό» το «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον EastMed Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το αμερικανικό Κογκρέσο, ως «ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμώντας ότι «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου».
Στην ατζέντα βρίσκονται θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας στον απόηχο του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και εξοπλιστικά, όπου πέραν της αναβάθμισης των F-16 έχει εκφραστεί ήδη ελληνικό ενδιαφέρον να εξεταστεί το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών F-35, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για ανάδειξη και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την οποία χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, το απόγευμα, με την ηγεσία του του think tank, Atlantic Council, το οποίο ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του, Damon Wilson.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Αύριο το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του αύριο το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των επαφών του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται και η προσέλκυση επενδύσεων σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια και τον τουρισμό ως τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Αύριο θα συναντηθεί και με Αμερικανούς επενδυτές, στους οποίους αναμένεται να επισημάνει ότι αυτή είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία βγήκε από μία δεκαετή προσαρμογή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, εφαρμόζει πρόγραμμα τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μειώνει του φόρους, ενώ διαθέτει και πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει τετραετή ορίζοντα προβλεψιμότητας για τους επενδυτές
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σημερινή συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, από την οποία η ελληνική πλευρά αναμένει σημαντικά θετικά μηνύματα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.
Χθες, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και παρέστη στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση ομογενών στο Τάρπον Σπρινγκς -που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ- ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων, λέγοντας ότι «μετά από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, έγινε πραγματικότητα». Εξήγησε μάλιστα ότι αρχική του πρόταση «ήταν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, αλλά έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα καθώς χρειαζόταν πλειοψηφία 200 βουλευτών».
«Ενα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».
Στην ατζέντα των επαφών του βρίσκονται θέματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η Παιδεία, όπου στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε θέματα όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, η διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών Fulbright κ.ά.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ η ατζέντα πιθανότατα θα διευρυνθεί και με τον εκλογικό νόμο, που επίσης θα δρομολογηθεί μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρόταση που θα ξεκινά με μπόνους 20 εδρών εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό 25% και από κει και πέρα μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, μέχρι το 40%. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε αυτοδυναμία κοντά στο 37% και σε μπόνους 50 εδρών εάν το πρώτο κόμμα λάβει 40%.
Από την έντυπη έκδοση